Τα νέα για τον Ελληνικό Τουρισμό

-

Οι τουρίστες γυρίζουν την πλάτη στην Ισπανία, -4,9% οι αφίξεις τον Ιούλιο

Οι τουρίστες γυρίζουν την πλάτη στην Ισπανία, -4,9% οι αφίξεις τον Ιούλιο

Για πρώτη φορά από το 2009 αριθμός των τουριστικών αφίξεων στην Ισπανία τον Ιούλιο μειώθηκε κατά 4,9% (σε σχέση με τον ίδιο μήνα τα προηγούμενα χρόνια), με αποτέλεσμα κατά το 7μηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου συνολικά η αύξηση των αφίξεων να περιορισθεί μόλις στο 0,3%.

Η εξέλιξη αυτή δείχνει ξεκάθαρα ότι οι Ευρωπαίοι τουρίστες, με το άνοιγμα της Τουρκίας, της Αιγύπτου και της Τυνησίας, στρέφουν την πλάτη τους στην ακριβή Ισπανία. Οι μεγάλοι τουρ οπερέιτορ είχαν προειδοποιήσει από την αρχή της χρονιάς τους Ισπανούς ότι λόγω της αύξησης του τουριστικού φόρου και των τιμών στα ξενοδοχεία στους δημοφιλείς προορισμούς της χώρας αρκετοί πελάτες τους θα στραφούν σε φθηνότερους προορισμούς.

Σημειώνεται οτι την προηγούμενη πενταετία ο ισπανικός τουρισμός κατέγραψε συνεχή ρεκόρ και μάλιστα με διψήφιο ποσοστό αύξησης σε ορισμένες χρονιές.

Ο τουρισμός εισφέρει το 11% στο ΑΕΠ της Ισπανίας με τον αριθμό τουριστών πέρυσι να φτάνει τα 82 εκατ. καθιστώντας τη χώρα το δεύτερο μεγαλύτερο προορισμό μετά τη Γαλλία.

Τα ισπανικά ξενοδοχεία αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε σημαντική μείωση τιμών μέσα στο καλοκαίρι σε μια προσπάθεια να δελεάσουν τους επισκέπτες. Το αποτέλεσμα του Ιουλίου ωστόσο δείχνει οτι δεν μπόρεσαν να καλύψουν τις απώλειες.

Επισημαίνεται οτι ο αριθμός των τουριστών στην Τουρκία κατά το 7μηνο Ιανουάριου-Ιουλίου αυξήθηκε κατά 25% ενώ στην Τυνησία το α’ 6μηνο ο τουρισμός σημείωσε άνοδο 40%.

H Iσπανία πάντως σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις φέρεται να στρέφεται περισσότερο στην προσέλκυση τουριστών υψηλού εισοδηματικού επιπέδου και η εφετινή εξέλιξη στη μείωση των αφίξεων δεν φαίνεται να τους προβληματίζει ιδιαίτερα.

Το ισπανικό παράδειγμα θα πρέπει να προβληματίσει τους Έλληνες παράγοντες και επιχειρηματίες του τουρισμού καθώς πιθανότατα το φαινόμενο αυτό θα το δούμε και στην Ελλάδα από την επόμενη χρονιά.

Have your say!

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

AAA

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.