Τα νέα για τον Ελληνικό Τουρισμό

-

Δεν θα ιδιωτικοποιηθούν πλήρως τα 10 περιφερειακά λιμάνια

Δεν θα ιδιωτικοποιηθούν πλήρως τα 10 περιφερειακά λιμάνια

Μετά την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου της ΟΛΠ ΑΕ τον περασμένο Αύγουστο στην Cosco και τη δρομολόγηση του ΟΛΘ με τη διαδικασία να εξελίσσεται, σειρά παίρνουν τα 10 περιφερειακά λιμάνια.

Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr, δεν θα ακολουθηθεί από τα ΤΑΙΠΕΔ ο δρόμος της παραχώρησης-πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου αλλά θα αναζητηθούν μορφές συνεργασιών με ενδιαφερόμενους επενδυτές. Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης δείχνει ότι προσελκύει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον σύμφωνα πάντοτε με τις ίδιες πληροφορίες.

Προς επίρρωση της πληροφορίας έρχεται η δήλωση που είχε κάνει πρόσφατα ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής η οποία όμως δεν έτυχε της ανάλογης σημασίας. Είχε πει ότι «η διεθνής εμπειρία μας διδάσκει πως η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη λιμενική βιομηχανία μπορεί να περάσει μέσα από μοντέλα που δεν αφορούν στην πλήρη ιδιωτικοποίηση των λιμένων, ευνοούν την επιχειρηματική δραστηριότητα, διασφαλίζοντας αποτελεσματικά το δημόσιο συμφέρον και επιτρέπουν την χωρίς εμπόδια δραστηριοποίηση όλων των επιχειρήσεων του ναυτιλιακού cluster».

Η Ελλάδα προσφέρει στους επενδυτές ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Πλεονεκτήματα όπως:- H γεωγραφική της θέση ως πύλη της Ευρώπης και σημείο συνάντησης εμπορικών ενδιαφερόντων από διαφορετικές ηπείρους.

– H υψηλή στάθμη του ανθρώπινου επιστημονικού προσωπικού της.

Συνεχίζουν όμως να υπάρχουν προβλήματα ως προς τη λειτουργία του Δημοσίου, που συχνά λόγω της πληθώρας ρυθμίσεων που υφίστανται δεν μπορεί το ίδιο να λειτουργήσει και να δράσει υποστηρικτικά στον ιδιωτικό τομέα όπως θα ήθελε και είναι ο ρόλος του. Σε κάθε περίπτωση το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον για τα ελληνικά λιμάνια είναι διττό. Αφενός εμπορικό και αφετέρου τουριστικό. Κινέζοι, Αμερικάνοι, Άραβες, Γερμανοί, Φιλιππινέζοι είναι μεταξύ των ενδιαφερόμενων.

Με το λιμάνι του Πειραιά έγινε η αρχή.

Πηγή: newmoney.gr

Have your say!

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

AAA

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.