Τα νέα για τον Ελληνικό Τουρισμό

-

Κύμα ακρίβειας στα 32 νησιά του Αιγαίου που χάνουν τον μειωμένο ΦΠΑ

Κύμα ακρίβειας στα 32 νησιά του Αιγαίου που χάνουν τον μειωμένο ΦΠΑ

Κύμα ακρίβειας θα χτυπήσει από το νέο έτος τα 32 νησιά του Αιγαίου, τα περισσότερα από τα οποία είναι ακριτικά. Ο λόγος; Η κατάργηση, στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης, των μειωμένων κατά 30% συντελεστών που ισχύουν στα νησιά.

Οι μειωμένοι συντελεστές προβλεπόταν ότι θα καταργηθούν σε όλα τα νησιά του Αιγαίου από την 1η Ιανουαρίου 2017 αλλά δόθηκε παράταση με την επίκληση του προσφυγικού ζητήματος που δοκιμάζει τη νησιωτική Ελλάδα. Φέτος δεν αναμένεται να δοθεί νέα παράταση στους μειωμένους συντελεστές, παρά το σχετικό αίτημα της κυβέρνησης προς του θεσμούς.

Τα πρόσθετα φορολογικά έσοδα και η “απλοποίηση” του καθεστώτος ΦΠΑ στο Αιγαίου θεωρούνται σημαντικά από τους  Θεσμούς.

Οι αυξήσεις που θα γίνουν θα είναι σημαντικές και θα πλήξουν, μεταξύ άλλων, το κόστους του τουριστικού προϊόντος στα 32 νησιά του Αιγαίου.

Πιο συγκεκριμένα, από  την 1η Ιανουαρίου 2018, στα 32 νησιά:

 Θα αναπροσαρμοστεί ο υπερ-μειωμένος συντελεστής από 5% σε 6%. Πρόκειται για τον συντελεστή που εφαρμόζεται σε φάρμακα, βιβλία και τον τύπο. Η αύξηση της τελικής τιμής των παραπάνω προϊόντων θα είναι της τάξης του 1%.

 Θα αυξηθεί από 9% σε 13% ο μειωμένος  συντελεστής ΦΠΑ που εφαρμόζεται στα βασικά είδη διατροφής όπως νωπά κρέατα, ψάρια, γάλα και  γαλακτοκομικά προϊόντα, λαχανικά και βρώσιμα φρούτα, τα δημητριακά, τα άμυλα και τα προϊόντα αλευροποιίας, το ελαιόλαδο, το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα φυσικά νερά, τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα, τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, ύδρευσης και φυσικού αερίου, τις διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και τουριστικά καταλύματα. Η αύξηση του συντελεστή θα έχει σαν αποτέλεσμα αύξηση της τελικής τιμής των προϊόντων κατά περίπου 4%.

 Θα αυξηθεί από 17% σε 24% ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ. Πρόκειται για τον συντελεστή που εφαρμόζεται σε συσκευασμένα, μεταποιημένα και τυποποιημένα είδη διατροφής, ζάχαρη, λοιπές γλυκαντικές ουσίες, αλάτι, ξύδι,  αναψυκτικά, χυμοί,  και λοιπά μη αλκοολούχα ποτά, εκτός από τα μεταλλικά νερά, εστίαση, αποχέτευση, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, κόμιστρα ταξί υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών, όπως νεόδμητα κτίσματα εξαιρουμένης της απόκτησης πρώτης κατοικίας, αυτοκίνητα, δίκυκλα, φορτηγά, λεωφορεία και λοιπά οχήματα, καύσιμα (βενζίνη, πετρέλαιο, υγραέριο κ.λπ.), τσιγάρα και λοιπά προϊόντα καπνού, οινοπνευματώδη ποτά, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, είδη ένδυσης και υπόδησης, έπιπλα, υφάσματα, χημικά προϊόντα, κοσμήματα, ρολόγια κ.λπ., τέλη σταθερής και κινητής τηλεφωνίας και όλες οι υπηρεσίες που παρέχονται από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

Η λίστα των νησιών 

Τα 32 νησιά στα οποία ισχύει σήμερα το ευνοϊκό καθεστώς ΦΠΑ είναι:

– Αγαθονήσι, Αγ. Ευστράτιος, Αλίμια, Αρκοί, Αστυπάλαια, Γυαλί, Ικαρία, Κάλυμνος, Κάσος, Καστελόριζο, Κιναρος, Κως, Λεβιθα, Λειψοί, Λέρος, Λέσβος, Λήμνος, Μάραθος, Νιμος, Νίσυρος, Οινούσσες, Πάτμος, Σαμοθράκη, Σάμος, Σαρια, Στρογγύλη, Σύμη, Σύρνα, Τέλενδος, Τήλος, Φαρμακονήσι, Φούρνοι, Χάλκη, Χίος, Ψαρά, Ψέριμος.

 

Πηγή: Capital.gr

Have your say!

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

AAA

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.