ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

Για ποιες χώρες θα παραμείνουν κλειστά τα σύνορα της Ευρώπης;

Μετά το άνοιγμα των συνόρων μεταξύ των χωρών της Ευρώπης στις 15 Ιουνίου, λόγος γίνεται πως τα σύνορα της Ευρώπης θα παραμείνουν κλειστά για επισκέπτες από χώρες υψηλού κινδύνου. Μεταξύ αυτών θα είναι οι ΗΠΑ, Ρωσία, Κατάρ και Βραζιλία, σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν από διπλωματικές πηγές της ΕΕ.

Την Πέμπτη, όπως αναφέρεται, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν κατάφεραν να λάβουν απόφαση για τις χώρες που θα απαγορευθεί το άνοιγμα των συνόρων με αποτέλεσμα οι συζητήσεις να συνεχίσουν και σήμερα.

Πηγές εξέφρασαν επίσης τον προβληματισμό τους για το εάν θα ανοίξουν τα σύνορα την 1η Ιουλίου, αναφέροντας, πάντως, ότι θα υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση.

Υδρόγειος σφαίρα

Χώρες στις οποίες θα επιτρέπονται οι αφίξεις στην Ευρώπη

Ωστόσο, υπάρχουν χώρες με καλή επιδημιολογική εικόνα στις οποίες θα επιτρέπονται οι αφίξεις στις χώρες της Ευρώπης. Μεταξύ αυτών είναι:

Σερβία Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Ουκρανία, Αλβανία, Τουρκία, Νότια Κορέα, Βιετνάμ, Κίνα, Ταϊλάνδη, Ιαπωνία, Γεωργία, Λίβανος, Ινδονησία, Ινδία, Νέα Ζηλανδία, Αυστραλία, Ουρουγουάη, Κούβα, Βενεζουέλα, Καναδάς, Τυνησία, Μαρόκο, Αλγερία και Αίγυπτος.

Διπλωματικές πηγές υπαινίχθηκαν ότι πολλά είναι τα κράτη μέλη που δεν συμφωνούν με τα κριτήρια αξιολόγησης των επιδημιολογικών δεδομένων των χωρών καθώς ορισμένοι εκπρόσωποι υποστηρίζουν πως τα δεδομένα σχετικά με τα ποσοστά COVID δεν είναι αξιόπιστα σε όλες τις περιπτώσεις. Ζητούν από το ECDC, τον οργανισμό της ΕΕ για την πρόληψη ασθενειών, να παρουσιάσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Σχετικά με το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι υπήκοοι του εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο με τους πολίτες της ΕΕ μέχρι το τέλος της μεταβατικής περιόδου του Brexit (31.12.2020).

Σχολιάστε