Τα νέα για τον Ελληνικό Τουρισμό

-

Διψήφια αύξηση σε αεροπορικές αλλά και οδικές αφίξεις

Διψήφια αύξηση σε αεροπορικές αλλά και οδικές αφίξεις

Με διψήφιους ρυθμούς αύξησης στις αφίξεις από το εξωτερικό, τόσο τις αεροπορικές αλλά και τις οδικές οι οποίες είχαν σημειώσει πτώση το τελευταίο τρίμηνο του 2017 ξεκίνησε το 2018.

Οπως προκύπτει με βάση την επεξεργασία των διοικητικών στοιχείων από το Sete Intelligence για τον Ιανουάριο του 2018 (έναντι του περυσινού Ιανουαρίου στα κυριότερα ελληνικά αεροδρόμια καταγράφηκε αύξηση των διεθνών αφίξεων 17%, ενώ οι διεθνείς οδικές αφίξεις, μετά από τρεις μήνες συνεχούς κάμψης τον Ιανουάριο παρουσίασαν σημαντική αύξηση 19,7%.

«Οι θετικές οικονομικές εξελίξεις στις αγορές μας προοιωνίζουν περαιτέρω αύξηση αφίξεων και εσόδων, με βασική ‘ατμομηχανή’ την γερμανική αγορά που, έως και τον Ιανουάριο, παρουσιάζει αύξηση αφίξεων κοντά στο 40%. Αν και ο ρυθμός αύξησης αναμένεται να υποχωρήσει, η συνολική αύξηση από Γερμανία για το 2018 αναμένεται να είναι σημαντική. Από την άλλη πλευρά η δυναμική επάνοδος της Τουρκίας (+90% στην γερμανική αγορά έως και τον Ιανουάριο) και της Βόρειας Αφρικής (π.χ. Τυνησία +80%, Αίγυπτος +70%) στην αγορά, προοιωνίζουν πολύ εντονότερες συνθήκες ανταγωνισμού από το 2019 και μετά, για τις οποίες ο ελληνικός τουρισμός ξεκινάει με σοβαρό ανταγωνιστικό μειονέκτημα λόγω υψηλής φορολόγησης (ΦΠΑ, φόρος διαμονής) του τουριστικού του προϊόντος», αναφέρει η σχετική ανάλυση του Sete Intelligence.

Διεθνείς αεροπορικές αφίξεις

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία από τα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας, οι αφίξεις που κατεγράφησαν τον Ιανουάριο του 2018 ήταν αυξημένες κατά 50 χιλιάδες σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2017, φθάνοντας συνολικά τις 342 χιλιάδες, από 292 χιλιάδες το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στο αεροδρόμιο των Αθηνών (22,4%/ +46χιλ. επιβάτες) και του Ηρακλείου (+668%/+5 χιλ. επιβάτες). Το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης εμφάνισε μείωση 14,1%/ -12 χιλ. επιβάτες (λόγω των εργασιών ανακατασκευής στο αεροδρόμιο  με το έργο να  παραδίδεται, ωστόσο την ερχόμενη εβδομάδα, στις 10 Μαρτίου με βάση τον προγραμματισμό), ενώ το αεροδρόμιο της Καβάλας εμφάνισε αύξηση καθώς ένα μεγάλο μέρος των πτήσεων του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκαν στο συγκεκριμένο αεροδρόμιο, επίσης λόγω των έργων ανακατασκευής στο αεροδρόμιο «Μακεδονία». Σε επίπεδο προορισμών τον Ιανουάριο του 2018, τα περιφερειακά αεροδρόμια εμφανίζουν αύξηση 4,2%/ +3,6 χιλ. επιβάτες και η Κρήτη 119,1%/ +3,2 χιλ. επιβάτες.

Από την άλλη πλευρά, στις αεροπορικές αφίξεις εσωτερικού παρατηρείται μείωση κατά 4,3%, σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2017, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία από τα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας. Συγκεκριμένα κατεγράφησαν 443 χιλ. αεροπορικές αφίξεις έναντι 463 χιλ. τον Ιανουάριο του 2017. Μείωση 2,4% τον Ιανουάριο εμφάνισε το Ελ. Βενιζέλος και 18,3% το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης.

Η μείωση που παρατηρείται στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης οφείλεται στα έργα ανακατασκευής του αεροδρομίου, ενώ τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση παρουσίασε τον Ιανουάριο το αεροδρόμιο της Μυκόνου 76,1%. Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση παρουσίασε το αεροδρόμιο της Πάρου (65,3%).

Σε επίπεδο προορισμών, στην Κρήτη καταγράφηκαν 65 χιλ. αφίξεις (-6,8%) έναντι του Ιανουαρίου του 2017 και στις Κυκλάδες 18 χιλ. (-9,4%)  και στα Δωδεκάνησα 40 χιλ. (+14,1%). Στο Ιόνιο σημειώθηκε αύξηση 22,1% με 12 χιλ. αφίξεις. Ακολούθησαν τα υπόλοιπα αεροδρόμια με 18 χιλ. αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση 5,1% κυρίως λόγω του αεροδρόμιου της Καβάλας (47,7%) καθώς ένα μεγάλο μέρος των πτήσεων του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκαν στο συγκεκριμένο αεροδρόμιο, λόγω των έργων ανακατασκευής στο αεροδρόμιο Μακεδονία.

Οδικές αφίξεις

Aύξηση κατέγραψαν οι οδικές αφίξεις κατά +19,7%, τον Ιανουάριο του 2018,στις 628 χιλιάδες, 103 χιλιάδες περισσότερες από τον αντίστοιχο Ιανουάριο του 2017.  Αναφορικά με τη χώρα προέλευσης, τον Ιανουάριο η μεγαλύτερη αύξηση σε απόλυτες διαφορές καταγράφεται από την Αλβανία, η οποία έφτασε το +69,6%/+61 χιλ. Αντίστοιχα, από την Βουλγαρία οι οδικές αφίξεις αυξήθηκαν κατά +42,1%/+74 χιλ. και ακολούθησε η Τουρκία με +48,2/+18 χιλ. αφίξεις. Μείωση παρουσίασαν οι αφίξεις από την ΠΓΔΜ κατά -21,9%/-49 χιλ.

Have your say!

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

AAA

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.