ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Κρεβάτι ούτε για δείγμα στην Κρήτη και το Σεπτέμβριο

Οι αγορές που πρωταγωνίστησαν και φέτος στην Κρήτη ήταν Γερμανία και Αγγλία.

Επετεύχθη ο στόχος της επιμήκυνσης της τουριστικής σεζόν στην Κρήτη, στα τέλη Σεπτεμβρίου οι πληρότητες στα κατά τόπους ξενοδοχεία και καταλύματα άγγιξαν το 100%, πράγμα που φέρνει έναν νέο αέρα αισιοδοξίας για τον κλάδο σε σχέση με πέρυσι. Οι αγορές που πρωταγωνίστησαν και φέτος στην Κρήτη ήταν Γερμανία και Αγγλία.

Πολλοί μάλιστα από τους επισκέπτες αυτών των χωρών έρχονται κάθε καλοκαίρι στο νησί μας, καθώς χαίρονται να απολαμβάνουν τις διακοπές τους συνδυάζοντάς τες με τον πολιτισμό, τις φυσικές και γαστριμαργικές ομορφιές μας. Αυξημένη, την ίδια ώρα, κατά 7% ήταν η ροή τουριστών από τη Ρωσία στην Κρήτη.

Σε ό,τι αφορά τους τζίρους, οι σημαντικές αυξήσεις στους δείκτες αεροπορικών, οδικών και θαλάσσιων αφίξεων, τις οποίες έχει καταγράψει και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), δημιουργούν στους ξενοδόχους την ελπίδα για κάποια – έστω και μικρή – άνοδο στα οικονομικά. Κάτι που όμως μένει να διαπιστωθεί επίσημα με το κλείσιμο της τουριστικής σεζόν. Ωστόσο την ίδια ελπίδα δεν τρέφουν οι ιδιοκτήτες καταστημάτων τουριστικών ειδών, που για μια ακόμη φορά το all inclusive αποτέλεσε μεγάλο πλήγμα για αυτούς. Πρόκειται για τους δυσαρεστημένους επιχειρηματίες που δε… βλέπουν στα έσοδά τους την αυξημένη τουριστική κίνηση στην Κρήτη.

Την ίδια στιγμή όμως ταφόπλακα γενικότερα για τους επαγγελματίες του τουρισμού θα αποτελέσει η βαριά φορολογία, με συνέπεια να φοβούνται πως δε θα καρπωθούν τίποτα από τη φετινή σεζόν, αφού ό,τι βγάλουν θα κληθούν να το επιστρέψουν, πληρώνοντας, όπως λένε, φόρους.

Πληρότητα και τον Οκτώβριο

«Ο Σεπτέμβριος είχε εξαιρετικά μεγάλες πληρότητες. Σε πολλά ξενοδοχεία άγγιξαν ακόμα και το 100%. Η καλή αυτή πληρότητα συνεχίζεται μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, με τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο φέτος να είναι από τους καλύτερους σε πληρότητα τα τελευταία είκοσι χρόνια», είπε ο πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Γιώργος Πελεκανάκης, δίνοντας το στίγμα για το πώς κινείται αυτή τη στιγμή η επισκεψιμότητα στα μεγάλα ξενοδοχεία του νησιού μας, ενώ σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα στα ταμεία των ξενοδοχείων μάς δήλωσε πως, «με τόσο μεγάλο αριθμό επισκεπτών, όλο και κάτι σημαντικό θα παρουσιαστεί και στα οικονομικά μας οφέλη. Παρ’ όλα αυτά, σε ό,τι αφορά τους τζίρους, καλό θα είναι να περιμένουμε να κλείσει η τουριστική σεζόν για να δούμε γενικότερα πώς τα πήγαμε. Τέλος Οκτωβρίου τα περισσότερα ξενοδοχεία θα κλείσουν. Οι πτήσεις σταματάνε γύρω στα μέσα Νοεμβρίου, οπότε τότε θα κάνουμε τον απολογισμό μας. Σίγουρα, όμως, η υπερφορολόγηση του κλάδου μας είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, και θα απορροφήσει ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματος».

Αύξηση και στα καταλύματα

Σε τροχιά ανάκαμψης βρίσκονται και τα μικρά καταλύματα. Τα στοιχεία της Ένωσης Επιχειρηματιών Ενοικιαζομένων Διαμερισμάτων και Δωματίων Νομού Ηρακλείου «Filoxenia» μιλούν για πληρότητες 80%.

«Τα τουριστικά καταλύματα του Συλλόγου μας παρουσιάζουν μια αύξηση στο τέλος της σεζόν αρκετά μεγάλη, σε αντίθεση με τη μείωση που είχαμε στο ξεκίνημα της σεζόν, όπου σε κάποια στιγμή ήταν παγωμένα τα πράγματα και μας δημιούργησαν έντονη ανησυχία. Οι πληρότητες αυτή τη στιγμή στα περισσότερα καταλύματα αγγίζουν το 80%», είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Επιχειρηματιών Ενοικιαζομένων Διαμερισμάτων και Δωματίων Ν. Ηρακλείου «Filoxenia», Γιώργος Χριστοδουλάκης, εκφράζοντας την ικανοποίηση του κλάδου.

Ο τουρισμός για τα μικρά καταλύματα κινήθηκε ανοδικά, με τα νούμερα να φέρνουν αέρα αισιοδοξίας στους επιχειρηματίες, καθώς η αύξηση άγγιξε το 20% σε σχέση με την περυσινή σεζόν. Ο τζίρος όμως στα εμπορικά-τουριστικά καταστήματα, σύμφωνα με τους εμπόρους, κινήθηκε στα ίδια με πέρυσι επίπεδα, με την αύξηση των τουριστών να μην αντικατοπτρίζεται και στα έσοδα όλων των επιχειρήσεων.

Σημαντικές αυξήσεις στους δείκτες των αφίξεων

Σημαντικές αυξήσεις, πάντως, και στους δείκτες αεροπορικών, οδικών και θαλάσσιων αφίξεων καταγράφει, επικαλούμενος διοικητικά στοιχεία, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) στο μηνιαίο στατιστικό του δελτίο. Όπως αναφέρει ο ΣΕΤΕ, στα κυριότερα αεροδρόμια καταγράφηκε τον Αύγουστο αύξηση των διεθνών αφίξεων 5,9% (8% από την αρχή του έτους). Η αύξηση στα περιφερειακά αεροδρόμια ανήλθε στο 5,4% και στην Αθήνα στο 8,3%, ενώ από την αρχή του έτους ήταν στο 9,2% και το 4,7% αντίστοιχα. Παρόμοια εικόνα προκύπτει και από τα στοιχεία προγραμματισμού θέσεων στα περιφερειακά αεροδρόμια, που από το Μάρτιο έως και τον Αύγουστο παρουσίασαν αύξηση 8,3%. Επίσης, όπως σημειώνει ο ΣΕΤΕ, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, στις 31/8 η αναμενόμενη αύξηση θέσεων σε πτήσεις στα περιφερειακά αεροδρόμια για το σύνολο της θερινής περιόδου 2017 (Μάρτιος-Οκτώβριος) αναμένεται σε 8,6%.

Κατά το ΣΕΤΕ, ο υψηλότερος ρυθμός αύξησης των αφίξεων στα περιφερειακά αεροδρόμια σε σχέση με αυτόν του αριθμού προγραμματισμένων θέσεων υποδηλώνει αυξημένες πληρότητες των αεροπλάνων. Εξάλλου, υψηλότερη (κατά 14,5%) ήταν η αύξηση των διεθνών οδικών αφίξεων τον Αύγουστο, ενώ από την αρχή του έτους πλησιάζει πλέον το +10%. Στις θαλάσσιες αφίξεις από Ιταλία παρατηρείται αύξηση 14% τον Ιούνιο και 12,4% από την αρχή του χρόνου. Σύμφωνα με την «Έρευνα συνόρων» της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) και, όπως αναφέρει ο ΣΕΤΕ, τον Ιούλιο η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 10,2% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2016 (8,0% στο 7μηνο) και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά 5,3% (6,4% στο 7μηνο), παρουσιάζοντας όμως σημαντική πτώση της Μέσης κατά Κεφαλήν Δαπάνης (ΜΚΔ) τόσο τον Ιούλιο όσο και από την αρχή του έτους.

Πηγή: rethemnosnews.gr

Σχολιάστε