ΑΡΘΡΑ-ΓΝΩΜΕΣ

Μ. Απλαδενάκης: ” Χωρίς διακρατική συμφωνία η πορεία του τουρισμού στο μηδέν”

Ο Γενικός Διευθυντής Ελλάδος της TΕΖ ΤOUR, Μανώλης Απλαδενάκης μίλησε στο holidaynews.gr για τα τελευταία νέα του τουρισμού.

“Είναι πρωτόγνωρες οι καταστάσεις που ζούμε, ιδιαίτερα η βιομηχανία του τουρισμού και δεν γνωρίζουμε που θα καταλήξει. Περιμένουυμε φέτος να είναι καλύτερη η χρονιά από την περισυνή. Το στοίχημα είναι πόσο καλύτερη θα είναι και πόσο θα διαρκέσει η τουριστική περίοδος. Ο Ελληνικός οργανισμός τουρισμού έχει κάνει μία πρόβλεψη για 500.000 Ρώσους. Αυτό το σενάριο είναι αρκετά αισιόδοξο, αλλά θεωρώ ότι αν φτάσουμε στις 300.000 αφίξεις από την Ρωσία θα είναι ένα καλό νούμερο. Πριν τον κορονοϊό είχαμε 800.000-850.000 Ρώσους. Είναι όμως και άλλες αγορές, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία. Επειδή είναι στην Ευρώπη είναι από τις 14/5, όπου θα ανοίξει τα σύνορα της η Ελλάδα. Έτσι αναπροσαρμόστηκαν και οι πτήσεις μας. Βέβαια, είναι και η Ουκρανία και η Λευκορωσία, όπου είναι μία μεγάλη αγορά για την Ελλάδα. Σε ότι αφορά την Ρωσία και την Ουκρανία, από ελληνικής πλευράς έχουν γίνει κάποιες κινήσεις. Είχαμε και την έκθεση στην Μόσχα πρίν λίγες ημέρες. Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουν ανοίξει τα σύνορα από αυτές τις χώρες προς την Ελλάδα.”

Ο ίδιος τονίζει: “Υπάρχουν πολιτικά θέματα και αυτό επηρεάζει τον τουρισμό. Το Υπουργείο Τουρισμού κάνει τις προσπάθειες που πρέπει. Το θέμα είναι ότι πρέπει να ενεργοποιηθούν τα απαραίτητα πρωτόκολλα. Θα πρέπει να μάθει το ταξιδιωτικό κοινό ότι η Ελλάδα ανοίγει τις πύλες της στις 14 Μαϊου. Θα πρέπει να υπάρχουν διακρατικές συμφωνίες με όλες τις χώρες.”

Kαι προσθέτει: “Ελάχιστα ξενοδοχεία θα ανοίξουν πριν της 14 Μαϊου. Πως κάποιος ξενοδόχος θα ανοίξει αν δεν υπάρχει πλήρες πρόγραμμα  και να καταγράφει μόνο ζημιές; Ο τουρισμός δεν ανοίγει από την μία μέρα στην άλλη. Χρειάζεται προετοιμασία, ενημέρωση, επισκέψεις. Όσο πιο αργά πάνε αυτά τα πράγματα, τόσο μετατίθεται το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου.”

 

Σχολιάστε