ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ - ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ - ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

Έρχεται νέα “χρυσή” χρονιά για τον τουρισμό – Στις 8 Μαρτίου οι πρώτοι τουρίστες στο αεροδρόμιο Ηρακλείου

“Χρυσή” προδιαγράφεται η τουριστική σεζόν που ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς για την Κρήτη και με τους τουριστικούς παράγοντες να μιλούν για επικείμενο, εκτός απροόπτου, νέο ρεκόρ αφίξεων.

Η σεζόν ξεκινά νωρίς, με τους πρώτους τουρίστες, να φτάνουν στις 8 Μαρτίου, στο αεροδρόμιο “Ν. Καζαντζάκης”. Όπως ανέφερε στην ΕΡΤ ο αερολιμενάρχης Ηρακλείου Γιώργος Πλιάκας, οι πρώτοι, περίπου 20 τουρίστες, θα φτάσουν με πτήση της Easy Jet από το Bristol της Αγγλίας. Στις 11-12 Μαρτίου ανοίγει τις προγραμματισμένες πτήσεις της η Aegean από την Φρανκφούρτη και έπονται άλλες αεροπορικές εταιρείες. Οι πρώτες πιο μαζικές ροές, ωστόσο, τουριστών προς το αεροδρόμιο του Ηρακλείου θα ξεκινήσουν, σύμφωνα με τον αερολιμενάρχη, από τις 26 Μαρτίου.

Από τότε, από τα τέλη Μαρτίου δηλαδή, ετοιμάζονται να ανοίξουν τα πρώτα ξενοδοχεία στο νησί, για να ακολουθήσουν κι άλλα από τα μέσα Απριλίου και μετά.

Οι τουριστικοί φορείς δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους, καθώς οι προκρατήσεις έχουν “απογειωθεί”, διαψεύδοντας τους φόβους για την επίπτωση στον τουρισμό της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας στις ευρωπαϊκές χώρες, από τις οποίες παραδοσιακά προέρχεται ο μεγαλύτερος όγκος των επισκεπτών της Κρήτης. Οι κρατήσεις, όπως ανέφερε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων νομού Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης, “κινούνται σε επίπεδα 2019 και ακόμα καλύτερα”, με τους Γερμανούς, τους Άγγλους, τους Γάλλους, τους Ολλανδούς, τους Πολωνούς κ.α. να δίνουν για μια ακόμα χρονιά “ψήφο εμπιστοσύνης” στην Κρήτη. Πολύ θετικά είναι τα μηνύματα που εισπράττουν οι τουριστικοί φορείς του νησιού που βρίσκονται στο Βελιγράδι, για την διεθνή έκθεση τουρισμού. Σύμφωνα με τον κ. Χαλκιαδάκη, φέτος καταγράφεται αύξηση στις κρατήσεις, αλλά και στις πτήσεις και από την Σερβία.

Η ροή των προκρατήσεων είναι τόσο καλή που, σύμφωνα με τον κ. Χαλκιαδάκη, υπάρχουν ξενοδοχεία, τα οποία ήδη έχουν κλείσει σε επίπεδο πληρότητας για κάποιες περιόδους, κάτι που επιβεβαιώνει και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων Γιώργος Πελεκανάκης. Μιλώντας στην ΕΡΤ προδιέγραψε ως “καταπληκτική” την ερχόμενη τουριστική σεζόν, η οποία, όπως εκτίμησε, αν δεν συμβεί κάτι που θα επηρεάσει αρνητικά την πορεία των προκρατήσεων, καταρρίψει κάθε προηγούμενο ρεκόρ αφίξεων τουριστών στην Κρήτη. Αύξηση στις προκρατήσεις, όπως αναφέρει, καταγράφεται από όλες τις βασικές χώρες προέλευσης τουριστών και ιδίως από την Αγγλία. Μάλιστα, στο ξενοδοχείο το οποίο ο ίδιος διευθύνει, όπως είπε χαρακτηριστικά, οι αφίξεις από την Αγγλία καταγράφουν αύξηση κατά 40%.

Οι τιμές στα πακέτα που προσφέρουν τα ξενοδοχεία της Κρήτης, σύμφωνα με τον κ. Πελεκανάκη, είναι καλές και παρουσιάζουν φέτος μέση αύξηση κατά 10%, δεδομένου του μεγαλύτερου κόστους λειτουργίας.

“Αγκάθι” ενόψει της έναρξης της τουριστικής σεζόν παραμένει η έλλειψη ξενοδοχοϋπαλλήλων, καθώς τα κενά υπολογίζονται σε 5.000 – 6.000 σε επίπεδο νησιού και οι ξενοδόχοι, όπως ανέφερε ο κ. Χαλκιαδάκης, προσδοκούν ότι αυτά θα καλυφθούν σε μεγάλο βαθμό από τους υπάρχοντες εργαζόμενους, από όσους έρθουν από άλλες περιοχές της χώρας και από ενδεχόμενες “εισαγωγές”, για τις οποίες η Ένωση Ξενοδοχείων νομού Ηρακλείου περιμένει το “πράσινο φως” από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης.

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, όπως είναι γνωστό, διαμαρτύρονται για σειρά θεσμικών ζητημάτων, όπως το επίδομα ανεργίας και το εφάπαξ τους, ενώ “ανοικτό” ακόμα και τώρα παραμένει το θέμα της υπογραφής της τοπικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Τη λύση στις διαφορές ανάμεσα σε ξενοδοχοϋπαλλήλους και ξενοδόχους καλείται να δώσει ο Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας.

Πηγή: ertnews.gr

Σχολιάστε