ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Έγκριση για το καταδυτικό πάρκο στην Σταλίδα

Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι και περιορισμοί για το καταδυτικό πάρκο στην Σταλίδα Χερσονήσου, με αρμόδιο φορέα κατασκευής και λειτουργίας του την εταιρία «Καταδυτικά Πάρκα Κρήτης-Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία».

Το προτεινόμενο έργο αφορά τη δημιουργία καταδυτικού πάρκου, σε θαλάσσια περιοχή με το τοπωνύμιο «Πλατεία» ανοικτά του οικισμού της Σταλίδας του Δήμου Χερσονήσου. Συγκεκριμένα το υποθαλάσσιο οικόπεδο που καταλαμβάνει το πάρκο περιλαμβάνεται σε ένα ορθογώνιο διαστάσεων 150 μέτρων επί 150 μέτρων, η έκταση του πάρκου είναι 22,5 στρέμματα.

Σύμφωνα με τη ΜΠΕ δεν προβλέπονται για τη λειτουργία του πάρκου μόνιμες εγκαταστάσεις στη στεριά. Οι εργοταξιακές εγκαταστάσεις στην ακτή θα είναι προσωρινές και θα απομακρυνθούν με την ολοκλήρωση της κατασκευής. Το υπό μελέτη πάρκο χωροθετείται εκτός περιοχής NATURA 2000, ενώ σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων, δεν υπάρχει αντίρρηση για την υλοποίηση του πάρκου.

Εντός της περιοχής του πάρκου πρόκειται να ποντιστούν τεχνικά ενδιαιτήματα (ύφαλοι), τεχνολογίας ΕΛΚΕΘΕ. Συγκεκριμένα για την ποιοτική-εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία του πάρκου, θα αναπτυχθούν οι παρακάτω υποδομές:

-Επιφανειακοί πλωτήρες επισήμανσης ορίων καταδυτικού πάρκου Στις 4 γωνίες του τετραπλεύρου που σχηματίζουν τα εξωτερικά όρια του πάρκου (Α,Β,Γ,Δ) θα τοποθετηθούν ισάριθμοι σημαντήρες για την επισήμανση των ορίων του Κ.Π.   Επιφανειακοί πλωτήρες πρόσδεσης σκαφών – επισήμανσης έναρξης/τερματισμού καταδυτικής διαδρομής  Οι πλωτήρες θα εξυπηρετούν δύο σκοπούς, την πρόσδεση των σκαφών που θα μεταφέρουν τους χρήστες του πάρκου και δεύτερον την επισήμανση της έναρξης και του τερματισμού των τριών καταδυτικών διαδρομών.   Πόντιση τεχνητών ενδιαιτημάτων  Εντός του πάρκου πρόκειται να ποντιστούν καινοτόμες μονάδες τεχνητών ενδιαιτημάτων (υφάλων) του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., που κατασκευάζονται από ειδικού τύπου σκυρόδεμα (συνολικά περίπου 120m3 σκυροδέματος) σε σχήμα όρθιου επιμήκους μονόλιθου διαμέτρου 1,5μ2,5μ, ύψους 2μ-2,5μ και βάρους 1,5-2,5τόνων (εκτός νερού). Θα τοποθετηθούν 58 στοιχεία τεχνητών υφάλων, διευθετημένα σε 6 ομάδες των 8 στοιχείων και σε μία κεντρική ομάδα τεχνητών υφάλων των 10 μεγαλύτερου μεγέθους στοιχεία. Επίσης θα τοποθετηθούν 7 επιπλέον στοιχεία μικρότερων διαστάσεων, που θα λειτουργούν αφενός ως τεχνητά ενδιαιτήματα για την προσέλκυση και εγκατάστασης οργανισμών και αφετέρου ως ορόσημα προσανατολισμού των επισκεπτών για τη μετάβαση από τη μία ομάδα υφάλων στην επόμενη.

-Καταδυτικές διαδρομές  Στα όρια του ΚΠ δημιουργούνται δύο (2) κύριες καταδυτικές διαδρομές (Α και Β).

Πιο συγκεκριμένα:

Καταδυτική διαδρομή Α: μήκους 320 μέτρων, η κατάδυση θα αρχίζει από τα 18,5μ στο σημείο του πλωτήρα πρόσδεσης των σκαφών START-1 που βρίσκεται στο βορειο-δυτικό τμήμα του οικοπέδου του Πάρκου. Ακολουθώντας μια σιγμοειδή διαδρομή η οποία περιλαμβάνει επίσκεψη σε 5 ομάδες υφάλων με συνολικά 42 στοιχεία υφάλων καταλήγει στον τερματισμό της στο σημείο END-1.

Καταδυτική διαδρομή Β: είναι ανάλογη, αλλά σε κατοπτρική διάταξη σε σύγκριση με την διαδρομή Α. Η κατάδυση θα αρχίζει από ένα βάθος περίπου 18,5μ στο σημείο START-2, στο βορειο-ανατολικό τμήμα του Πάρκου. Ακολουθώντας μια σιγμοειδή καταδυτική διαδρομή μήκους 320 μέτρων, εξερευνώντας 5 ομάδες υφάλων με συνολικά 42 στοιχεία υφάλων  θα καταλήγει στο σημείο END-2.

Η επιλογή των συγκεκριμένων καταδυτικών διαδρομών σχετίζεται κυρίως με την δυνατότητα αύξησης της φέρουσας ικανότητας του Πάρκου από άποψη επισκεψιμότητας.

Οι προτεινόμενες καταδυτικές διαδρομές δεν έχουν μόνιμο χαρακτήρα, καθώς οι θέσεις εγκατάστασης όλων των στοιχείων τεχνητών υφάλων μπορούν να αναδιαταχθούν.

Η εξυπηρέτηση του Κ.Π. θα γίνεται από υφιστάμενες λιμενικές υποδομές, όπως είναι ο λιμένας Χερσονήσου, το αλιευτικό καταφύγιο Σισίου και ο τουριστικός λιμένας Μαλίων.

Σχολιάστε