Σημάδια αισθητής ανάκαμψης δείχνει ο τουρισμός σε ολόκληρη τη χώρα από τις αρχές του Ιουνίου και μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με όσα παρέθεσαν στο ethnos.gr εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ).
Μπορεί να μην καταφέρει η χώρα να πιάσει, σε ό,τι αφορά τις πληρότητες, τα νούμερα του 2019, ωστόσο, ιδίως στους top προορισμούς, η φετινή τουριστική περίοδος σε αφίξεις και διανυκτερεύσεις δε φαίνεται ότι θα απέχει πολύ από την προ τριετίας σαιζόν.
Μέχρι το τέλος του περασμένου χρόνου υπήρχαν όλες οι προϋποθέσεις, προκειμένου η φετινή σαιζόν να χαρακτηριστεί ως μία από τις καλύτερες τουριστικά για την Ελλάδα και οι ξενοδόχοι είχαν εκφράσει επανειλημμένα ιδιαίτερα αισιόδοξες εκτιμήσεις. Ωστόσο, ο πόλεμος στην Ουκρανία άλλαξε αρκετά δεδομένα, με αποτέλεσμα, όπως αναφέρει στο ethnos.gr ο γενικός γραμματέας της ΠΟΞ, Μανόλης Τσακαλάκης, πλέον οι ξενοδόχοι εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι για τη φετινή σαιζόν.
Την ίδια στιγμή, ένα σημαντικό πρόβλημα που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι ξενοδόχοι, είναι η μεγάλη αδυναμία να βρουν εργαζομένους για τις επιχειρήσεις τους. Κατά τον κ. Τσακαλάκη, αυτήν τη στιγμή υπάρχουν στο χώρο, σε όλη την Ελλάδα, περίπου 50.000 κενές θέσεις εργασίας, με αποτέλεσμα περίπου το 10% των ξενοδοχείων να μην ανοίξει φέτος ή να μην αξιοποιήσει όλη τη δυναμικότητά του, λόγω έλλειψης εργαζομένων.
«Για κάποιες περιοχές, όπως για την Κρήτη που είναι η ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού, η τουριστική σαιζόν άρχισε από το τέλος Μαρτίου, ενώ σε άλλες θα ξεκινήσει από τις επόμενες ημέρες. Κανένα από τα ξενοδοχεία που δούλεψαν τον Απρίλιο και τον Μάιο δεν έβγαλε το κόστος λειτουργίας του. Αυτό συνέβη, διότι μέχρι στιγμής οι μισές και παραπάνω αφίξεις διέμειναν σε νόμιμα, ημινόμιμα ή και παράνομα σπίτια, ενοικιαζόμενα δωμάτια και Airbnb, αλλά και διότι αυξήθηκε από 25% έως 35% το κόστος λειτουργίας των ξενοδοχειακών μονάδων. Εξακολουθούμε να έχουμε τις τιμές του 2019, τις οποίες μας απαγορεύεται να αυξήσουμε μέχρι το τέλος της φετινής τουριστικής σαιζόν», τονίζει στο ethnos.gr ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.
Οι πληρότητες
Σύμφωνα με τον ίδιο και σε ό,τι αφορά τις μέχρι στιγμής πληρότητες των ξενοδοχείων, αυτές στους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς δεν ξεπέρασαν το 50%, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα, στην οποία τώρα αρχίζει να ξεκινάει δειλά η σαιζόν, κυμάνθηκαν μεταξύ 10%-20%.
Κατά τον κ. Τσακαλάκη και με βάση τις μέχρι στιγμής ενδείξεις που έχουν οι ξενοδόχοι, τον Ιούνιο μεσοσταθμικά οι πληρότητες θα ξεπεράσουν το 50% και θα κυμαίνονται, ανάλογα με την περιοχή, από 40% έως 80%.
Σε ό,τι αφορά τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, αν και είναι λίγο νωρίς ακόμα για να βγουν απολύτως ασφαλή συμπεράσματα, ο γενικός γραμματέας της ΠΟΞ εκτιμάει ότι θα κυμανθούν μεταξύ 60%-90%.
«Τον περασμένο Νοέμβριο είμασταν αισιόδοξοι για τη φετινή σαιζόν. Με αυτά που συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες, πλέον είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι. Εκτιμώ ότι στους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς οι πληρότητες των ξενοδοχείων θα φτάσουν στο 80%-85% σε σύγκριση με αυτές του καλοκαιριού του 2019», λέει ο κ. Τσακαλάκης.
Οι εθνικότητες που αυξάνονται και αυτές που θα λείψουν
Σύμφωνα με το γενικό γραμματέα της ΠΟΞ, μοιραία ο πόλεμος στην Ουκρανία μείωσε και θα συνεχίσει να μειώνει τον αριθμό των τουριστών από συγκεκριμένες χώρες. Έτσι, είναι δεδομένο ότι πολύ δύσκολα θα έρθουν φέτος Ρώσοι τουρίστες στην Ελλάδα, οι οποίοι αναμένεται μαζικά να προτιμήσουν την Τουρκία, ενώ απολύτως λογικό είναι να συμβεί το ίδιο με τους Ουκρανούς. Να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια σημείωσε σημαντική αύξηση ο αριθμός των τουριστών από την Ουκρανία προς την Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι την περσινή σαιζόν οι Ουκρανοί τουρίστες ήταν πρωταθλητές σε ποσοστό αύξησης, σε ό,τι αφορά τις αφίξεις στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» του Ηρακλείου.
«Δυστυχώς, από την κατάσταση φαίνεται ότι ζορίζονται και οι Πολωνοί, οι οποίοι εξελίσσονται σε μία μεγάλη αγορά για την Ελλάδα, αφού πέρυσι ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο αφίξεις. Ήδη Πολωνοί που σχεδίαζαν να κάνουν διακοπές στις αρχές Ιουνίου, τις πηγαίνουν πίσω, προς τα μέσα του μήνα και βλέπουμε. Επίσης, αναμένουμε μείωση των τουριστών φέτος από Μολδαβία, Ρουμανία αλλά και από άλλες πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες. Παράλληλα, λόγω της έντασης που επικρατεί, μειωμένος θα είναι φέτος ο τουρισμός από τη Φινλανδία και τη Σουηδία, αλλά και από τη Γερμανία, από τη στιγμή που οι κυβερνώντες τους είπαν στον κόσμο να προμηθευτεί τρόφιμα», τονίζει ο κ. Τσακαλάκης.
Στον αντίποδα, κατά τον ίδιο, πρωταθλητές αναμένεται να είναι φέτος οι τουρίστες από την Αγγλία, ο αριθμός των οποίων αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά. Άγγλοι τουρίστες αναμένεται να κατακλύσουν φέτος τους δημοφιλείς τους προορισμούς, όπως τα νησιά του Ιονίου, την Κρήτη αλλά και τα Δωδεκάνησα, αφού ούτε το καλοκαίρι του 2021 μπόρεσαν να έρθουν μαζικά, λόγω των περιορισμών εξαιτίας της πανδημίας.
Τέλος, σημαντική αύξηση αναμένεται και στον αριθμό των Γάλλων τουριστών. Όπως λέει ο κ. Τσακαλάκης, οι Γάλλοι αγαπούν να έρχονται στην Ελλάδα και παραδοσιακά δεν πηγαίνουν στην Τουρκία, ενώ φέτος και η κυβέρνησή τους πρόβαλλε ως τουριστικό προορισμό την Ελλάδα. Επίσης, αναμένεται να έρθει στην Ελλάδα κι ένας σημαντικός αριθμός από τα έξι εκατομμύρια Γάλλους τουρίστες που επιλέγουν τις ακτές της Βόρειας Αφρικής, διότι δεν εμπιστεύονται τα εμβολιαστικά προγράμματα για τον κορονοϊό των συγκεκριμένων χωρών. Κάτι αντίστοιχο έγινε και πέρυσι.
«Κανιβαλισμός» για την εξεύρεση εργαζομένων
Ως «κανιβαλισμό» χαρακτηρίζει ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων την πρακτική συναδέλφων του να παίρνουν εργαζόμενους από άλλους ξενοδόχους, δίνοντάς τους περισσότερα χρήματα. Αυτό συμβαίνει, διότι φτάνουν τις 50.000 οι κενές θέσεις εργασίας στον τουρισμό, μια και οι εποχιακά εργαζόμενοι «γύρισαν την πλάτη» στο χώρο. Η έλλειψη εργαζομένων θα αναγκάσει το 10% των ξενοδοχείων να μην ανοίξει φέτος ή να μην αξιοποιήσει πέρα από το 70%-80% της πληρότητάς του, αφού δε θα έχει υπαλλήλους για να εξυπηρετήσει τους πελάτες του.
Πηγή: ethnos.gr