Τα νέα για τον Ελληνικό Τουρισμό

-

Εσείς γνωρίζετε για την «Κυκλική Οικονομία»;

Η κυκλική οικονομία έρχεται να ανταποκριθεί στην προοπτική για αειφόρο ανάπτυξη.
Πολύτιμα υλικά χρησιμοποιούνται στην παραγωγή αγαθών, στην κατασκευή υποδομών και στην παροχή ενέργειας. Όταν τα προϊόντα αυτά καταναλωθούν ή δεν είναι πλέον απαραίτητα, τότε απορρίπτονται. Αυτή είναι η λογική στην οποία λειτουργούσε μέχρι σήμερα η οικονομία: «παίρνω – φτιάχνω – απορρίπτω».

Ωστόσο, η αύξηση του πληθυσμού και της κατανάλωσης, καθιστά τη ζήτηση για πρώτες ύλες παραγωγής νέων προϊόντων μεγαλύτερη από ποτέ. Κάθε χρόνο στην Ε.Ε. χρησιμοποιούνται σχεδόν 15 τόνοι υλικών / άτομο, ενώ κάθε πολίτης παράγει πάνω από 4,5 τόνους αποβλήτων ετησίως. Από αυτούς, πάνω από το μισό καταλήγει σε ΧΥΤΑ.

Αυτό το μοντέλο δεν αποτελεί βιώσιμη επιλογή και η μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία προϋποθέτει αλλαγές: Ό,τι προηγουμένως θεωρούνταν «απόβλητο», μπορεί να μετατραπεί σε πρώτες ύλες και η Ευρώπη έχει ήδη προετοιμάσει το έδαφος για τη μετάβαση: μια Ευρώπη αποδοτική από πλευράς πόρων είναι µία από τις βασικές πρωτοβουλίες της στρατηγικής «Ευρώπη 2020», η οποία συντονίζει δράσεις σε πολλούς τομείς, ώστε να διασφαλιστεί η αειφόρος ανάπτυξη.

Η μετάβαση προς την κυκλική οικονομία υποστηρίζεται πλέον από ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό πολιτικών, επιχειρήσεων, φορέων και πρωτοβουλιών.

Ήρθε η ώρα να γίνουμε όλοι συμμέτοχοι στο όραμα! Να κάνουμε την Κυκλική Οικονομία, καθημερινότητά μας!

Επισκεφτείτε τo site του ΕΣΔΑΚ και μάθετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

ΕΣΔΑΚ: Η κοινή προσπάθεια των Δήμων των Π.Ε. Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Λασιθίου για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

ΕΣΔΑΚ: Σκέψου καθαρά & δώσε το παράδειγμα!
Με στοιχεία και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Have your say!

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

AAA

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.