ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ - ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ - ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

Αύξηση των διεθνών αφίξεων στα περιφερειακά αεροδρόμια και την Αθήνα

Δυναμική αύξηση των αφίξεων καταγράφηκε τον Απρίλιο βάσει διοικητικών στοιχείων. Σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ Intelligence, στα κυριότερα αεροδρόμια καταγράφηκε αύξηση των διεθνών αφίξεων +28,7% (+14,0% στο 4μηνο). Η αύξηση στα περιφερειακά αεροδρόμια ανήλθε στο +32,5% και στην Αθήνα στο +23,4%.

Παρόμοια εικόνα προκύπτει και από τα στοιχεία προγραμματισμού θέσεων περιφερειακών αεροδρομίων που τον Μάρτιο και Απρίλιο παρουσίασαν αύξηση +24,9%.

Στην αύξηση αυτή αναμφισβήτητα συνέβαλε και η εορτή του Πάσχα Καθολικών κλπ. την 16η Απριλίου.

– η αύξηση των διεθνών οδικών αφίξεων ήταν πιο συγκρατημένη (+5,7%).

Σύμφωνα με την Έρευνα Συνόρων της ΤτΕ, τον Μάρτιο η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση μειώθηκε οριακά (-0,2%) σε σχέση με τον Μάρτιο 2016 (-1,8% στο 3μηνο) και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν μείωση κατά -7,8% (-4,8% στο 3μηνο), με αρνητική μεταβολή της ΜΚΔ.

Στο Δελτίο Μαΐου καταγράφονται τα στοιχεία για θεωρήσεις εισόδου (visas) Σένγκεν που εκδόθηκαν από τις Ελληνικές Αρχές το 2016. Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει σημαντική αύξηση σε σχέση με το 2015 στις σημαντικές αγορές της Ρωσίας (+25,3% στις 525 χιλ.) και της Τουρκίας (+12,6% στις 161 χιλ.), ενώ αντίθετα μείωση καταγράφηκε στην αγορά της Κίνας (-30% στις 57 χιλ.). Αξιοσημείωτη ανοδική τάση καταγράφεται και στην Ινδία, που όμως παραμένει σε πολύ χαμηλά νούμερα (~24 χιλ. από ~3 χιλ. το 2010).

Αναφορικά με τις ευρύτερες εξελίξεις, αξιοσημείωτα είναι τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας του ΣΕΤΕ για το τί πιστεύουν οι Έλληνες για τον τουρισμό: το 86% πιστεύει πως ο τουρισμός θα βγάλει τη χώρα από την κρίση, ενώ το 72% θεωρεί τον κλάδο την ελπίδα της χώρας και το 73% ότι συμβάλλει τα μέγιστα στην επίτευξη κοινωνικής συνοχής. Αναμφισβήτητα καταλυτικό ρόλο στην αντίληψη για τον τουρισμό με τόσο θετικό τρόπο από την ελληνική κοινωνία παίζουν και οι ευκαιρίες απασχόλησης που προσφέρει τα τελευταία χρόνια, που επιβεβαιώθηκαν και από τα τελευταία στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ: τον Απρίλιο το ισοζύγιο προσλήψεων / απολύσεων στα καταλύματα (45.763) και στην εστίαση (19.671) κάλυψε περισσότερο από το μισό της αύξησης στην απασχόληση (125.770).

Στις σημαντικές εξελίξεις καταγράφεται και ο Ν.4472/2017, όπου επιχειρείται από την Κυβέρνηση η αντιμετώπιση του ζητήματος των βραχυχρόνιων μισθώσεων, που κερδίζουν συνεχώς έδαφος στην προτίμηση των τουριστών, παραμένουν όμως, ως δραστηριότητα, πρακτικά αφορολόγητες. Η αποκατάσταση της στρέβλωσης που έχει επέλθει στη λειτουργία της αγοράς είναι κεντρικό ζητούμενο στη λογική της ρυθμιστικής και φορολογικής συμμετρίας.

Πηγή: enikonomia.gr

Σχολιάστε