ΕΡΕΥΝΕΣ - ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Γιατί οι γυναίκες που ταξιδεύουν μόνες προτιμούν διακοπές στην Ευρώπη

Στην Ευρώπη νιώθουν πιο ασφαλείς οι γυναίκες όταν ταξιδεύουν μόνες, ενώ, αντίθετα, τη μεγαλύτερη ανασφάλεια βιώνουν στον Αραβικό κόσμο.

Όπως προκύπτει από έρευνα που διενήργησε η ταξιδιωτική πλατφόρμα για τις γερμανόφωνες αγορές, HolidayCheck, σε συνεργασία με τη YouGov ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας (8 Μαρτίου), το 24% των γυναικών από τη Γερμανία που συμμετείχαν στην έρευνα ταξιδεύουν συχνά μόνες για διακοπές.

Ιδιαίτερα οι γυναίκες από το Βερολίνο προτιμούν τα μοναχικά ταξίδια (35%).

Όσον αφορά τον τύπο διακοπών, το 57% επιθυμεί να ταξιδέψει χωρίς συνοδεία σε κάποια πρωτεύουσα, το 47% να κάνει διακοπές με επίκεντρο τον πολιτισμό και το 45% διακοπές ευεξίας. Μόλις το 11% των γυναικών επιδιώκει μοναχικές διακοπές με επίκεντρο τον αθλητισμό.

Το 41% δήλωσε ότι επιθυμούν να ταξιδέψουν μόνες προκειμένου να είναι εντελώς ανεξάρτητες, ενώ το 38% αναφέρει ως βασικό λόγο την απόδραση από την καθημερινότητα. Το 33% εξ όσων απολαμβάνουν να ταξιδεύουν μόνες το προτιμούν γιατί δεν χρειάζεται να συμβιβαστούν στις επιλογές τους.

Παράλληλα, η έρευνα έδειξε ότι πάνω από τις μισές γυναίκες στη Γερμανία δεν ταξιδεύουν σε τακτική βάση μόνες τους. Το 58% που δεν ταξιδεύουν μόνες αναφέρουν ως βασικό λόγο το γεγονός ότι δε νιώθουν άνετα με αυτό, το 55% ότι προτιμούν να μοιράζονται τις καλές στιγμές των διακοπών με κάποιον, άλλο ένα 55% ότι πιστεύουν ότι θα ένιωθαν μόνες στις μοναχικές διακοπές και το 52% ότι φοβούνται την εγκληματικότητα στο εξωτερικό.

Το εάν μια γυναίκα νιώθει άνετα ή όχι στις διακοπές εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την επιλογή προορισμού. Ειδικότερα, οι χώρες που γενικά συνδέονται με αρνητικά στερεότυπα ή όπου υπάρχουν διακρίσεις στις μειονότητες, δεν προτιμώνται από τις γυναίκες. Στην κορυφή των προορισμών αυτών είναι η Σαουδική Αραβία, με μόλις 7% των γυναικών να νιώθουν άνετα να ταξιδέψουν εκεί μόνες τους και το 77% να νιώθει πολύ ή κάπως άβολα.

Οι περισσότερες από τις υπόλοιπες χώρες που βρίσκονται στη «μαύρη λίστα» προορισμών των γυναικών προέρχονται επίσης από τον Αραβικό κόσμο και είναι το Ομάν, τα ΗΑΕ, το Μαρόκο και η Αίγυπτος. Μόνο η Ινδία, η οποία βρίσκεται στην τρίτη θέση των πιο θεωρούμενων ως «ασφαλών» προορισμών για γυναίκες, αποτελεί την εξαίρεση.

Στον αντίποδα, βρίσκεται η Ευρώπη, όπου οι γυναίκες νιώθουν μεγάλη άνεση για ταξίδια. Πρώτος προορισμός για τις γυναίκες της Γερμανίας ειναι η ίδια τους η χώρα (73%) και ακολουθεί η Αυστρία, οι Σκανδιναβικές χώρες, η Ιταλία και η Ισπανία.

Σχολιάστε