Ολοκληρώνεται με ταχείς διαδικασίες η δεύτερη φάση του διαγωνισμού για το Νέο Αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου στην Κρήτη.
Προ ημερών δημοσιεύτηκε στη Διάυγεια η απόφαση που ενέκρινε την τεχνική προσφορά της Κοινοπραξίας ΤΕΡΝΑ μαζί με την ινδική GMR.
Η Επιτροπή Διαγωνισμού για το έργο «Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία, Συντήρηση και Εκμετάλλευση του Νέου Διεθνούς Αερολιμένα Ηρακλείου Κρήτης καθώς και Μελέτη, κατασκευή και Χρηματοδότηση των οδικών του συνδέσεων» ενέκρινε ομόφωνα πως το συμμετέχων σχήμα με την επωνυμία «ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.– GMR Airports Limited» και με διακριτικό τίτλο «ARIADNE AIRPORT GROUP» διαπίστωσε ότι τα υποβληθέντα στοιχεία ικανοποιούν και καλύπτουν πλήρως το σύνολο των Εξεταζόμενων Ελάχιστων Τεχνικών Απαιτήσεων.
Όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης “γίνεται αποδεκτός στην περαιτέρω διαδικασία του Διαγωνισμού, δεδομένου ότι τα στοιχεία της Τεχνικής Προσφοράς του καλύπτουν τα «Υποχρεωτικά Στοιχεία Υποβολής» του
άρθρου 22 της Διακήρυξης, ικανοποιούν κάθε μία από τις Εξεταζόμενες Ελάχιστες Τεχνικές Απαιτήσεις του Τμήματος 5.3 του Παραρτήματος 5 της Διακήρυξης και λαμβάνουν Βαθμολογία Τεχνικής Αξιολόγησης 100».
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η προσφορά αναμένεται να ανοίξει μέσα στις επόμενες ημέρες οπότε και θα μάθουμε ποιο είναι το τίμημα που έχει προσφέρει η κοινοπραξία.
Το έργο του Νέου Αεροδρομίου είναι το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο όλων των εποχών για την Κρήτη και η κατασκευή του αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2018 και να διαρκέσει περίπου 5 χρόνια.
Το έργο είναι προϋπολογισμού 850 εκατ. ευρώ και θα συμπεριληφθούν οι οδικές συνδέσεις με τον Βόρειο (ΒΟΑΚ) και Νότιο Οδικό Άξονα (ΝΟΑΚ) Κρήτης.
Το διεθνές αεροδρόμιο του Ηρακλείου ήταν το 2016 το δεύτερο σε κίνηση αεροδρόμιο της Ελλάδος μετά το «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Κατά την περίοδο κατασκευής αναμένεται να δημιουργηθούν περίπου 1.000 άμεσες θέσεις εργασίας για διάστημα 5 ετών, και κατά την περίοδο λειτουργίας του αεροδρομίου αναμένεται να δημιουργηθούν 500 μόνιμες θέσεις εργασίας.
Εκτιμάται ότι την περίοδο λειτουργίας περισσότεροι από 4.000 εργαζόμενοι θα απασχολούνται σε θέσεις οι οποίες θα είναι σχετικές με τη δραστηριότητά του.
Το νέο αεροδρόμιο, το οποίο θα αντικαταστήσει το «Νίκος Καζαντζάκης», θα έχει μήκος αεροδιαδρόμου 3,2 χλμ με δυνατότητα επέκτασης στα 3,8 χλμ, εάν αυτό καταστεί απαραίτητο.
Πηγή: insider.gr