Τα νέα για τον Ελληνικό Τουρισμό

-

Ρεκόρ ανθεκτικότητας του ελληνικού τουρισμού παρά τις κρίσεις

Ρεκόρ ανθεκτικότητας του ελληνικού τουρισμού παρά τις κρίσεις

O ελληνικός τουρισμός και η ανθεκτικότητά του αποδεικνύεται ότι αποτελούν τον άσο στο μανίκι της ελληνικής οικονομίας, καθώς παρά το χάος που προκάλεσε στη χώρα η οικονομική, προσφυγική και άλλες κρίσεις, που θα μπορούσαν να βυθίσουν τουριστικά έναν προορισμό, η Ελλάδα φέτος οδεύει προς νέο τουριστικό ρεκόρ.

Η σκληρότερη οικονομική κρίση της Ευρώπης η οποία έπληξε τη χώρα, δεν έγινε ποτέ αντιληπτή από τους τουρίστες στα δημοφιλή τουριστικά θέρετρα, παρότι επηρεάσε τους εργαζόμενους του τουρισμού σε αυτά.

Ο ελληνικός τουρισμός βγήκε σχεδόν αλώβητος από τις εικόνες των προσφύγων στα ελληνικά νησιά και παρότι ούτε η οικονομική ούτε η προσφυγική κρίση έχουν εκλείψει, η Ελλάδα κεφαλαιοποιεί το αυξανόμενο τουριστικό ρεύμα που δέχεται.

Σε επίπεδο διεθνών τουριστικών αφίξεων, την τελευταία τριετία η χώρα σημείωσε αύξηση 25% με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης άνω του 7% σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο. Το 2017, τα έσοδα από τον τουρισμό είχαν αύξηση 10% και διαμορφώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ.

Η υπουργός Τουρισμού, κ. Έλενα Κουντουρά επισημαίνει ότι ο τουρισμός αποτελεί κινητήρια δύναμη για την ελληνική οικονομία και γέφυρα ανάπτυξης για άλλους παραγωγικούς κλάδους.

Το 2017, η συνολική συμβολή του τουρισμού στο ελληνικό ΑΕΠ ανήλθε σε 35 δις. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 19,7% του συνολικού ΑΕΠ και συντηρώντας 934.500 θέσεις εργασίας που συνδέονται άμεσα και έμμεσα με τον τουρισμό.

Μάλιστα, σύμφωνα με την υπουργό, η τουριστική άνοδος γειτονικών περιοχών στην ανατολική Μεσόγειο και τη Β. Αφρική αποτελεί ένδειξη για περαιτέρω ανάπτυξη, καθώς ο τουρισμός, όπως είπε, αναπτύσσεται σε μια ευρύτερη περιοχή, σε ένα περιβάλλον σταθερότητας και ασφάλειας. Ως εκ τούτου, δε μπορούμε παρά να προσδοκούμε τα καλύτερα για τον ελληνικό τουρισμό, τόνισε.

Σε ο,τι αφορά την προσφυγική κρίση, η κ. Κουντουρά επισημαίνει ότι η τουριστική δραστηριότητα διεξάγεται κανονικά, και η μόνη πίεση που καταγράφηκε έγινε αισθητή σε μερικά μόνο νησιά λόγω της τεράστιας δημοσιότητας που έλαβε το ζήτημα. Ωστόσο, τόνισε, τα νησιά προωθήθηκαν, οργανώθηκαν σε αυτά αποστολές τουρ οπερέιτορ, δημοσιογράφων και διεθνών μέσων ενημέρωσης.

Άλλωστε, ο πρώην γ.γ. του ΠΟΤ, κ. Ταλέμπ Ριφάι έχει αναφερθεί επανειλημμένως στην Ελλάδα ως υπόδειγμα χώρας για επιτυχημένη διαχείριση κρίσης.

Στόχος της τουριστικής πολιτικής στην Ελλάδα είναι η προσέλκυση τουριστών βάσει του πολιτιστικού της πλούτου, ο τουρισμός όλο το χρόνο και η ανάπτυξη μορφών όπως ο γκέι τουρισμός, η γαστρονομία και ο ιατρικός τουρισμός/ τουρισμός ευεξίας.

Η κρουαζιέρα αναπτύσσεται επίσης, με το λιμάνι του Ηρακλείου να έχει προστεθεί ως home port, ενώ κεντρικό ρόλο έχει αρχίσει να διαδραματίζει και ο αειφόρος τουρισμός με σεβασμό στο περιβάλλον.

Παράλληλα καταγράφεται αύξηση των επενδύσεων σε τετράστερα και πεντάστερα ξενοδοχεία, με πάνω από 350 προγραμματισμένα πρότζεκτ.

Επενδυτικά κεφάλαια 230 εκατ. ευρώ προσφέρονται για αναβάθμιση μικρότερων ξενοδοχείων, παρότι, όπως αναφέρει το ttgmedia, τα πιο απλά, παραδοσιακά καταλύματα δεν προσελκύουν όλα τα είδη επισκεπτών.

Σύμφωνα με το Euromonitor, εκτός από τις φυσικές ομορφιές της η Ελλάδα προσελκύει τουρισμό εξαιτίας του επιπέδου ασφάλειας και σταθερότητας που διαθέτει σε ένα ευρύτερο περιβάλλον που θεωρείται ασταθές.

Η εταιρία στατιστικής GlobalData επισημαίνει από την πλευρά της ότι παρότι η ελληνική οικονομία συνεχίζει να έχει προβλήματα, η χώρα οδεύει προς νέο τουριστικό ρεκόρ 35 εκατ. τουριστών φέτος, με διψήφια αύξηση προκρατήσεων για το 2018.

Have your say!

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

AAA

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.