Τα νέα για τον Ελληνικό Τουρισμό

-

Οι εφοπλιστές φοβούνται έναν εμπορικό πόλεμο

Οι εφοπλιστές φοβούνται έναν εμπορικό πόλεμο

Την ανησυχία του εφοπλιστικού κόσμου για την πιθανότητα πυροδότησης ενός παγκόσμιου εμπορικού πολέμου αποκάλυψε ο  Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών κ. Θεόδωρος Βενιάμης δηλώνοντας πως η ναυτιλιακή κοινότητα παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τα μέτρα που λαμβάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Όπως ανέφερε μάλιστα από το βήμα του συνεδρίου «Η Παγκόσμια Επίδραση της Ναυτιλίας – The Global Impact of Shipping» που διοργάνωσε η online ναυτιλιακή εφημερίδα TheSeaNation, τις επόμενες ημέρες αντιπροσωπεία της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών με επικεφαλής τον ίδιο, θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ όπου θα έχει σημαντικές επαφές με στόχο να ενισχυθεί και να ανανεωθεί το στίγμα και η σημασία της ελληνόκτητης ναυτιλίας, ο ρόλος της οποίας ήδη αναγνωρίζεται από τη Ουάσιγκτον σε πολιτικό και θεσμικό επίπεδο.

Παράλληλα ο κ. Βενιάμης επεσήμανε μεταξύ άλλων την ανάγκη συνειδητοποίησης από την κοινωνία και τους νομοθέτες της καθοριστικής σημασίας της ναυτιλίας, στο πλαίσιο των θετικών στόχων της παγκοσμιοποίησης και την ανάγκη για κάθε ναυτιλιακό κράτος, όπως η Ελλάδα, να διατηρήσει τη δική του ναυτιλία βιώσιμη και άρα, ανταγωνιστική.

Ο κ. Βενιάμης τόνισε ότι μέτρα υποστήριξης της φυσιογνωμίας και δυναμικότητας της ναυτιλίας θα έχουν συνολικότερο όφελος προκειμένου αυτός ο επιχειρηματικός τομέας να συνεχίσει να προσφέρει σημαντικά στους πολίτες του κόσμου, σε καιρούς ειρήνης αλλά και κρίσεων. Σημείωσε δε πως η ναυτιλία σήμερα βρίσκεται σε μειονεκτική θέση σε ό,τι αφορά την πολιτική στήριξη και τόνισε την ανάγκη να γίνουν γνωστές στην κοινωνία οι θετικές και αναντικατάστατες υπηρεσίες της.

Εξάλλου, όπως τόνισε, η ναυτιλία λόγω του παγκόσμιου χαρακτήρα της είναι εκτεθειμένη στον διεθνή ανταγωνισμό, ο οποίος επί των ημερών μας έχει λάβει οξύτατες διαστάσεις, λόγω της πολιτικής που ακολουθείται από πολλά διεθνή ναυτιλιακά κέντρα να προσελκύσουν και να αποσπάσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μερίδιο αυτής.

Συνεπώς, ανέφερε, βασικό μέλημα κάθε κράτους που θέλει ναυτιλία πρέπει να είναι η σχεδίαση και εφαρμογή μέτρων, πάντα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που υπάρχουν, για την στήριξη και περαιτέρω ενίσχυση της ναυτιλίας του, μέσω του οποίου θα διατηρήσει το στρατηγικό πλεονέκτημα εξασφάλισης των αναγκαίων εισαγωγών – εξαγωγών, θα αυξήσει τις θέσεις εργασίας και θα πολλαπλασιάσει τα οφέλη για την εθνική οικονομία του, λαμβάνοντας υπόψη ότι στη ναυτιλία τίποτε δεν πρέπει να θεωρείται ως δεδομένο.

Υπογράμμισε, επιπροσθέτως, ότι «η βαλκανική ενδοχώρα και ο ευρύτερος χώρος της εγγύς Ανατολής, αλλά και η προώθηση του κινεζικού εμπορίου στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας συνηγορούν υπέρ της ύπαρξης ενός μεγάλου σύγχρονου στόλου και ανταγωνιστικών υπηρεσιών στην χώρα μας.

«Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η εγκατάσταση των ναυτιλιακών εταιριών στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής αποτελεί τη ραχοκοκαλιά για τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας για πολλούς άλλους συναφείς παραγωγικούς τομείς υπηρεσιών και για την ανάπτυξη του ελληνικού ναυτιλιακού κέντρου, του “maritime cluster”» ανέφερε ο κ. Βενιάμης.

Τέλος σημείωσε τις δύο μεγάλες προκλήσεις για τον κλάδο που αφορούν στη υποχρεωτική χρήση καυσίμων με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε θείο, που όπως είπε δεν έχει μελετηθεί επαρκώς ως προς το κομμάτι της ασφάλειας αλλά και τη δέσμευση για μείωση των εκπομπών ρύπων που δε θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο πολιτικών και άλλων ανταγωνισμών.

Have your say!

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

AAA

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.