Τα νέα για τον Ελληνικό Τουρισμό

-

Αύξηση σε ακτοπολοΐα και αερομεταφορές

Αύξηση σε ακτοπολοΐα και αερομεταφορές

Σε υψηλά επίπεδα αναμένεται να κυμανθεί και φέτος τον Αύγουστο η ακτοπλοϊκή κίνηση, ενώ πολλές εταιρείες, ενόψει και του Δεκαπεντάγουστου, έχουν προχωρήσει σε προσφορές για επιβάτες και οχήματα και καλό είναι αυτοί που πρόκειται να ταξιδέψουν, πριν αγοράσουν το εισιτήριό τους, να πραγματοποιούν έρευνα αγοράς. 

Ανάλογες προσφορές έχουν γίνει και για τα νησιά που έχουν δεχθεί μεγάλα προσφυγικά ρεύματα. Ναυτιλιακοί πράκτορες εκτιμούν ότι η κίνηση τον φετινό Αύγουστο προς τα νησιά του Αιγαίου -και ιδιαίτερα στις Κυκλάδες- θα κινηθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα, ενώ η πληρότητα των πλοίων αναμένεται να αγγίξει το 80 με 90%.Η κίνηση από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω της εξόδου των αδειούχων του καλοκαιριού είναι αυξημένη τις τελευταίες ημέρες και το λιμενικό σώμα καλεί όσους πρόκειται να ταξιδέψουν να είναι μία ώρα νωρίτερα στο σημείο αναχώρησης του πλοίου.

Χθες (01/08/2017) από το λιμάνι του Πειραιά πραγματοποιήθηκαν 21 δρομολόγια πλοίων, ενώ αναχώρησαν για διάφορα νησιά του Αιγαίου 23.036 επιβάτες, 3.336 ΙΧ, 742 φορτηγά και 607 δίκυκλα.

Για τον Αργοσαρωνικό, πραγματοποιήθηκαν 29 δρομολόγια, ενώ αναχώρησαν 5.707 επιβάτες,521 ΙΧ, 47 φορτηγά και 182 δίκυκλα. Από το λιμάνι της Ραφήνας, πραγματοποιήθηκαν 12 δρομολόγια ενώ αναχώρησαν για διάφορα νησιά των Κυκλάδων 5.636 επιβάτες, 1180 ΙΧ 94 φορτηγά και 118 δίκυκλα. Από το Λαύριο, έγιναν 6 δρομολόγια πλοίων, ενώ αναχώρησαν 1886 επιβάτες με 491 ΙΧ οχήματα, 26 φορτηγά και 45 δίκυκλα.

Από το λιμάνι του Πειραιά έχουν προγραμματισθεί για σήμερα 19 δρομολόγια πλοίων, 11 από τη Ραφήνα και 6 από το Λαύριο.

Σύμφωνα με στοιχεία των κεντρικών λιμεναρχείων και ναυτιλιακών εταιρειών, από τον Πειραιά, πέρυσι τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2016, αναχώρησαν συνολικά για διάφορα νησιά του Αιγαίου 1.423.646 επιβάτες και για τα νησιά του Αργοσαρωνικού 469.917. Το ίδιο διάστημα, από το λιμάνι της Ραφήνας αναχώρησαν 467.937 επιβάτες, ενώ από το Λαύριο 122.215 επιβάτες.

Το Ιούνιο του 2017 είχαν αναχωρήσει από το λιμάνι του Πειραιά συνολικά 340.044 επιβάτες, ενώ τον Ιούλιο του 2017, έως την Τετάρτη, 26/07 433.244 επιβάτες.

Για τα νησιά του Αργοσαρωνικού, τον Ιούνιο του 2017 είχαν αναχωρήσει 85.308, ενώ τον Ιούλιο, έως την Τετάρτη 26/07, 142.591.

Από τη Ραφήνα, τον Ιούνιο του 2017 είχαν αναχωρήσει 121.354 ενώ τον Ιούλιο, έως την Τετάρτη 26/07, 143.321 επιβάτες.

Από το Λαύριο τον Ιούνιο του 2017 είχαν αναχωρήσει 32703 επιβάτες και τον Ιούλιο έως την Τετάρτη 27/07, 39.182.

Αύξηση και στις αερομεταφορές

Διψήφια αύξηση καταγράφεται σε ό,τι αφορά τις αεροπορικές αφίξεις του πρώτου εξαμήνου του 2017 στα ελληνικά αεροδρόμια, σύμφωνα με την ανάλυση των μέχρι τώρα γνωστοποιημένων στοιχείων από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). “Ο Ιούνιος έκλεισε με αύξηση 10,9% στις αεροπορικές αφίξεις από το εξωτερικό, ποσοστό που ανεβάζει μέχρι στιγμής το συνολικό αποτέλεσμα για όλο στο χρόνο στο 10,5%” τονίζει μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ- ΜΠΕ, “Πρακτορείο 104,9 FM” ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), Άρης Ίκκος.

Ο κ. Ίκκος προσθέτει πως σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, σε ό,τι αφορά τον προγραμματισμό πτήσεων για τα περιφερειακά αεροδρόμια (σ.σ. αεροδρόμια πλην των Αθηνών), “υπάρχει πολύ ισχυρή ζήτηση από τις αεροπορικές εταιρίες που μέχρι τον Ιούνιο ήταν στο +10%”. Η προβολή της τάσης αυτής σε βάθος δωδεκαμήνου καταλήγει σε μια αύξηση ζήτησης της τάξης του 8,5%, “κάτι που μπορεί να αλλάξει δυναμικά αλλά (δείχνει πως) είμαστε σε μια πολύ θετική κατεύθυνση”.

Αντίστοιχη ήταν και η αύξηση στο σύνολο των διεθνών αφίξεων (στα περιφερειακά αεροδρόμια), που φτάνει “στο 13,5% για τον Ιούνιο και στο 6,1% από την αρχή του έτους”, ενώ από τα δεδομένα φαίνεται πως ευνοούνται οι προορισμοί με δυνατότητα υποδοχής αεροσκαφών καθώς “όπου υπάρχει αερολιμένας είναι πολύ πιο εύκολη η πρόσβαση από τις διεθνείς αγορές (…) ενώ πρόκειται, κατά κάποιον τρόπο, και για προορισμούς που έχουν πληγεί λιγότερο από την κρίση τα τελευταία χρόνια της κρίσης”. Σημαντική είναι και συμβολή στην τουριστική κίνηση “των εταιριών χαμηλού κόστους τα τελευταία χρόνια αν και υπάρχει (τελευταία) μια πολύ μικρή υποχώρηση αυτών των εταιριών στο εσωτερικό της χώρας, των low cost carriers όπως ονομάζονται”.

Αυξημένη κινητικότητα και από τους Έλληνες

Αύξηση καταγράφεται και από κατοίκους Ελλάδας για πτήσεις εντός της χώρας, ενώ “σημειώνεται κι αυξημένη κινητικότητα και για ταξίδια προς το εξωτερικό” σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) του ΣΕΤΕ. Ο κ.Ίκκος σημειώνει πως “πάρα πολλά από τα περιφερειακά αεροδρόμια έχουν μείνει πίσω και προσδοκία είναι με τη νέα διοίκηση στην οποία έχουν περάσει θα υπάρξουν κάποιες βελτιώσεις για να γίνουν επαρκή ή κατάλληλα για τον αριθμό των επιβατών και τους προορισμούς που εξυπηρετούν?.

Σύμφωνα με τον επιστημονικό διευθυντή του ΙΝΣΕΤΕ, στην αύξηση της κίνησης για το 2017 “πρωταγωνιστούν οι επισκέπτες από τη “Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Ρωσία και την Ολλανδία”. Σε επίπεδο ποσοστών, “πλην της Ιταλίας που εμφανίζει μια μικρή πτώση, η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία, η Ρωσία και η Ολλανδία εμφανίζουν άνοδο που κυμαίνεται στο 10%-24% σε ό,τι αφορά τον αριθμό θέσεων για τη σεζόν στα περιφερειακά αεροδρόμια με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία”, ενώ μέσα στο 2017 παρατηρείται και επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν “κάτι στο οποίο βοήθησε φέτος και το Πάσχα (ημερολογιακά)” όπως ανέφερε ο κ. Ίκκος.

Υψηλότερη τέλος είναι με βάση τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ “και η ανάπτυξη των τουριστικών θέσεων για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο (…) κάτι που δείχνει και μια τάση διεύρυνσης της σεζόν”.

Have your say!

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

AAA

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.