Ο όμιλος Κόκκαλη θέλει να ενισχύσει την παρουσία του στο κομμάτι του τουρισμού κι επενδύει σε δύο από τους δυναμικούς και δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς, την Αθήνα, η οποία συνεχίζει για μία ακόμη χρονιά με ανοδικές επιδόσεις ως προς την αύξηση των επισκεπτών της προσελκύοντας συνεχώς και νέους ‘’παίκτες’’ από τον ξενοδοχειακό κλάδο και τη Μύκονο, το πλέον προβεβλημένο ελληνικό νησί.
Της Στεφανίας Σούκη
Κι ενώ αυτή την περίοδο οι ετοιμασίες για την έναρξη λειτουργίας του 5άστερου Branco της Μυκόνου φέτος το καλοκαίρι είναι στο …φόρτε τους, αυτές τις ημέρες η διοίκηση της Inestia Hospitality, η οποία αποτελεί εδώ και δύο χρόνια, από το 2015, τον ξενοδοχειακό βραχίονα του ομίλου Κόκκαλη οριστικοποιεί, κατά τις πληροφορίες, τις επόμενες κινήσεις της στην ‘’καρδιά’’ της Αθήνας.
Το ενδιαφέρον ως προς το τελευταίο, είναι ότι το νέο εγχείρημα του ομίλου στο ιστορικό κέντρο περιλαμβάνει την αναβίωση ενός από τα πρώτα, αν όχι το πρώτο ξενοδοχείο της ελληνικής πρωτεύουσας από το …1835! Πρόκειται για το παλιό και …παροπλισμένο ξενοδοχείο Αίολος στην Πλάκα, ιδιοκτησίας του Σπύρου Μπαϊρακτάρη, του γνωστού επιχειρηματία της εστίασης, ο οποίος διαθέτει ουκ ολίγα ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας, το Μοναστηράκι, την Ερμού και συνολικότερα στο ιστορικό κέντρο.
Το ‘’Αίολος’’ της Πλάκας είναι το ένα από τα δύο καινούρια ξενοδοχεία που σχεδιάζει να ανοίξει μέσα στο 2017 η Inestia στην Αθήνα: Το δεύτερο αφορά έτερο διατηρητέο ακίνητο στην οδό Αθηνάς, πολύ κοντά στο Μοναστηράκι, για το οποίο η εταιρεία οριστικοποιεί αυτό το διάστημα, κατά τις πληροφορίες, τη σχετική συμφωνία με τους ιδιοκτήτες.
Επισημαίνεται εδώ ότι ο ξενοδοχειακός βραχίονας του ομίλου Κόκκαλη έχει υπό τη διαχείρισή του αυτή την στιγμή το ξενοδοχείο Ο&Β Athens Boutique Hotel, ένα από τα πιο γνωστά boutique ξενοδοχεία στην περιοχή του Ψυρρή, το οποίο λειτούργησε το 2004 και παραμένει υπό το ιδιοκτησιακό καθεστώς τρίτων επενδυτών.
Το MET34 Athens Hotel στην οδό Μητροπόλεως στο Σύνταγμα, το οποίο, με τη σειρά του, πρόκειται να κλείσει, αισίως, ένα χρόνο λειτουργίας, αποτελεί ουσιαστικά το πρώτο ατομικό εγχείρημα από πλευράς της Inestia Hospitality στην αθηναϊκή ξενοδοχία.
Σημειωτέον ότι η εταιρεία είχε προσπαθήσει, μέσω του σχετικού διαγωνισμού, να αναλάβει πριν από ενάμιση χρόνο με πολυετή παραχώρηση και το ξενοδοχείο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, επί της οδού Βαλαωρίτου 6 στο Κολωνάκι (το πρώην Athens Lycabettus), το οποίο επανέρχεται τώρα, υπό τη διαχείριση νέων μισθωτών, ως Lozenge.
Αντίστοιχα, στη Μύκονο, το Branco Mykonos Hotel, θα είναι από φέτος το καλοκαίρι το νέο 5άστερο, πρώτο εγχείρημα της εταιρείας εκτός Αθηνών, ενώ ο πρώτος κύκλος επενδύσεων για την εταιρεία, την οποία ‘’τρέχουν’’ ως διοικητική ομάδα, οι κ.κ. Δημήτρης Θεοδωρίδης από τη θέση του προέδρου, Κωνσταντίνος Μαργαρίτης από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου αλλά και ο επικεφαλής της Intrakat κ. Πέτρος Σουρέτης θα ‘’κλείσει’’ φέτος με τις δύο νέες μονάδες στην Πλάκα και στο Μοναστηράκι, στην οδό Αθηνάς.
Στόχος είναι να παγιωθούν τα πρώτα αποτελέσματα από τον πρώτο αυτό κύκλο επενδύσεων, προκειμένου η εταιρεία, η οποία βρίσκεται κάτω από την ‘’ομπρέλα’’ της Intradevelopment (εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων του κατασκευαστικού βραχίονα του ομίλου Κόκκαλη, της Intrakat) να προχωρήσει σε επόμενες επενδύσεις στον πολλά υποσχόμενο για την ίδια ξενοδοχειακό κλάδο.
Το ξενοδοχείο Αίολος
Οσον αφορά το νέο boutique της Πλάκας, η Inestia προχώρησε στη μακροχρόνια μίσθωση του ακινήτου στη συμβολή των οδών Αιόλου και Αδριανού από τον Σπύρο Μπαϊρακτάρη, έναν από τους μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων της ευρύτερης περιοχής του κέντρου, ο οποίος δεν έχει κρύψει όλ’ αυτά τα χρόνια- από τη δεκαετία του ’60, οπότε ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στην Αθήνα από την οδό Πατησίων- την προτίμησή του για τα ακίνητα του Μοναστηρακίου και της Πλάκας, εκμισθώνοντας σήμερα αρκετά από τα μεγάλα και πρωτοκλασάτα καταστήματα του κέντρου, είτε πρόκειται για χώρους εστίασης, καταστήματα ένδυσης/ υπόδησης κ.τ.λ..
Σύμφωνα με το Αρχείο Νεωτέρων Μνημείων του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, το ξενοδοχείο «Αίολος» οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 1835-1837, βάσει σχεδίων του αρχιτέκτονα Σταμάτη Κλεάνθη (1802-1862).
Είναι ένα κτίριο με οθωνική αρχιτεκτονική μορφολογία, με πολλά παράθυρα που βλέπουν προς την πλευρά των δύο δρόμων και μαγαζιά στο ισόγειό του, χαρακτηριστικό δείγμα αθηναϊκού ξενοδοχείου της εποχής του Όθωνα. «Πρόκειται για ένα πολύ απλό εξωτερικά διώροφο κτίριο, που διέθετε 25 δωμάτια και αποτελεί το πρώτο οικοδόμημα που κατασκευάστηκε εξαρχής με σκοπό να χρησιμεύσει ως ξενοδοχείο στην Αθήνα.
Στο σφυρήλατο κιγκλίδωμα του θολωτού υπέρθυρου διακρίνεται ακόμη το έτος ολοκλήρωσης της ανέγερσής του (“1837”)», αναφέρεται χαρακτηριστικά. “Μέχρι το 1832 δεν υπήρχε κανένα ξενοδοχείο στην Αθήνα και οι ταξιδιώτες που έφταναν στην πόλη κατέφευγαν σε κάποιο από τα ερειπωμένα σπίτια που είχαν μετατραπεί σε πρόχειρα πανδοχεία ή προτιμούσαν τη φιλοξενία του …έναστρου αττικού ουρανού”.
Όπως αναφέρει η Λίζα Μιχελή στην «Η Αθήνα των Ανωνύμων», σε διαφήμιση του ξενοδοχείου «Αίολος» σε αθηναϊκή εφημερίδα του 1835, δύο χρόνια πριν από την ολοκλήρωση της οικοδομής και τα εγκαίνια του ξενοδοχείου το 1837, αναφέρονται τα εξής:
«Υπό το όνομα “Αίολος” ανοίγεται ξενοδοχείον εν Αθήναις πλησίον της πλατείας του Πλατάνου και της Πνυκός. Εις το Ξενοδοχείον τούτο δίδονται δωμάτια εφωδιασμένα με κραββάτους και έπιπλα ευρωπαϊκά. Πωλούνται δε διαφόρων ειδών οίνοι της Ευρώπης και άλλα διάφορα οινοπνευματώδη ποτά. Δίδεται πρόγευμα με τζάι και διάφορα ξηρά βρώματα. Τα φαγητά της τραπέζης γίνονται και κατά τον ευρωπαϊκόν και κατά τον τουρκικόν τρόπον, αι δε τράπεζαι είναι εις πάσαν ώραν έτοιμοι. Τα πάντα δίδονται εις μετρίας τιμάς».
Ακριβώς το γεγονός ότι το ακίνητο λειτουργούσε και στο μακρινό παρελθόν ως ξενοδοχείο φαίνεται ότι κάνει πιο εύκολη την αναβίωσή του σήμερα από την Ιnestia, η οποία θέλει να δημιουργήσει έναν boutique προορισμό 20 περίπου δωματίων στην ‘’καρδιά’’ της Πλάκας.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα των αδειοδοτήσεων φαίνεται να βρίσκεται σε καλό δρόμο, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί και οι σχετικές στατικές ενισχύσεις, εξ’ ού και οι εκτιμήσεις ότι μπορεί η νέα μονάδα να είναι έτοιμη εντός του 2017.
Σημειωτέον ότι η οικογένεια Μπαϊρακτάρη έχει καταβάλλει αρκετές προσπάθειες τα τελευταία χρόνια ώστε να αξιοποιήσει το ακίνητο ως ξενοδοχείο, η οικονομική κρίση ωστόσο που είχε ‘’χτυπήσει’’ ειδικά την περίοδο 2009- 2013 και τον τουρισμό της Αθήνας ανέβαλε τον όποιο σχεδιασμό.
Αντίστοιχα, μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο κι ενδεχομένως νωρίτερα, έως το τέλος του τρέχοντος έτους οι επιτελείς του ξενοδοχειακού βραχίονα του ομίλου Intrakom σχεδιάζουν να λειτουργήσει και το έτερο εγχείρημα της Inestia στο Μοναστηράκι, επί της οδού Αθηνάς.
Πρόκειται επίσης για μακροχρόνια μίσθωση υφιστάμενου διατηρητέου κτιρίου, για το οποίο ο όμιλος βρίσκεται πολύ κοντά στο κλείσιμο της τελικής συμφωνίας με τους ιδιοκτήτες.
Το κτίριο, στο οποίο επίσης έχουν πραγματοποιηθεί στατικές και επισκευαστικές εργασίες θα μετατραπεί σε 4άστερη, πιθανότατα, ξενοδοχειακή μονάδα 35 έως 40 δωματίων, δίνοντας νέα πνοή σε μία περιοχή με ιδιαίτερο χαρακτήρα για τους επισκέπτες της Αθήνας, αφού συγκεντρώνει πολλά στοιχεία από την καθημερινότητα του κέντρου.
Αυτό θα είναι και ένα ‘’στοίχημα’’ για την εταιρεία, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο σημείο είναι λιγότερο δημοφιλές για διαμονή στην Αθήνα, παρά το γεγονός ότι και σε αυτή την περιοχή του κέντρου υφίσταται -ειδικά την τελευταία διετία- κινητικότητα για τη δημιουργία νέων μονάδων ακριβώς λόγω της ανόδου του τουρισμού της πόλης.
Την ίδια στιγμή, επιδόσεις πάνω από τις προσδοκίες (σ.σ. έτσι εξηγούνται και οι δύο νέες επενδύσεις του ομίλου στο ιστορικό κέντρο) σημειώνει το …παλιό πλέον ΜΕΤ 34 Αthens Hotel στο διατηρητέο που έχει μισθωθεί από την εταιρεία επί της οδού Μητροπόλεως, όπου, ως γνωστόν, την τελευταία διετία έχουν ανοίξει ουκ ολίγα μικρότερα αλλά και μεγαλύτερα ξενοδοχεία, με τελευταία, μεγάλη προσθήκη το Electra Metropolis.
Το MET34 Athens Hotel, με επτά δωμάτια- διαμερίσματα από 37 τ.μ. άνοιξε πέρυσι την άνοιξη και αυτοδιαφημίζεται ως μία από τις «καλύτερες επιλογές για ξενοδοχείο στην Αθήνα για ταξιδιώτες που επισκέπτονται την πρωτεύουσα με την οικογένειά τους κοντά στο Σύνταγμα και στην Πλάκα».
Μία από τις καινοτομίες του, είναι τα μεγάλα δωμάτια έως 76 τ.μ. με κουζίνα- ώστε να απευθύνεται ακόμη και σε μεγάλες οικογένειες έως 6 ατόμων, καλύπτοντας έτσι το κενό σε αυτή την κατηγορία των πελατών στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο, συνήθως, καλύπτεται τα τελευταία χρόνια από ιδιοκτήτες σπιτιών του κέντρου, που μισθώνουν τις κατοικίες τους σε τουρίστες μέσα από τις γνωστές ηλεκτρονικές πλατφόρμες, νόμιμα ή- το πλέον σύνηθες- παράνομα.
Παράλληλα, το MET34 Athens Hotel απευθύνεται και σε εταιρίες για επιχειρηματικά ταξίδια στο κέντρο της Αθήνας με όλη την απαιτούμενη τεχνολογία που διαμορφώνει κάθε δωμάτιο και σουίτα σε βάση εργασίας.
Πεντάστερο στο κύμα
Εκτός Αθηνών, το πρώτο βήμα του ομίλου, πέραν από τα ξενοδοχεία πόλης, πραγματοποιείται στον πλέον δημοφιλή τουριστικό προορισμό τη Μύκονο, με το παραθαλάσσιο Branco που έχει προγραμματιστεί να λειτουργήσει από τις 12 Ιουνίου.
Οι κρατήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει, ενώ μόλις την περασμένη εβδομάδα το ξενοδοχείο, το οποίο απέχει λιγότερο από 10 λεπτά από το αεροδρόμιο της Μυκόνου, εντάχθηκε και σε διεθνή συστήματα κρατήσεων (βλ. Booking.com).
Το πρώην 4 αστέρων Lady Anna στον Πλατύ Γιαλό της Μυκόνου μισθώθηκε επίσης με μακροχρόνια μίσθωση από τον όμιλο Κόκκαλη, αναβαθμίζεται τώρα σε 5 αστέρων και θα λειτουργήσει φέτος το καλοκαίρι με 21 δωμάτια και σουίτες.
Η μονάδα, βρίσκεται πάνω στη θάλασσα, διαθέτει πισίνα, εστιατόρια προδιαγραφών και απευθύνεται και σε οικογένειες.
Πρόκειται ουσιαστικά για το πρώτο εγχείρημα της Inestia στον τομέα των ξενοδοχείων- resorts σε έναν ”δοκιμασμένο” ξεκινώντας από μία μονάδα των 21 δωματίων, με σκοπό να ακολουθήσουν και άλλες.
Στη Μύκονο ο όμιλος έχει ήδη παρουσία, στο κομμάτι της κατασκευής πολυτελών τουριστικών κατοικιών, μέσω της Intradevelopment.