Τα νέα για τον Ελληνικό Τουρισμό

-

Τουρίστας στην Αθήνα: Πόσα ξοδεύει, πού πάει, τι του αρέσει και τι τον ενοχλεί

Τουρίστας στην Αθήνα: Πόσα ξοδεύει, πού πάει, τι του αρέσει και τι τον ενοχλεί

Ο τουρίστας της Αθήνας ξοδεύει περί τα 113 ευρώ την ημέρα στην πόλη, η οποία υπερτερεί στο κομμάτι της διασκέδασης και της αναψυχής, ενώ υστερεί σημαντικά στο κομμάτι της καθαριότητητας. Τα επίπεδα ικανοποίησης όλων των πτυχών για την ελληνική πρωτεύουσα μειώθηκαν το 2017 σε σύγκριση με το 2016, με εξαίρεση την διασκέδαση και αναψυχή και τις υπηρεσίες ταξί που σημείωσαν βελτίωση, ενώ ο πολιτισμός, η ασφάλεια στην πόλη και η καθαριότητα παρέμειναν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.

 

Ηχορρύπανση, κακή συντήρηση δρόμων και πεζοδρομίων, ελλιπής συντήρηση κτιρίων, έλλειψη πινακίδων στην αγγλική γλώσσα, γκράφιτι, έλλειμμα καθαριότητας και πρασίνου, επαιτεία είναι τα σημαντικότερα από τα προβλήματα που έθεσαν οι επισκέπτες της πόλης και χρήζουν βελτίωσης στην φετινή έρευνα που πραγματοποίησε η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού, μέσα από 1575 ερωτηματολόγια σε ξενοδοχεία από 2 εώς 5 αστέρων- μέλη της Ενωσης με την επεξεργασία από την GBR Consulting.

Στο κομμάτι των δαπανών το 2017 οι επισκέπτες φαίνεται να ξοδεύουν περισσότερα σε σύγκριση με τα 109 ευρώ του 2016, ενώ ένα σημαντικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι και τις δύο χρονιές πάνω από 7 στους 10 επισκέπτες θεωρεί ότι είναι σημαντικό να είναι ανοικτά τα καταστήματα τις Κυριακές.

Σημειωτέον ότι από πλευράς αφίξεων στα ξενοδοχεία σχεδόν το ένα τρίτο είναι Έλληνες, ενώ το υπόλοιπο είναι αλλοδαποί με κύριες χώρες τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Κύπρο και τη Γαλλία. Ο σκοπός του ταξιδιού των περισσότερων επισκεπτών της πόλης είναι σε ποσοστό 68% για αναψυχή το 2017 (από 75% το 2016), ενώ αύξηση σημειώνει το ποσοστό αυτών που επισκέπτονται την πόλη για συνέδρια και εκθέσεις, στο 15% το 2017 από 11% την προηγούμενη χρονιά. Αύξηση από το 3% στο 5% φέτος σημείωσε και το ποσοστό των επισκεπτών της πόλης για συνέδρια.

Γιατί επισκέπτονται οι τουρίστες την Αθήνα; Οι βασικοί λόγοι (πολλαπλή επιλογή) είναι οι αρχαιολογικοί της χώροι και το πολιτιστικό ενδιαφέρον σε ποσοστό 79% και ακολουθεί η γαστρονομία και η διασκέδαση με 29%, το εμπορικό της κέντρο και η σύγχρονη ζωή το 17%, 6% το δελεαστικό ταξιδιωτικό πακέτο, 7% (από 4% το 2016) για συμμετοχή σε κάποια εκδήλωση και μόλις 2% για ιατρικούς λόγους. Ακριβώς αυτοί οι παράμετροι δείχνουν και τις προοπτικές βελτίωσης της πόλης σε επιμέρους κλάδους όπως ο συνεδριακός/ ιατρικός τουρισμός κ.τ.λ.

Μερικά ακόμη συμπεράσματα της έρευνας:

-Σημειώθηκε μείωση του αριθμού των αξιοθέατων που επισκέπτονται οι τουρίστες

-Το παραλιακό μέτωπο και οι παραλίες της Αθήνας είναι γνωστές στο 60% των αλλοδαπών τουριστών και 4 στους 10 επισκέπτες συμμετείχαν σε κάποια οργανωμένη ξενάγηση,

-Eνώ τα νησιά του Σαρωνικού παραμένουν άγνωστα στη πλειοψηφία των επισκεπτών μας.

-Για πρώτη φορά μετρήθηκε εάν οι τουρίστες επισκέπτονται μόνο την Αθήνα ή την συνδυάζουν και με άλλες περιοχές της χώρας: Το 42% επισκέπτεται μόνο την Αθήνα, ενώ
το 55% συνδυάζει την Αθήνα με άλλους προορισμούς.

 

Πηγή:newmoney.gr

Have your say!

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

AAA

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.