Τα νέα για τον Ελληνικό Τουρισμό

-

Οι δυσκολίες στην αξιοποίηση της δεύτερης ομάδας αεροδρομίων

Οι δυσκολίες στην αξιοποίηση της δεύτερης ομάδας αεροδρομίων

Μετά την ολοκλήρωση της παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στην κοινοπραξία Fraport-Slentel, στο προσκήνιο έρχεται η αξιοποίηση των εναπομεινάντων 23 αερολιμένων της περιφέρειας.

Στο ΤΑΙΠΕΔ, εξετάζουν τους πιθανούς τρόπους επενδυτικής αξιοποίησης, με το εγχείρημα, όπως πληροφορείται το Capital.gr, να παρουσιάζει υψηλό βαθμό δυσκολίας. Και αυτό επειδή, αξιοσημείωτος αριθμός των 23 αεροδρομίων, δεν παρουσιάζει υψηλά έσοδα ή τουριστική κίνηση, είναι ζημιογόνα, γεγονός που αποθαρρύνει την προσέλκυση επενδυτών. Όπως εξάλλου, έχει αποκαλύψει το Capital.gr, το γεγονός ότι έπρεπε να υπάρξουν προβλέψεις, σχετικά με την κίνηση και τα έσοδα, για καθένα από τα 14 αεροδρόμια, ενίσχυσε σημαντικά τη δυσκολία του εγχειρήματος της παραχώρησής τους.

Στα 23 όμως, αεροδρόμια η κατάσταση είναι περιπλοκότερη, καθώς, τα μεγέθη σε πολλά από αυτά δεν είναι ικανά για να προσελκύσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Τα τρία καλύτερα

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, τα αεροδρόμια της Καλαμάτας, της Αράξου και των Ιωαννίνων εμφανίζουν προοπτικές που θα μπορούσαν να επιτρέψουν την αξιοποίησή του. Το αεροδρόμιο, εξάλλου, “Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος”, κατά το δίμηνο Ιανουάριος – Φεβρουάριος, εμφάνισε την τρίτη μεγαλύτερη αύξηση (+75,4%) επιβατικής κίνησης.

Αυτό της Αράξου είναι οριακά κερδοφόρο, ενώ θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο όσον αφορά τις εμπορευματικές μεταφορές. Σημαντικές προοπτικές παρουσιάζει και το αεροδρόμιο Ιωαννίνων, όπου ο συνολικός αριθμός των διακινηθέντων επιβατών ανήλθε τον Απρίλιο σε 8.464 άτομα. Ωστόσο, τα έργα ανακατασκευής που υλοποιούνται στο αεροδρόμιο αποτελούν τροχοπέδη για την περαιτέρω ανάπτυξη του αεροδρομίου.

Νέες επενδύσεις

Πάντως, σύμφωνα με παλαιότερη αξιολόγηση του ΤΑΙΠΕΔ:

ομάδα οκτώ μικρών αεροδρομίων σε Αλεξανδρούπολη, Άραξο, Ιωάννινα, Καλαμάτα, Νέα Αγχίαλο, Λήμνο, Χίο και Κάρπαθο, τα οποία, έχουν ανάγκη από επενδύσεις ύψους 26 εκατ. ευρώ.

15 ακόμη εγκαταστάσεις που χαρακτηρίζονται ως “αεροπορικοί σταθμοί” θα έπρεπε να απορροφήσουν επενδύσεις 14 εκατ. ευρώ. Αυτές βρίσκονται στη Σητεία, τα Κύθηρα, το Καστελόριζο, την Ικαρία, τη Νάξο, την Κάσο, την Πάρο, την Κάλυμνο, τη Σκύρο, την Λέρο, την Αστυπάλαια, την Καστοριά, την Μήλο, τη Σύρο και την Κοζάνη.

Οι δύο αυτές ομάδες αεροπορικών εγκαταστάσεων, που θα μπορούσαν συνολικά να απορροφήσουν επενδύσεις της τάξης των 40 εκατ. ευρώ, υπολογίζεται ότι αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% του συνόλου της επιβατικής κίνησης, με το υπόλοιπο 90% να εντοπίζεται στα 14 περιφερειακά (Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Χανίων, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου, Ακτίου, Καβάλας, Ρόδου, Κω, Σάμου, Μυτιλήνης, Μυκόνου, Σαντορίνης και Σκιάθου) που θα αναλάβει να αναβαθμίσει η Fraport-Slentel.

Πηγή: capital.gr

Have your say!

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

AAA

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.