Τα νέα για τον Ελληνικό Τουρισμό

-

Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες τον Δεκαπενταύγουστο

Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες τον Δεκαπενταύγουστο

Eλλάδα ή εξωτερικό; Η άφιξη νέων αεροπορικών εταιρειών στην ελληνική αγορά, η ενίσχυση του ανταγωνισμού, αλλά και η προσθήκη περισσότερων συνδέσεων και συχνοτήτων, είτε πρόκειται για τις αναπτυσσόμενες εταιρείες χαμηλού κόστους είτε για τους μεγάλους παίκτες της αγοράς, φέρνουν τους Ελληνες τουρίστες πιο κοντά σε προορισμούς του εξωτερικού. Μόνο πέρυσι, τα ταξίδια των Ελλήνων από αέρος, είτε πρόκειται για το εσωτερικό είτε για το εξωτερικό, αυξήθηκαν σχεδόν κατά 22%, με τα νούμερα να σημειώνουν σημαντική άνοδο και φέτος.

Την ίδια στιγμή, ειδικά η κίνηση του εξωτερικού, ωθούμενη κυρίως από τα συνεχή ρεκόρ αύξησης των ξένων επισκεπτών στη χώρα μας, όπως καταγράφονται τα τελευταία χρόνια, έχει αποτελέσει και εξακολουθεί και φέτος να αποτελεί τον κύριο μοχλό ανάπτυξης των ελληνικών αεροδρομίων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ως προς το τελευταίο είναι το «Ελ. Βενιζέλος», που πρωταγωνιστεί στα νούμερα – και μάλιστα με διψήφια ποσοστά ενίσχυσης της κίνησης του εξωτερικού αν ληφθεί υπόψη ότι στο επτάμηνο του 2018 η τελευταία παρουσίασε αύξηση κατά 15%, φτάνοντας συνολικά τα 9 εκατομμύρια επιβάτες (από το σύνολο των 13,3 εκατομμυρίων επιβατών), ενώ άνοδο, αν και μικρότερη, της τάξεως του 3,7% σημείωσε και η κίνηση εσωτερικού, με συνολικά 4,27 εκατομμύρια επιβάτες. Σημαντικά ενισχυμένα είναι τα νούμερα και στα κυριότερα περιφερειακά αεροδρόμια (Θεσσαλονίκη, Ρόδος, Κως, Κάρπαθος, Ηράκλειο, Χανιά, Κέρκυρα, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Ακτιο, Μύκονος, Σαντορίνη, Αραξος, Καλαμάτα, Σάμος, Σκιάθος, Καβάλα, Μυτιλήνη) αν ληφθούν υπόψη οι αριθμοί για τον προγραμματισμό των αεροπορικών εταιρειών για το σύνολο της θερινής σεζόν του 2018. Συγκεκριμένα, οι προγραμματισμένες θέσεις για την περίοδο Μαρτίου – Οκτωβρίου του 2018, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017, εμφανίζονται αυξημένες κατά 13,4%, φτάνοντας συνολικά φέτος τα 17,4 εκατομμύρια με βάση τα στοιχεία στο τέλος Ιουλίου που έχει επεξεργαστεί το SETE Intelligence του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) – μάλιστα φέτος είναι μία χρονιά κατά την οποία αρκετές από τις συνδέσεις της θερινής σεζόν προγραμματίζεται να διατηρηθούν και κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Οι προορισμοί που προτιμούν οι Ελληνες

Οσον αφορά πάντως ειδικά τους Ελληνες ταξιδιώτες, αυτή τη στιγμή, και με βάση τα επίσημα στοιχεία από τις αναζητήσεις τους για το ερχόμενο φθινόπωρο, στην πρώτη 20άδα των πιο δημοφιλών προορισμών εντός και εκτός Ελλάδος πρωταγωνιστούν περισσότεροι προορισμοί του εξωτερικού -14 στον αριθμό- σε σχέση με τους αντίστοιχους ανά την Ελλάδα, τους υπόλοιπους έξι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη μηχανή αναζήτησης Skyscanner, από τις πιο γνωστές εταιρείες στον τομέα των ταξιδιών διεθνώς, που βοηθά τους ταξιδιώτες να βρίσκουν δωρεάν και εύκολα προσφορές σε αεροπορικά εισιτήρια, ξενοδοχεία και ενοικιάσεις αυτοκινήτων, το Λονδίνο και η Ρώμη καταλαμβάνουν τις δύο πρώτες θέσεις της λίστας όσον αφορά τα ταξίδια (στην πλειονότητά τους ταξίδια αναψυχής αλλά και επαγγελματικά) με αναχώρηση από την Ελλάδα, ενώ στην τρίτη και τέταρτη θέση βρίσκονται οι πρώτοι δύο ελληνικοί προορισμοί, που δεν είναι άλλοι από την Αθήνα και την Κρήτη. Η… έκπληξη, με το δεδομένο της παρατεταμένης οικονομικής στενότητας των Ελλήνων τα τελευταία χρόνια, είναι ότι στην πέμπτη θέση βρίσκεται για πρώτη φορά η Νέα Υόρκη, ένας προορισμός όμως ο οποίος έχει γίνει πιο φθηνός σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν δεδομένων της προσθήκης νέων αεροπορικών συνδέσεων και της αύξησης των συχνοτήτων ήδη από το 2017.

Η Skyscanner αναλύει τους 20 πιο δημοφιλείς προορισμούς που αναζητούν οι Ελληνες για το ερχόμενο φθινόπωρο και συγκεκριμένα για τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο – έχουν αντληθεί έως τις 6 Αυγούστου και αφορούν σε αναζητήσεις πτήσεων που αναχωρούν από Ελλάδα. Συνολικά, σε όλο τον κόσμο, η εταιρεία διαθέτει μία δεξαμενή άνω των 70 εκατομμυρίων χρηστών κάθε μήνα, κι έτσι έχει τη δυνατότητα να αξιοποιεί τα δεδομένα και να μοιράζεται σημαντικές ταξιδιωτικές τάσεις στις χώρες όπου δραστηριοποιείται. Ως προς τους λοιπούς προορισμούς του εξωτερικού που βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα των προτιμήσεων των Ελλήνων για φέτος το φθινόπωρο, αυτοί είναι το Αμστερνταμ, το Παρίσι, η Βαρκελώνη και το Μιλάνο, από τις πλέον δημοφιλείς πόλεις για τα ταξίδια των Ευρωπαίων, ενώ εντός Ελλάδος στη δεκάδα περιλαμβάνεται η Θεσσαλονίκη, στην 7η θέση, και ακολουθούν, χαμηλότερα στην κατάταξη, οι δημοφιλείς προορισμοί της Σαντορίνης και της Ρόδου. Στην 20άδα περιλαμβάνεται επίσης το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, που -σημειωτέον- παρουσιάζει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση ως προς τις διεθνείς αφίξεις στο πρώτο εξάμηνο του 2018 (+51%) μετά το αντίστοιχο της Καβάλας (+95%), το οποίο όμως για μεγάλο χρονικό διάστημα εξυπηρέτησε πτήσεις του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης λόγω των εργασιών που χρειάστηκε να γίνουν στο «Μακεδονία» κατά τη διάρκεια του περασμένου χειμώνα.

Πέρυσι το φθινόπωρο, το top 3 των δημοφιλέστερων προορισμών για τους Ελληνες που επέλεξαν να ταξιδέψουν στο εσωτερικό μονοπωλούνταν από ελληνικούς προορισμούς – και συγκεκριμένα την Αθήνα, την Κρήτη και τη Θεσσαλονίκη. Λονδίνο και Ρώμη ήταν και το 2017 οι πρώτοι προορισμοί του εξωτερικού, συμπληρώνοντας την πεντάδα των πρώτων προτιμήσεων, ενώ η Νέα Υόρκη βρισκόταν στην ένατη θέση.

Πάντως συνολικά, η τάση, όπως καταγράφεται μέσα από τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για το 2017, παραπέμπει σε σημαντική αύξηση των αεροπορικών ταξιδιών των Ελλήνων: έστω κι αν τα περισσότερα προσωπικά ταξίδια πέρυσι πραγματοποιήθηκαν με χερσαία μέσα μεταφοράς (4,1 εκατομμύρια) και δευτερευόντως με θαλάσσια (1 εκατομμύριο), τα αεροπορικά ταξίδια (800.000) ήταν αυτά που σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση, κατά 21,6% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά, όταν η αντίστοιχη άνοδος για τα χερσαία μέσα ήταν 15,7% και για τα θαλάσσια μόλις 2,3%.

Οι ταξιδιώτες του Δεκαπενταύγουστου

Η εταιρεία παρέχει στοιχεία και για τα ταξίδια των Ελλήνων φέτος την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου, οπότε κορυφώνεται η ζήτηση για το ελληνικό καλοκαίρι: η Κρήτη, για μια ακόμα χρονιά, παραμένει στην κορυφή της κατάταξης για τους Ελληνες, πολύ περισσότερο δε από τη στιγμή που η προσφορά σε καταλύματα είναι σαφώς μεγαλύτερη σε σύγκριση με άλλα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου και επομένως απευθύνεται σε όλα τα πορτοφόλια. Τα στοιχεία της Skyscanner αφορούν αναζητήσεις πτήσεων που έγιναν μέσα στο 2018 για πτήσεις μετ’ επιστροφής που αναχωρούν από Ελλάδα μέσα στο χρονικό διάστημα 11-15 Αυγούστου 2018 και ένα από τα βασικά συμπεράσματα είναι ότι φέτος οι Ελληνες αύξησαν σημαντικά τις αναζητήσεις τους για πόλεις του εξωτερικού σε σχέση με προορισμούς εντός Ελλάδος λόγω της ανόδου των τιμών που έφερε σε πολλές περιπτώσεις, από τις αρχές του φετινού καλοκαιριού, η άνοδος της ζήτησης από τους ξένους τουρίστες εντός των τειχών. Η Ρόδος, η οποία επίσης παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία σε καταλύματα, αλλά και η Αθήνα συμπληρώνουν την τριάδα των πρώτων προορισμών των Ελλήνων στο εσωτερικό, ενώ θετικό πρόσημο παρουσίασαν επίσης οι αναζητήσεις πτήσεων προς Σαντορίνη, κερδίζοντας μία θέση στη λίστα σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, Κω (+3 θέσεις), Χίο (+5 θέσεις) και Λήμνο (+6 θέσεις). Μάλιστα το πολυπρόσωπο νησί του Βορείου Αιγαίου φαίνεται πως κερδίζει ολοένα περισσότερους οπαδούς, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη άνοδο σε αναζητήσεις πτήσεων που αναχωρούν μέσα στο χρονικό διάστημα από τις 11 έως τις 15 Αυγούστου 2018.

Αντίθετα, μία θέση έχασε σε σχέση με πέρυσι η Μύκονος, η οποία όμως παραμένει δημοφιλής και βρίσκεται φέτος στην 6η θέση των αναζητήσεων, ενώ σταθερή παρέμεινε, στη 10η θέση, η Πάρος. Από τους προορισμούς εκτός Ελλάδος, την πρωτιά στη λίστα κατέχει η Λάρνακα ανεβαίνοντας μία θέση σε σχέση με πέρυσι, ενώ στο top 5 περιλαμβάνονται το Λονδίνο, η Ρώμη, η Βαρκελώνη και η Νέα Υόρκη. Ωστόσο, την πιο εντυπωσιακή άνοδο παρουσίασε η Νάπολη κερδίζοντας 33 ολόκληρες θέσεις σε σχέση με τις αναζητήσεις που έγιναν την ίδια περίοδο το 2017, ενώ ακριβώς λόγω της αύξησης της συχνότητας των δρομολογίων από τις αεροπορικές, ένας ακόμη ιταλικός προορισμός, η Βενετία, παρουσίασε ρεκόρ ανόδου στις αναζητήσεις, κερδίζοντας 22 θέσεις σε σύγκριση με τον Δεκαπενταύγουστο του 2017.

 

 

Πηγή:Newmoney.gr

Have your say!

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

AAA

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.