ΕΡΕΥΝΕΣ - ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Γερμανία: Έως και 729 δισ. ευρώ απώλειες αν η κρίση συνεχιστεί για 3 μήνες

Υπαρκτός είναι στη Γερμανία ο κίνδυνος για απώλειες ύψους εκατοντάδων δισεκατ. ευρώ, αύξησης των απολύσεων, μείωσης των ωρών εργασίας, και επιβάρυνσης του εθνικού προϋπολογισμού, σύμφωνα με μελέτη του ινστιτούτου ifo. 

Ο Πρόεδρος του ifo, Clemens Fuest, αναφέρει: «Το κόστος της κρίσης του Κορωνοϊού θα ξεπεράσει κάθε οικονομική κρίση και φυσική καταστροφή, που έχουμε αντιμετωπίσει τις τελευταίες δεκαετίες. Ανάλογα το σενάριο η οικονομία θα συρρικνωθεί από 7.2% έως 20.6%. Το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε απώλειες ύψους 255 έως 729 δισεκατ. ευρώ.

Για αυτό το λόγο αξίζει να κατευθύνουμε κάθε διαθέσιμο ποσό στον τομέα της υγείας στην παρούσα φάση. Ο στόχος είναι να μειωθεί το μερικό κλείσιμο της οικονομίας χωρίς να διακοπεί η μάχη κατά της πανδημίας. Μια πολιτική, που θα συνδυάζει τη συνέχιση της παραγωγής με την περαιτέρω αντιμετώπιση της πανδημίας, κρίνεται απαραίτητη».

Εάν η οικονομία συνεχίσει να κινείται με τους υφιστάμενους ρυθμούς για 2 μήνες, οι απώλειες θα κινηθούν μεταξύ των 255 και 495 δισεκατ. ευρώ. Το πιο αισιόδοξο σενάριο υποθέτει, ότι η οικονομική απόδοση θα μειωθεί κατά 59.6% για 2 μήνες, θα ανακάμψει κατά 79.8% στον 3ο μήνα και επανέλθει στο 100% τον 4ο μήνα.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ifo, ακόμα και η επέκταση του οικονομικού shutdown της Γερμανίας για 1 εβδομάδα θα επιφέρει απώλειες ύψους μεταξύ 25 και 57 δισεκατ. ευρώ με τη μείωση των ρυθμών ανάπτυξης να κινείται μεταξύ 0.7% και 1.6%. Αν το shutdown διαρκέσει για 2 ακόμα μήνες θα χαθούν 230 δισεκατ. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν στο 6.5% του ρυθμού ανάπτυξης.

Η υφιστάμενη κρίση επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις, επίσης, και στον εργασιακό κλάδο καθώς υπολογίζεται ότι μπορεί να χαθούν 1.4 θέσεις εργασίας πλήρους χρόνου. Επίσης, 6 εκατ. εργαζόμενοι θα επηρεαστούν από το καθεστώς των μειωμένων ωραρίων εργασίας.

Χωρίς να ληφθούν υπόψη οι εγγυήσεις, τα δάνεια και τα ευρωπαϊκά πακέτα διάσωσης, ο προϋπολογισμός θα επιβαρυνθεί κατά 200 δισεκατ. ευρώ. Εν τούτοις, η μείωση των φορολογικών εσόδων και τα επιπλέον έξοδα, κρίνονται απαραίτητα για τη σταθεροποίηση της μακροοικονομίας.

 

Σχολιάστε