Στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων που έλαβε μέρος στο ξενοδοχείο Galaxy, στο Ηράκλειο την Πέμπτη 14/11/19, έγινε ζωντανή παρουσίαση του τρόπου που λειτουργεί τεχνολογικά ο ηλεκτρονικός ναυαγοσώστης.
Με αφορμή τα τραγικά συμβάντα πνιγμών στις πισίνες ξενοδοχείων, που οφείλονται στην έλλειψη μέτρων ασφάλειας και επιτήρησης, ιδίως εκτός του ωραρίου λειτουργίας της, η ελληνική startup Pylis δημιούργησε το σύστημα ασφαλείας e-lifeguard.
Αποτελείται από ψηφιακά περιφερειακά συστήματα και λογισμικό (εξοπλισμός κάμερας με τεχνολογία αλγορίθμων και μεγαφώνου). Ειδικότερα, όταν ο αλγόριθμος της κάμερας εντοπίσει παραβίαση της περιμέτρου της πισίνας από άνθρωπο (οι συνδυασμοί
δηλαδή των γεγονότων που όταν συμβούν ενεργοποιείται μία ειδοποίηση), τότε μέσω αυτοματοποιημένων διαδικασιών, ενεργοποιείται μήνυμα προειδοποίησης (σε γλώσσα ανάλογα με την προέλευση των επισκεπτών) στον χώρο της πισίνας και ειδοποιούνται αφενός ο υπεύθυνος ασφαλείας και το σχετικό βοηθητικό προσωπικό και αφετέρου, ανά περίπτωση, το ΕΚΑΒ.
Με τον ηλεκτρονικό ναυαγοσώστη, οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις μπορούν να προστατεύσουν τους επισκέπτες τους αποτελεσματικά, ειδικά τις βραδινές ώρες που οι πισίνες είναι αφύλακτες και το προσωπικό του ξενοδοχείου μειώνεται, προλαμβάνοντας θανατηφόρα ατυχήματα εντός της πισίνας.
Η υπεύθυνη του τμήματος πωλήσεων της εταιρίας Pylis, Νάσια Αλεφαντινού μίλησε στο Holidaynews.gr και ανέλυσε το σύστημα ασφαλείας e-lifeguard.
“Είναι ένα καινοτόμο σύστημα, όπου αποτελείται από μία κάμερα, με βιντεοαναλύτες και ένα μεγάφωνο. Τοποθετείται σε ένα υψηλό σημείο στο χώρο της πισίνας, χωρίς να παρεβαίνουμε στην αισθητική του χώρου και μας δίνει την ασφάλεια, ότι μπορούμε να αποτρέψουμε 100% ένα περιστατικό, ειδικά σε ώρα μη λειτουργίας του χώρου. Ορίζουμε με την κάμερα μία περίμετρο και οποιοσδήποτε παραβεί την συγκεκριμένη περίμετρο που έχει ορίσει, είτε ο υπεύθυνος του ξενοδοχείου, είτε ο ιδιοκτήτης, σε συνεργασία με εμάς, ακούγεται ένα ηχογραφημένο μήνυμα, τον προειδοποιεί ότι είναι εκτός λειτουργίας και ότι απαγορεύεται η χρήση, σε οποιαδήποτε γλώσσα επιθυμούμε.
Όταν γίνει παραβίαση, εκτός του ηχογραφημένου μηνύματος, ταυτόχρονα παίρνει σήμα το κέντρο ελέγχου της εταιρίας μας ή η μονάδα ελέγχου του ξενοδοχείου, ενημερώνετε ο υπεύθυνος ασφαλείας, ο φύλακας, η reception, το βοηθητικό προσωπικό, οποιοσδήποτε έχουμε ορίσει. Με το ηχογραφημένο μήνυμα, υπάρχει η δυνατότητα να ανάψουν και προβολείς. Με αυτή την διαδικασία έχεις άμεση επαφή και γνωρίζεις ότι κάτι συμβαίνει στην πισίνα σου. Δεν υπάρχει ειδοποίηση αν περάσει μία γάτα, είναι τέτοια η ανάλυση της κάμερας που δεν υπάρχει forse alarm. Από εκεί και πέρα απομακρύνεται ο επισκέπτης. Τα προσωπικά δεδομένα είναι ασφαλή, διότι όλος ο χώρος γύρω από την πισίνα είναι θολός. Μπορεί να καταγραφεί μόνο το περιστατικό έως δύο μέρες. Καταγράφει μόνο την παραβίαση.
Μία κάμερα έχει εμβέλεια 110 μοίρες και 25m. Η ενδεικτική τιμή είναι 1700 ευρώ μαζί με την κάμερα, το μεγάφωνο, την εγκατάσταση και το ΦΠΑ.
Η ιδέα είναι αποκλειστικά δική μας, έχουμε ξεκίνησε λίγους μήνες. Έχει γίνει τοποθέτηση ήδη σε ένα ξενοδοχείο στην Μύκονο και ο σκόπος και το όνειρο μας να επεκταθούμε, εκτός την Ελλάδα και σε άλλες χώρες του κόσμου. Κάθε κάμερα είναι πολύ δύσκολο να χακαριστεί και έχουν δέκα χρόνια εγγύηση.
Ενώ υπήρξε και συνάντηση στο γραφείου του Υπουργείου Τουρισμού για την σωστή ενημέρωση και αυτό είναι ένα πολύ βασικό βήμα, η νομοθεσία στην Ελλάδα δεν έχει αλλάξει από το 1973. Η τουριστική αστυνομία θα έρθει και θα μας πει ότι θέλουμε κάγκελα, αλυσίδα ή το δίχτυ για την προστασία της πισίνας. Με την δική μας εφαρμογή υπάρχει η δυνατότητα προειδοποιήσης και άμεσης παρέμβασης στον χώρο του συμβάντος. Ευελπιστούμε πρίν ξεκινήσει η νέα σεζόν θα έχει νομοθετηθεί το θέμα του ηλεκτρονικού ναυαγοσώστη.”
Δείτε στο video που ακολουθεί πως λειτουργεί ο ηλεκτρονικός ναυαγοσώστης: