ΑΡΘΡΑ-ΓΝΩΜΕΣ

Ας είναι φέτος προορισμός «ο τόπος όλος» και όχι μόνο το κατάλυμα

Η φετινή τουριστική περίοδος δεν μπορεί και δεν θα είναι άλλη μια συνηθισμένη καλοκαιρινή σεζόν. Πρέπει όλοι να το καταλάβουμε αυτό και αντί να γκρινιάζουμε να δούμε πως θα εκμεταλλευτούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, την όποια 2,3 η 4 μηνών σεζόν, κάνοντας ότι καλύτερο μπορούμε!

Πιστοί στην ελληνική φιλοξενία

Το 2020 θα είναι μία καλοκαιρινή περίοδος που θα πρέπει όλοι να θυσιαστούμε όσο και όπου μπορεί ο καθένας. Γνωρίζουμε ότι δεν θα λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις μας με στόχο την κερδοφορία. Θα λειτουργήσουν έστω και με μία μικρή, αν χρειαστεί, ζημιά (όση αντέχει η κάθε επιχείρηση) για το καλό του ελληνικού τουρισμού. Πρέπει να φανούμε άξιοι των προκλήσεων και να στηρίξουμε με νύχια και με δόντια την σημαντικότερη ίσως εθνική μας «βιομηχανία», αυτή της Ελληνικής ΦΙΛΟΞΕΝΊΑΣ. Να μείνουμε πιστοί στους επισκέπτες μας, πιστοί στα τουριστικά γραφεία, στους τουρ-οπερέιτορ, στις αεροπορικές εταιρίες, πιστοί στο προσωπικό μας, στις χιλιάδες οικογένειες που ζουν από τον τουρισμό και σε όλους στους επί πολλές δεκαετίες πιστούς και καλούς μας συνεργάτες.

Φέτος θα είναι μία σεζόν που οι επιχειρήσεις μας θα πρέπει ίσως να  λειτουργήσουν για όλους τους άλλους, εκτός από εμάς του ίδιους, τους επιχειρηματίες.

 

Ασφαλής προορισμός

Σκοπός μας το 2020, θα πρέπει να είναι πρωτίστως, η εξασφάλιση της μέγιστης ασφάλειας επισκέπτη και εργαζόμενου στον κάθε προορισμό

Κακώς κατά την άποψή μου επικεντρωνόμαστε για φέτος στην παραμονή του επισκέπτη εντός του ξενοδοχείου, στα πρωτόκολλα  τα οποία κατά πολλούς ίσως να θυμίζουν νοσοκομείο. Θέλουμε δεν θέλουμε οι χώροι του ξενοδοχείου, ναι, θα είναι λίγο διαφορετικοί. Όχι γιατί εμείς το επιλέξαμε, αλλά επειδή το απαιτούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα που πρέπει να εφαρμοστούν. Σε όλο τον κόσμο οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν λειτουργούν πλέον με τον ίδιο τρόπο, ο επισκέπτης το γνωρίζει αυτό, το έχει ήδη βιώσει στην πατρίδα του, άρα έχει εξοικειωθεί  με την ιδέα.

 

Προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού!

Στόχος μας φέτος θα πρέπει να είναι η μέγιστη δυνατόν παραμονή του πελάτη εκτός ξενοδοχείου. Είναι η μεγάλη ευκαιρία μας για την προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Είναι η μεγάλη ευκαιρία εκτός του κλασσικού Sun, Sea & Sand να παρακινήσουμε τους επισκέπτες μας να γνωρίσουν και να αγαπήσουν τον τόπο που επισκέπτονται, τον τόπο μας. Να σηκωθούν από την ξαπλώστρα τους επιτέλους και να περιηγηθούν στην υπέροχη φύση, να επισκεφθούν μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, να περπατήσουν σε μοναδικά μονοπάτια, να κάνουν ιστιοπλοΐα, ιππασία, ποδηλασία, ιστιοσανίδα, παραπέντε, ράφτινγκ, yachting, γιόγκα, ορειβασία,  τζόκινγκ, να παίξουν τένις, γκολφ και τόσα άλλα σπορ. Να προωθήσουμε σοβαρά επιτέλους τον πολιτιστικό, τον γαστρονομικό, τον θρησκευτικό τουρισμό, και τα τόσα άλλα είδη τουρισμού που έχουμε σαν  χώρα να επιδείξουμε. Έχουμε αμέτρητα συγκριτικά πλεονεκτήματα, ας τα προβάλουμε επιτέλους, τώρα είναι η ώρα τους!

Πρέπει να στοχεύσουμε στην περιήγηση του επισκέπτη στον προορισμό με το μήνυμα,  «GREEECE/CRETE/RHODES/CORFU… SAFE4u2discover»! Να προσφέρουμε κίνητρα ώστε να παρακινηθούν οι επισκέπτες μας να ταξιδέψουν και να ανακαλύψουν τον προορισμό που επέλεξαν. Ας μειώσουμε το κόστος (δωρεάν?) επισκέψεων σε μουσεία εκθεσιακούς και αρχαιολογικούς χώρους. Ας μειώσουμε το κόστος στα μέσα μαζικής μεταφοράς, το κόστος ενοικίασης οχημάτων, το κόστος εκδρομών, περιηγήσεων, κλπ Ας κάνουμε όλοι ότι μπορούμε ώστε ο επισκέπτης να έχει μία αξέχαστη εμπειρία στον προορισμό.

Ας είναι φέτος προορισμός, ο τόπος όλος και όχι το κατάλυμα

 

Επέκταση τουριστικής περιόδου!

Κλείνοντας, η φετινή καλοκαιρινή σεζόν αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία να προσπαθήσουμε, και γιατί όχι, να κερδίσουμε το στοίχημα της επέκτασης της τουριστικής περιόδου, ως τέλη Νοεμβρίου, αρχές Δεκεμβρίου. Ένα όνειρο δεκαετιών. Ναι, το 2020 θα μπορούσε να αποδειχθεί καθοριστικό, καθώς μπορεί να γίνει ένα crash test, για τα ξενοδοχεία μας, τους εργαζόμενους, τις τοπικές επιχειρήσεις, τους τουριστικούς πράκτορες, τις αεροπορικές εταιρίες, τις υποδομές μας σαν χώρα, με στόχο την πολυπόθητη επέκταση της σεζόν. Έχουμε ένα φανταστικό, εμπλουτισμένο τουριστικό προϊόν, όπως αναφέραμε παραπάνω, έχουμε φανταστικό κλίμα και υπέροχες θάλασσες. Με κάποιες αλλαγές στις υποδομές τους, οι περισσότερες ξενοδοχειακές μονάδες μπορούν θαυμάσια να λειτουργήσουν 9-10 μήνες, αρκεί να υπάρχει η ζήτηση και η μεταφορά! Να λοιπόν η ευκαιρία, να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε

Ας μάθουμε να είμαστε ευέλικτοι, να προσαρμοζόμαστε και να μετατρέπουμε τα προβλήματα σε προκλήσεις! Όλοι μαζί μπορούμε!

 

Ξενοδόχος, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Χερσονήσου
Ευθύμιος Μουντράκης

Σχολιάστε