ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

Βρετανία: Ελεύθερα τα ταξίδια σε ολόκληρη την Ελλάδα, νέα οδηγία του FCDO

Σε ανανέωση της ταξιδιωτικής οδηγίας για την Ελλάδα, η οποία πλέον προβλέπει ελεύθερα ταξίδια σε όλη την χώρα και όχι μόνο στα 5 νησιά που ίσχυε μέχρι τώρα, προχώρησε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών (FCDO).

Με τη νέα οδηγία που εκδόθηκε χθες, το FCDO δεν συμβουλεύει πλέον ενάντια σε όλα τα μη απαραίτητα ταξίδια σε όλη την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων όλων των ελληνικών νησιών, βάσει της τρέχουσας εκτίμησης των κινδύνων COVID-19.

Ωστόσο η Ελλάδα εξακολουθεί να κατατάσσεται στις πορτοκαλί χώρες στο σύστημα φωτεινού σηματοδότη για τα ταξίδια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του FCDO, “Οι υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου επιτρέπεται πλέον να εισέλθουν στην Ελλάδα εάν είναι μόνιμοι κάτοικοι στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελλάδα, άλλο κράτος μέλος της ΕΕ / ΕΖΕΣ ή σε μία από τις ακόλουθες χώρες · Αλβανία, Αυστραλία, Μπαχρέιν, Λευκορωσία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Καναδάς, Κίνα, Ισραήλ, Ιαπωνία, Κουβέιτ, Λίβανος, Μαυροβούνιο, Νέα Ζηλανδία, Βόρεια Μακεδονία, Κατάρ, Ρουάντα, Σαουδική Αραβία, Σερβία, Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Ρωσική Ομοσπονδία , Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένες Πολιτείες και Ουκρανία.

Εάν είστε Βρετανός υπήκοος που διαμένει σε άλλη χώρα, που δεν αναφέρεται παραπάνω, ενδέχεται να σας απαγορευτεί η είσοδος στην Ελλάδα λόγω μέτρων που έχουν θεσπιστεί από τις ελληνικές αρχές για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του COVID-19.

Όποιος ταξιδεύει στην Ελλάδα πρέπει να συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις των ελληνικών αρχών, συμπεριλαμβανομένης της συμπλήρωσης εντύπου εντοπισμού επιβατών (PLF) πριν ταξιδέψετε (τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας). Διαβάστε πλήρως αυτήν την ενότητα των ταξιδιωτικών συμβουλών και ελέγξτε τις συμβουλές των ελληνικών αρχών για να κατανοήσετε πώς ισχύουν αυτές οι απαιτήσεις για εσάς.

Πρέπει να φοράτε μάσκα προσώπου ανά πάσα στιγμή όταν βρίσκεστε σε αεροπλάνο, λεωφορείο, τρένο ή πλοίο που ταξιδεύει από ή προς την Ελλάδα. και ενώ στα αεροδρόμια”.

Και συνεχίζει: “Τα ακόλουθα μέτρα ισχύουν για το ταξίδι στην Ελλάδα:

  • Οι ταξιδιώτες πρέπει να συμπληρώσουν μια φόρμα εντοπισμού επιβατών (PLF) το αργότερο στις 11:59 μ.μ. (τοπική ώρα Ελλάδα) της ημέρας πριν φτάσουν στην Ελλάδα. Ανατρέξτε παρακάτω για περαιτέρω οδηγίες σχετικά με τη φόρμα εντοπισμού επιβατών.
  • Οι αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να παρέχουν είτε: απόδειξη αρνητικής δοκιμής PCR COVID-19, η οποία πραγματοποιήθηκε εντός 72 ωρών πριν από την άφιξη στην Ελλάδα. απόδειξη αρνητικής δοκιμής αντιγόνου COVID-19 από εξουσιοδοτημένο εργαστήριο, η οποία πραγματοποιήθηκε εντός 48 ωρών πριν από την προγραμματισμένη πτήση · ή απόδειξη δύο εμβολιασμών COVID-19 που ολοκληρώθηκαν τουλάχιστον 14 ημέρες πριν από το ταξίδι (βλ. Απόδειξη της κατάστασης εμβολιασμού COVID-19 ). Οι ταξιδιώτες με απόδειξη είτε εξαιρούνται από την ανάγκη απομόνωσης κατά την άφιξή τους στην Ελλάδα.
  • Η Ελλάδα θα δεχτεί επίσης απόδειξη ανάρρωσης από το COVID-19 για είσοδο. Παρόλο που το NHS δεν παρέχει στοιχεία απόδειξης ανάρρωσης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ενδείξεις θετικού αποτελέσματος δοκιμής PCR COVID-19 που έχουν ληφθεί μεταξύ 30 και 180 ημερών από τις ημερομηνίες ταξιδιού σας.
  • Εάν δεν προσκομίσετε αποδεικτικά στοιχεία, οποιοδήποτε από τα παραπάνω μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να μην σας επιτρέψει ο μεταφορέας σας να ταξιδέψετε και πιθανότατα θα έχει ως αποτέλεσμα να αρνηθούν οι ελληνικές αρχές την άδεια να εισέλθετε στην Ελλάδα.
  • Αυτές οι απαιτήσεις είναι υποχρεωτικές για όλους τους ταξιδιώτες άνω των 12 ετών.
  • Οι αφίξεις από το Μαυροβούνιο πρέπει να παρέχουν και τα δύο αποδεικτικά στοιχεία του ολοκληρωμένου προγράμματος εμβολιασμού τουλάχιστον 14 ημέρες πριν από το ταξίδι και απόδειξη αρνητικής δοκιμής PCR COVID-19, η οποία πραγματοποιήθηκε εντός 72 ωρών πριν από την άφιξη στην Ελλάδα.
  • Επιπλέον, οι αφίξεις στην Ελλάδα ενδέχεται να χρειαστεί να υποβληθούν σε γρήγορο τεστ COVID-19 κατά την άφιξη.
  • Εάν είστε θετικοί κατά την άφιξη στην Ελλάδα, εσείς (και εκείνοι που ταξιδεύετε) θα πρέπει να απομονωθείτε σε ξενοδοχεία καραντίνας που παρέχονται από το ελληνικό κράτος για τουλάχιστον 10 ημέρες. Τα έξοδα διαμονής σε ξενοδοχεία καραντίνας καλύπτονται από το ελληνικό κράτος. Οι τοπικές αρχές θα είναι σε θέση να προσφέρουν περαιτέρω συμβουλές σχετικά με τις απαιτήσεις απομόνωσης.

Δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε την υπηρεσία δοκιμών NHS για να κάνετε μια δοκιμή προκειμένου να διευκολύνετε το ταξίδι σας σε άλλη χώρα. Θα πρέπει να κανονίσετε να κάνετε ένα ιδιωτικό τεστ.

Πρέπει να συμμορφώνεστε με όλες τις οδηγίες που δίνονται από τις ελληνικές αρχές. Σε αντίθετη περίπτωση, ενδέχεται να απορριφθεί η άδεια εισόδου στην Ελλάδα ή / και η νομική επιβολή.

Εάν ζείτε στην Αγγλία, η Ελλάδα θα αποδεχτεί το NHS COVID Pass ή την επιστολή NHS για να δείξει την κατάσταση εμβολιασμού COVID-19 . Εάν ζείτε στη Σκωτία ή την Ουαλία , η Ελλάδα θα αποδεχτεί την αντίστοιχη επιστολή NHS για να αποδείξει την κατάσταση εμβολιασμού COVID-19. Η κάρτα ραντεβού NHS από κέντρα εμβολιασμού δεν έχει σχεδιαστεί για να χρησιμοποιείται ως απόδειξη εμβολιασμού και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για να αποδείξει την κατάσταση του εμβολίου σας.

Φόρμα εντοπισμού επιβατών

Πρέπει να συμπληρώσετε μια ηλεκτρονική φόρμα εντοπισμού επιβατών (PLF) τουλάχιστον 24 ώρες πριν από την άφιξή σας στην Ελλάδα. Η φόρμα είναι στα Αγγλικά και απαιτείται με οποιονδήποτε τρόπο ταξιδεύετε στην Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένων των ακτοπλοϊκών, οδικών, σιδηροδρομικών ή αεροπορικών). Εάν δεν το κάνετε εκ των προτέρων μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να μην σας επιτρέψει ο μεταφορέας σας να ταξιδέψετε, πρόστιμο 500 ευρώ κατά την άφιξη ή οι ελληνικές αρχές να μην σας επιτρέψουν να εισέλθετε ή να εισέλθετε ξανά στη χώρα.

Κάθε ταξιδιώτης, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, πρέπει να περιλαμβάνει τα στοιχεία του σε ένα PLF. Εάν ταξιδεύετε με άλλους εκτός του νοικοκυριού σας, θα πρέπει όλοι να συμπληρώσετε τη δική σας φόρμα. Εάν ταξιδεύετε μαζί ως νοικοκυριό, οι ελληνικές αρχές σας ζητούν να συμπληρώσετε μια φόρμα με όλους τους ενήλικες και τα παιδιά. Μπορείτε να προσθέσετε επιπλέον μέλη του νοικοκυριού σας στο επάνω μέρος της φόρμας πριν την υποβολή.

Ορισμένες αεροπορικές εταιρείες ενδέχεται να απαιτούν μεμονωμένα PLF για κάθε ταξιδιώτη άνω των 18 ετών εντός του ίδιου νοικοκυριού. Ελέγξτε απευθείας με την αεροπορική σας εταιρεία τι θα χρειαστείτε για να επιτραπεί η επιβίβαση. Να θυμάστε ότι θα πρέπει να συμπληρώσετε PLF τουλάχιστον 24 ώρες πριν από την πτήση σας.

Μόλις συμπληρώσετε τη φόρμα, θα λάβετε ένα email με κωδικό QR. Όταν λάβετε τον κωδικό σας, βεβαιωθείτε ότι τον εκτυπώνετε ή μπορείτε να τον εμφανίσετε στο κινητό σας τηλέφωνο.

Εάν ταξιδεύετε αεροπορικώς στην Ελλάδα, η αεροπορική σας εταιρεία θα σας ζητήσει να αποδείξετε ότι έχετε συμπληρώσει τη φόρμα PLF. Πρέπει να εκτυπώσετε ή να δείξετε (π.χ. στο τηλέφωνό σας) το email σας με τον κωδικό QR που έχετε λάβει. Σε αντίθετη περίπτωση, ενδέχεται να σας αρνηθούν την επιβίβαση στην πτήση.

Εάν ταξιδεύετε με πλοίο από ή προς την Ελλάδα, ο αερομεταφορέας θα σας ζητήσει να συμπληρώσετε μια επιπλέον φόρμα («Πληροφορίες επιβίβασης»), μαζί με το PLF σας. Αυτή η πρόσθετη φόρμα θα παρέχεται από τον αερομεταφορέα, είτε μέσω του ιστότοπού του είτε στα γραφεία κρατήσεων: θα πρέπει να επικοινωνήσετε απευθείας μαζί τους εάν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες. Μπορούν επίσης να πραγματοποιηθούν έλεγχοι θερμοκρασίας πριν από την επιβίβαση. και είναι υποχρεωτικό να φοράτε μάσκες σε όλα τα πορθμεία, όπου η χωρητικότητα είναι περιορισμένη ώστε να επιτρέπει κοινωνικές αποστάσεις.

Κατά την άφιξη στην Ελλάδα, θα πρέπει να δείξετε τον κωδικό QR σας στις ελληνικές αρχές. Βεβαιωθείτε ότι έχετε είτε ένα έντυπο αντίγραφο του κωδικού είτε μπορείτε να τον εμφανίσετε στο τηλέφωνό σας. Η αποτυχία παροχής της φόρμας PLF / κωδικού QR θα οδηγήσει σε πρόστιμο ή ενδέχεται να σας απαγορευτεί η είσοδος στην Ελλάδα.

Πρόσθετοι περιορισμοί στην αεροπορική είσοδο

Οι αεροπορικές συνδέσεις με την Ελλάδα υπόκεινται σε αναστολή ή τροποποίηση, μερικές φορές σε σύντομο χρονικό διάστημα. Εάν πρόκειται να πετάξετε προς ή από την Ελλάδα, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με την αεροπορική εταιρεία ή τον αερομεταφορέα σας για τις τελευταίες πληροφορίες.

Πρόσθετοι περιορισμοί στην είσοδο από χερσαία σύνορα

Τα χερσαία σύνορα της Ελλάδας (συμπεριλαμβανομένων εκείνων με την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Τουρκία) υπόκεινται προς το παρόν σε περιορισμούς. Εκτός από τον έλεγχο των παρακάτω πληροφοριών, θα πρέπει να ανατρέξετε στις σελίδες «Coronavirus» για λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τοπικά ή εθνικά μέτρα ενδέχεται να επηρεάσουν τα ταξίδια πέρα ​​από τα χερσαία σύνορα. Ισχύουν οι ακόλουθοι γενικοί περιορισμοί.

  • Όσοι ταξιδεύουν  στην Ελλάδα μέσω χερσαίων συνόρων είναι πιθανό να κληθούν να υποβληθούν σε ταχείες δοκιμές για κοροναϊό. Αυτό είναι επιπλέον της απαίτησης για εμφάνιση αρνητικού αποτελέσματος από δοκιμή κοροναϊού που πραγματοποιήθηκε εντός 72 ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα.
  • Οι ταξιδιώτες θα απαιτήσουν μια γρήγορη δοκιμή COVID κατά την άφιξη. Εάν το αποτέλεσμα είναι θετικό, οι ελληνικές αρχές θα σας ζητήσουν να καραντίσετε μέχρι να ενημερωθούν διαφορετικά. Αυτό είναι επιπλέον της απαίτησης για εμφάνιση αρνητικού αποτελέσματος από δοκιμή PCR κοραναϊού που πραγματοποιήθηκε εντός 72 ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα.
  • τα χερσαία σύνορα με τη Βουλγαρία είναι ανοιχτά στο σημείο διέλευσης του Προμαχώνα, χωρίς επιπρόσθετους περιορισμούς ή χρονικό κλείσιμο ·
  • η συνοριακή διέλευση της Κρυσταλλοπηγής με την Αλβανία είναι κλειστή, στο πλαίσιο μέτρων για τη μείωση της εξάπλωσης του κορανοϊού η διέλευση των συνόρων Κακαβιά περιορίζεται σε 400 άτομα κατ ‘ανώτατο όριο που επιτρέπεται να διέρχονται στην Ελλάδα την ημέρα (δεν περιλαμβάνονται τα φορτηγά και τα φορτηγά οχήματα) · και η διέλευση των συνόρων στη Νυμφαία είναι ανοιχτή μόνο για φορτηγά οχήματα.
  • όλες οι άλλες διέλευσης συνόρων είναι ανοιχτές (για τα ταξίδια που επιτρέπονται εντός του πλαισίου που ορίζεται από τοπικούς και εθνικούς περιορισμούς, όπως περιγράφεται λεπτομερώς στις σελίδες «Coronavirus»). αλλά λειτουργούν με μειωμένο ωράριο. Κλείνουν κάθε βράδυ μεταξύ 11μμ και 7πμ. Εκτός αυτών των ωρών, μπορείτε να περάσετε στην Ελλάδα μέσω αυτών των συνοριακών σημείων μόνο για βασικούς λόγους.

Όποιος φτάσει σε οποιοδήποτε από τα παραπάνω σημεία εισόδου πρέπει να αποδείξει ότι έχει συμπληρώσει ένα έντυπο εντοπισμού επιβατών πριν από την άφιξή του στην Ελλάδα. και θα απαιτήσει επίσης απόδειξη αρνητικού αποτελέσματος δοκιμής PCR COVID. Το τεστ πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί εντός 72 ωρών πριν από την ώρα άφιξής σας στην Ελλάδα. Η εξαίρεση από την απαίτηση απόδειξης αρνητικού τεστ COVID PCR για άτομα με έγκυρη απόδειξη πλήρους εμβολιασμού ισχύει για υπηκόους από επιλέξιμα κράτη με τους ίδιους όρους που περιγράφονται παραπάνω.

Παρακολούθηση επίσημων πληροφοριών από τις ελληνικές αρχές για τυχόν αλλαγές στις ρυθμίσεις των συνόρων”.

 

Σχολιάστε