Τα νέα για τον Ελληνικό Τουρισμό

-

ΠΟΤ: +4% οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις το α’ εξάμηνο- Ποιοί δαπάνησαν περισσότερα σε διεθνή ταξίδια

ΠΟΤ: +4% οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις το α’ εξάμηνο- Ποιοί δαπάνησαν περισσότερα σε διεθνή ταξίδια

Αύξηση 4% παρουσίασαν οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις την περίοδο Ιανουάριος-Ιούνιος 2019, σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2018, σύμφωνα με το πιο πρόσφατο Τουριστικό Βαρόμετρο που εξέδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού.

Τη μεγαλύτερη ανάπτυξη παρουσίασε η Μ. Ανατολή (+8%) και ακολούθησε ο Ειρηνικός (+6), η Ευρώπη (+4%), η Αφρική (+3%) και η Αμερική (+2).

Οι προορισμοί σε όλο τον κόσμο κατέγραψαν 671 εκατ. διεθνείς τουριστικές αφίξεις, σχεδόν 30 εκατ. περισσότερες από το α’ εξάμηνο του 2018.

Η αύξηση των αφίξεων βρίσκεται σε αντιστοιχία με τις προβλέψεις του ΠΟΤ περί αύξησης 3-4% για την εφετινή χρονιά.

Οι παράγοντες που οδήγησαν σε ανάπτυξη φέτος είναι η ισχυρή οικονομία, οι προσιτές τιμές αεροπορικών εισιτηρίων, η αυξημένη συνδεσιμότητα στις αερομεταφορές και οι διευκολύνσεις στην έκδοση visa. Ωστόσο, αρνητικοί παράγοντες όπως οι αδύναμοι οικονομικοί δείκτες, η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα του Brexit, οι πιέσεις σε εμπόριο και στην τεχνολογία και οι ανερχόμενες γεωπολιτικές προκλήσεις, έχουν αρχίσει να επηρεάζουν τις επιχειρήσεις και την καταναλωτική εμπιστοσύνη όπως φαίνεται στον Δείκτη Εμπιστοσύνης του ΠΟΤ.

Η Ευρώπη είχε αύξηση 8% τον Απρίλιο και 6% τον Ιούνιο, με ισχυρές επιδόσεις το Πάσχα και στην έναρξη του καλοκαιριού. Στην αύξηση της ζήτησης για το α’ εξάμηνο συνέβαλλαν οι αγορές των ΗΠΑ, Κίνας, Ιαπωνίας και των χωρών του Κόλπου.

Η αύξηση στην Ασία και τον Ειρηνικό προήλθε κυρίως από την κινεζική αγορά.

Στην Αμερική, η Καραϊβική (+11%) παρουσίασε ισχυρή ανάπτυξη εξαιτίας της ζήτησης από τις ΗΠΑ και συνέβαλλε στην ανάκαμψη από τους τυφώνες Ίρμα και Μαρία στα τέλη του 2017. Η Β. Αμερική είχε ανάπτυξη 2%, η Κεντρική Αμερική 1% και η Ν. Αμερική μείωση 5% λόγω της απαγόρευσης εξερχόμενων ταξιδίων από την Αργεντινή που επηρεάσε τους γειτονικούς προορισμούς.

Στην Β. Αφρική η ανάπτυξη έφτασε το 9%, ενώ στην Υποσαχάρια Αφρική οι αφίξεις παρέμειναν σταθερές.

Στη Μ. Ανατολή η ισχυρή ανάπτυξη ήταν αποτέλεσμα του πολύ θετικού χειμώνα καθώς και της αύξησης της ζήτησης κατά το Ραμαζάνι το Μάιο και της μουσουλμανικής γιορτής Εΐντ αλ-φιτρ τον Ιούνιο.

Όσον αφορά τις αγορές εξερχόμενου τουρισμού, η Κίνα (+14% τα ταξίδια στο εξωτερικό) συνέχισε να ηγείται των αφίξεων σε πολλούς προορισμούς παρότι οι δαπάνες για διεθνή ταξίδια μειώθηκαν 4% το πρώτο τρίμηνο. Η ένταση με τις ΗΠΑ στο εμπόριο και η μικρή υποτίμηση του γουάν μπορεί να επηρεάσουν την επιλογή προορισμού των Κινέζων βραχυπρόθεσμα.

Τα διεθνή ταξίδια από τις ΗΠΑ παρουσίασαν αύξηση 7% εξαιτίας του ισχυρού δολαρίου.

Μεγάλη αύξηση παρουσίασαν οι δαπάνες από τους Γάλλους (+8%) και τους Ιταλούς (+7%) όμως το Ην. Βασίλειο (+3%) και η Γερμανία (+2%) είχαν μικρότερες αυξήσεις.

Στις ασιατικές αγορές, οι δαπάνες από την Ιαπωνία (+11%) ήταν ισχυρές ενώ από την Κορέα είχαν μείωση 8% λόγω της υποτίμησης του νομίσματος. Η Αυστραλία είχε αύξηση 6% στις δαπάνες σε διεθνή ταξίδια.

Οι Ρώσοι μείωσαν 4% τις δαπάνες τους σε διεθνή ταξίδια το πρώτο τρίμηνο, ενώ οι Βραζιλιάνοι και οι Μεξικανοι είχαν επίσης μειώσεις της τάξης του 5% και 13% αντίστοιχα λόγω της κατάστασης της οικονομίας τους.

Have your say!

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

AAA

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.