Τα νέα για τον Ελληνικό Τουρισμό

-

Πρώτος προορισμός για τους Ρουμάνους τουρίστες η Ελλάδα

Πρώτος προορισμός για τους Ρουμάνους τουρίστες η Ελλάδα

Η Ελλάδα βρίσκεται στη πρώτη θέση των Ρουμάνων για διακοπές σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται στη  τελευταία έκθεση του για τις ελληνορουμανικές οικονομικές σχέσεις το γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδος στο Βουκουρέστι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, που περιλαμβάνει η έκθεση, κατά το  2017 αφίχθησαν στην Ελλάδα 1.149.000 τουρίστες από την Ρουμανία έναντι 1.026.000 το 2016, καταγράφοντας αύξηση της τάξεως του 12%. Βάσει εκτιμήσεων επαγγελματιών του κλάδου (Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων Ρουμανίας-ΑΝΑΤ), το 2017 η Ελλάδα αποτέλεσε και πάλι τον πρώτο προορισμό Ρουμάνων τουριστών, ενώ ο τελικός όγκος τουριστών ξεπέρασε τα 1.300.000 άτομα, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού των τουριστών που μετακινούνται με ναυλωμένες πτήσεις (charter) κατά τους θερινούς μήνες και αυτών που ταξιδεύουν με ίδιο μέσο.

Σημειώνεται ότι και το 2016 η Ελλάδα ήταν ο πρώτος προορισμός των Ρουμάνων. Το τουριστικό ρεύμα από τη Ρουμανία προς την Ελλάδα που ξεκίνησε την τελευταία δεκαπενταετία έφερε σύντομα τη χώρα μας στις πρώτες προτιμήσεις των Ρουμάνων τουριστών. Κατά τα έτη 2008 και 2009 η Ελλάδα έγινε ο πρώτος προορισμός των Ρουμάνων τουριστών, ενώ μέχρι τότε ήταν η Βουλγαρία. Ωστόσο, η οικονομική κρίση, που επηρέασε σημαντικά την ρουμανική οικονομία, οδήγησε από το έτος 2010 σε μείωση του αριθμού των τουριστών. Παράλληλα, αυξήθηκε, κατά το διάστημα αυτό, ο ανταγωνισμός από άλλες τουριστικές αγορές, όπως της Τουρκίας και της Αυστρίας (πρώτος χειμερινός προορισμός), ενώ οι Ρουμάνοι με υψηλά εισοδήματα άρχισαν να επιλέγουν, όλο και περισσότερο, μακρινούς «εξωτικούς» προορισμούς.

Από το 2012, παρουσιάζεται εκ νέου αυξητικός ρυθμός στις αφίξεις των Ρουμάνων τουριστών στη χώρα μας, γεγονός που συνδέεται πρωτίστως με τη σταδιακή ανάκαμψη της ρουμανικής οικονομίας από τα τέλη του 2011, αλλά και το αρνητικό πολιτικό κλίμα σε ανταγωνιστικές προς τη χώρα μας μεσογειακές χώρες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Γραφείου ΕΟΤ Βουκουρεστίου, ο αριθμός των Ρουμάνων τουριστών που κατευθύνονται προς τη χώρα μας είναι αρκετά μεγαλύτερος σε σχέση με τα επίσημα στοιχεία, καθώς πολλοί Ρουμάνοι ταξιδεύουν οδικώς με ιδιωτικά αυτοκίνητα.

Οι Ρουμάνοι τουρίστες το 2017 κατευθύνθηκαν κυρίως προς την Β. Ελλάδα (Πιερία, Χαλκιδική, Καβάλα, Θάσο), αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας μας, όπως Κρήτη, Ρόδο, Ζάκυνθο, Κέρκυρα, Ιόνια Νησιά, Κυκλάδες κλπ. Το 2017 επίσης παρατηρήθηκε ιδιαίτερη αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς την Θάσο και την Λευκάδα (ταξίδι οδικώς) και τα άλλα Ιόνια νησιά, καθώς και σε άλλες περιοχές όπου υπήρξε αεροπορική σύνδεση με ναυλωμένες πτήσεις, όπως Κέρκυρα, Κρήτη, Σκιάθο.   Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το τουριστικό συνάλλαγμα, που εισήλθε στην χώρα από Ρουμάνους τουρίστες, το 2017 έφθασε τα 374,4 εκ. ευρώ, σε παρόμοια επίπεδα με το 2016.

Η μέση διάρκεια παραμονής του Ρουμάνου τουρίστα στην Ελλάδα ανέρχεται σε 6,6 ημέρες περίπου, ενώ δαπανά, ανά ταξίδι, περίπου 325 ευρώ (μη συμπεριλαμβανομένου του πακέτου ταξιδιού), σε αντίθεση με τουρίστες από άλλες χώρες που δαπανούν περισσότερο. Σημειώνεται ότι η μέση δαπάνη του τουρίστα της Ε.Ε. στην Ελλάδα ανέρχεται σε 620 ευρώ ενώ των τουριστών από εκτός ΕΕ χώρες ανέρχεται γύρω στα 522 ευρώ. Πάντως, η αναμενόμενη θετική μεταβολή της ρουμανικής οικονομίας και η αύξηση των εισοδημάτων του Ρουμάνου καταναλωτή αναμένεται να αυξήσει και τη μέση δαπάνη του ανά ταξίδι στην Ελλάδα, αφού κύριο χαρακτηριστικό του δεν είναι η αποταμίευση αλλά η ροπή προς την κατανάλωση.

Ειδικότερα όσον αφορά στις αεροπορικές μεταφορές, οι οποίες κατέχουν περίπου το 30-35% του συνόλου των τουριστικών μετακινήσεων, σημειώθηκε μεγάλη αύξηση της τάξεως του 46% το 2017, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, 335.270 άτομα ταξίδεψαν συνολικά από την Ρουμανία στην Ελλάδα, εκ των οποίων 249.796 στην Αθήνα και 85.474 στα άλλα αεροδρόμια της χώρας. Επισημαίνεται επίσης, η ανοδική πορεία που καταγράφουν τα τελευταία έτη οι οδικές μεταφορές κυρίως προς Χαλκιδική, Θάσο, Πιερία, Καβάλα, Λευκάδα κ.λ.π.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής (ΙNS) της Ρουμανίας, ο αριθμός ταξιδιωτών που μετακινήθηκαν μέσω αεροδρομίων της χώρας αυξήθηκε το 2017 κατά 23,3% έναντι του 2016, αγγίζοντας τα 20,22 εκατ. άτομα. Ο μεγαλύτερος όγκος ταξιδιωτών αεροπορικώς διακινήθηκε στο αεροδρόμιο Βουκουρεστίου (Henri Coanda), ήτοι 6,456 εκατ. άτομα στις αναχωρήσεις και 6,35 εκατ. άτομα και 6,35 εκατ. άτομα στις αφίξεις. Ακολουθούν το αεροδρόμιο του Cluj-Napoca με 1,346 εκατ. ταξιδιώτες στις  αναχωρήσεις και 1,322 εκατ. άτομα στις αφίξεις και το αεροδρόμιο Traian Vuia στην Timisoara με 797.200 ταξιδιώτες  στις αναχωρήσεις και 823.600 στις αφίξεις.

Εξετάζοντας τις διεθνείς πτήσεις φαίνεται ότι τα 10 κυριότερα αεροδρόμια προέλευσης ταξιδιωτών με τακτικές πτήσεις ήταν κατά σειρά: το Λονδίνο με τον αριθμό των επιβατών να ανέρχεται σε 795.723 επιβάτες, ακολουθούμενο από το Μιλάνο Bergamo (431.893) επιβάτες, το Μόναχο με 418.946 επιβάτες, την Μαδρίτη (Barajas)  με 317.194 ταξιδιώτες, την Ρώμη (Campino) 314.970 ταξιδιώτες, το Τέλ Αβίβ (282.226 ταξιδιώτες, η Βιέννη με 219.497 ταξιδιώτες η Bologna (236.694 ταξιδιώτες), του Amsterdam (215.317 ταξιδιώτες).  Τέλος, αναφορικά με τους Έλληνες τουρίστες, που επισκέπτονται την Ρουμανία, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, ανήλθαν το 2017 περίπου στους 84.500, στους οποίους δεν συμπεριλαμβάνονται οι Έλληνες επιχειρηματίες.

 

Have your say!

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

AAA

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.