ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΦΟΡΕΙΣ

Δεν ευθύνεται ο Τουρισμός για την εξάπλωση του Κορωνοϊού- Το 83% των κρουσμάτων είναι εγχώρια, από την μη τήρηση των υγειονομικών κανόνων

Δεν ευθύνεται ο Τουρισμός για την εξάπλωση του Κορωνοϊού, καθώς το 83% των κρουσμάτων είναι εγχώρια, από την μη τήρηση των υγειονομικών κανόνων και μόλις το 17% εισαγόμενα, δήλωσε στην σημερινή ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας στην χώρα μας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός, αναφερόμενος στο θέμα του Τουρισμού, “Ευθύνεται ο τουρισμός για την ανοδική τάση κρουσμάτων που παρατηρείται στη χώρα μας; Η απάντηση είναι κατηγορηματικά όχι. Πρώτον, διότι με βάση το σύστημα των plf που συμπληρώνουν όλοι ανεξαιρέτως οι τουρίστες -και παγκοσμίως πρώτη εφαρμόζει η Ελλάδα, ώστε να πραγματοποιεί στοχευμένα δειγματοληπτικά τεστ- τα καταγεγραμμένα θετικά εισαγόμενα κρούσματα προσέξτε, είναι, 615 σε 319.379 ελέγχους που έχουν διεξαχθεί στις πύλες εισόδου από την 1η Ιουλίου, από τις οποίες έχουν εισέλθει συνολικά 2.592.853 άτομα. Τα 615 αυτά κρούσματα αντιπροσωπεύουν το 17% σε σύνολο 3.666 καταγεγραμμένων θετικών κρουσμάτων από 1 Ιουλίου έως και χθες.

Αυτό σημαίνει ότι το 83% των κρουσμάτων είναι εγχώρια και έχουν προκληθεί από τη μη τήρηση μέτρων σε χώρους υψηλής συνάθροισης. Εξ ου και τα μέτρα ειδικού και τοπικού χαρακτήρα που έχουν ληφθεί, όπου έχουν εντοπιστεί εστίες μετάδοσης του ιού. Δεύτερον, υπάρχουν χώρες που δεν άνοιξαν στον τουρισμό και εμφανίζουν πολύ χειρότερες επιδόσεις όπως π.χ. το Ισραήλ ή η Νέα Ζηλανδία, που παρότι κράτησε κλειστά τα σύνορα της, λαμβάνει τώρα νέα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων, διότι καταγράφει νέα κρούσματα. Με βάση επίσης, τα στοιχεία του ECDC 16 ευρωπαϊκές χώρες καταγράφουν υψηλότερους κυλιόμενους δείκτες κρουσμάτων τις τελευταίες 14 μέρες από την Ελλάδα (Η Ελλάδα, θυμίζω, 22,5 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους)”. Ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι “…Τα καταγεγραμμένα κρούσματα αγγίζουν πλέον παγκοσμίως τα 22,1 εκατομμύρια, στην Ευρώπη τα 1,9 εκατομμύρια και στην Ελλάδα τους 7.222 ανθρώπους.

Οι θάνατοι που αποτελούν και τον πιο σκληρό και αδιάψευστο δείκτη για το κόστος που πληρώνει κάθε χώρα από την πανδημία ανέρχονται σε 770.273 συνανθρώπους μας παγκοσμίως, σε 179.660 στην ΕΕ και σε 230 στην Ελλάδα.  Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από τις περισσότερες χώρες του κόσμου και της ΕΕ. Είμαστε 132η χώρα σε κρούσματα ανά 1 εκατ. κατοίκους και 108η χώρα σε θανάτους ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους. Δηλαδή, ενώ ο μέσος όρος θανάτων παγκοσμίως είναι 100/1 εκατομμύριο κατοίκους, στην Ελλάδα είναι 22.

Και ενώ ο παγκόσμιος μέσος όρος κρουσμάτων είναι 2.831 κρούσματα/1 εκατομμύριο κατοίκους, στην Ελλάδα, παρά το άνοιγμά μας στον τουρισμό και την οικονομία μας, είναι 693 κρούσματα/1 εκατομμύριο κατοίκους”. Τόνισε δε ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη για αύξηση του προστίμου για μη χρήση μάσκας, από τα 150 ευρώ.

Πάρος και Αντίπαρος

Αναφορικά με τις εξελίξεις και τα μέτρα σε Πάρο και Αντίπαρο, ο υφυπουργός, υπογράμμισε: “Στο σημείο αυτό θα ήθελα να κάνω μια αναφορά στη συζήτηση και τα δημόσια ερωτήματα που έχουν διατυπωθεί για την απόφασή μας να θέσουμε τις νήσους Πάρο και Αντίπαρο σε ειδικό καθεστώς περιορισμών και θα ήθελα να πω τα εξής: Η μη ανακοίνωση συγκεκριμένου αριθμού κρουσμάτων ανά νησί, αλλά ανά Περιφερειακή Ενότητα, δε γίνεται για λόγους αδιαφάνειας. Γίνεται για να μην υπάρχουν αυθαίρετα συμπεράσματα και στοχοποίηση της κάθε περιοχής, μιας και ο αριθμός κρουσμάτων από μόνος του δεν είναι ο απόλυτος δείκτης της κάθε απόφασής μας.

Στη διαδικασία διαχείρισης της νόσου, τα χωροταξικά κριτήρια κατανομής των εστιών επηρεάζονται και από τα αποτελέσματα της ιχνηλάτησης των θετικών κρουσμάτων. Π.χ. αλλιώς αντιμετωπίζουμε 20 κρούσματα που η ιχνηλάτησή τους τα δένει σε συγκεκριμένο cluster, αλλιώς 20 κρούσματα διάσπαρτα που από την ιχνηλάτησή τους προκύπτουν δεκάδες στενές επαφές (που θα μπορούσαν δηλαδή να λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές), αλλιώς 20 κρούσματα με ελάχιστες στενές επαφές και αυτές με μετακινήσεις σε περιορισμένους από πλευράς υπερμετάδοσης χώρους. Δηλαδή είναι άλλος ο δείκτης επικινδυνότητας για κρούσματα ή στενές επαφές τους που από την ιχνηλάτηση προκύπτει ότι κινήθηκαν π.χ. σε εστιατόρια και πλαζ τηρώντας τις αποστάσεις, και άλλος ο δείκτης επικινδυνότητας για όσους κινήθηκαν σε μπαρ και χώρους μαζικού συγχρωτισμού.

Σε όλα τα παραπάνω δεδομένα έρχονται να προστεθούν και τα δεδομένα όσων ανιχνεύονται θετικοί ενώ έχουν φύγει από την περιοχή, από την πόλη ή από το νησί και προκύπτει σύνδεσή τους με αυτή. Δηλαδή ο αριθμός εκείνων που ανιχνεύονται θετικοί στις περιοχές κατοικίας τους, αλλά η ιχνηλάτησή τους οδηγεί πίσω και συνδέεται με τις περιοχές που έκαναν διακοπές ή είχαν επισκεφτεί.

Όλες οι παραπάνω αναλύσεις γίνονται καθημερινά με απόλυτη σοβαρότητα και υπευθυνότητα από την πρώτη φάση της πανδημίας για όλες τις περιοχές της Ελλάδας και βασίζονται σε αναμφισβήτητα επιστημονικά δεδομένα, με μόνο αποκλειστικό κριτήριο τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών. Το ίδιο έγινε και στην περίπτωση της Πάρου και Αντιπάρου.

Ο αριθμός των κρουσμάτων δεν μπορεί να αποτελεί τη βάση της αξιολόγησης του επιδημιολογικού φορτίου της περιοχής και οι όποιες δημόσιες αναφορές φαντάζουν παντελώς αβάσιμες και έωλες. Προφανώς και η φημολογία περί εκατοντάδων αδήλωτων κρουσμάτων στα νησιά αυτά (και για όποιο άλλο νησί) είναι παντελώς αστήρικτη, καθώς όλα τα αποτελέσματα των εργαστηρίων δηλώνονται υποχρεωτικά κάθε μέρα στο σύστημα και κανένα εργαστήριο, πιστέψτε με, δε θα ρισκάρει να χάσει την άδειά του ή να του ασκηθούν κακουργηματικές διώξεις, πόσο μάλλον που γνωρίζουν ότι ελέγχουμε και τα εργαστήρια μέσα από ένα σύστημα διασταύρωσης στοιχείων σε όλη τη χώρα.

Στην Πάρο και στην Αντίπαρο δεν υπάρχει λόγος πανικού. Βεβαίως και υπάρχουν κρούσματα, όλα απομονωμένα μαζί με τις στενές επαφές τους, βεβαίως και υπάρχουν αρκετά κρούσματα σε όλη τη χώρα που είναι συνδεδεμένα με διακοπές ή επίσκεψη στα συγκεκριμένα νησιά, γι’ αυτό άλλωστε και οι σχετικές μας αποφάσεις, συστήνουμε όμως ψυχραιμία και τήρηση των μέτρων. Η κατάσταση είναι υπό απόλυτο έλεγχο, οι ιχνηλατήσεις έχουν μεγάλο εύρος αναζήτησης και δε χρειάζεται κανείς ούτε να δημιουργεί πανικό, αλλά και ούτε να αμφισβητεί τη δουλειά που έχει γίνει. Πόσω μάλλον που οι έλεγχοι συνεχίζονται και μόνο τις τελευταίες 2 εβδομάδες από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς στα 2 αυτά νησιά, έχουν γίνει 652 έλεγχοι, έχουν βεβαιωθεί 26 παραβάσεις και πρόστιμα 31.150 ευρώ, ενώ έχουν επιβληθεί διοικητικές κυρώσεις αναστολής λειτουργίας 90 συνολικά ημερών σε καταστήματα των δύο νησιών. Θέλω να είμαι κατηγορηματικός. Σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας η Πολιτική Προστασία έχει πλήρη εικόνα για τα επιδημιολογικά δεδομένα και σε συνεννόηση με τους ειδικούς κάνει όλα όσα χρειάζονται με αίσθημα ευθύνης για να διασφαλίσει τη δημόσια υγεία. Να είστε όλοι απόλυτα σίγουροι για αυτό!”.

 

Ο Β. Κοντοζαμάνης Από την πλευρά του ο υφυπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, αναφέρθηκε εκτενώς στα μέτρα της κυβέρνησης για την αναβάθμιση των υποδομών Υγείας, αλλά και την πορεία των τεστ και του εμβολίου. Είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντοζαμάνης: “Παραλάβαμε τον Ιούλιο του 2019 λιγότερες από 557 κλίνες ΜΕΘ. Ένα χρόνο μετά βρισκόμαστε στις 901 λειτουργικές και μέχρι το τέλος του 2020 θα έχουμε πιάσει τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο των περίπου 1200 κλινών ΜΕΘ. Να υπενθυμίσω ότι τον πρώτο καιρό της πανδημίας, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, αναπτύχθηκαν 1017 κλίνες ΜΕΘ, που ανά πάσα στιγμή μπορούν να αναπτυχθούν ξανά. Κλίνες εντατικής θεραπείας στελεχωμένες με το αναγκαίο ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, πλήρως εξοπλισμένες με τον αντίστοιχο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Από το σύνολο των 901 κλινών ΜΕΘ που λειτουργούν σήμερα, είναι ανεπτυγμένες 186 αποκλειστικά για την κάλυψη των ασθενών με Covid-19. Σε κάθε περίπτωση και όποτε κριθεί αναγκαίο ο αριθμός των κλινών ΜΕΘ αποκλειστικής χρήσης για ασθενείς Covid-19 μπορεί να αυξηθεί για την κάλυψη ενδεχόμενων αναγκών. Υπενθυμίζω ότι την περίοδο της πανδημίας είχαμε προσεγγίσει τον αριθμό 400. Η κάλυψη αυτών των κλινών σήμερα δεν ξεπερνά το 21%, με 32 καλυμμένες σε σύνολο 186 διαθέσιμων.

Παράλληλα εργαζόμαστε εντατικά στην κατεύθυνση της υλοποίησης των δωρεών που έγιναν στο ΕΣΥ για δημιουργία νέων κλινών ΜΕΘ. Συγκεκριμένα: από την δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, δημιουργία 155 νέων κλινών ΜΕΘ και 19 νέων κλινών ΜΑΦ σε χώρους που διαθέτουν Νοσοκομεία. από την δωρεά της Βουλής των Ελλήνων στο Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Σωτηρία, δημιουργία 50 νέων κλινών ΜΕΘ από άλλες δωρεές και εγκεκριμένα προς εκτέλεση έργα, δημιουργία 25 νέων κλινών ΜΕΘ και 9 νέων κλινών ΜΑΦ Τέλος, σχεδιάζουμε την δημιουργία ακόμα 50 νέων κλινών ΜΕΘ και 26 νέων κλινών ΜΑΦ σε χώρους που έχουν δηλώσει πως διαθέτουν τα νοσοκομεία και μπορούν με τις κατάλληλες εργασίες να μετατραπούν σε αντίστοιχες Μονάδες.

Νοσοκομεία Αναφοράς

Για τα νοσοκομεία αναφοράς, είπε: “Αυξάνουμε τον αριθμό των Νοσοκομείων Αναφοράς για τη νοσηλεία των επιβεβαιωμένων περιστατικών Covid-19. Περισσότερα Νοσοκομεία, με διαθέσιμο αριθμό κλινών νοσηλείας αποκλειστικής χρήσης Covid-19 και αντίστοιχες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για βαριά περιστατικά, σε όλη την επικράτεια. Παράλληλα, παραμένει δεσμευμένος ο αριθμός κλινών σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας, για την αποκλειστική νοσηλεία τόσο των ύποπτων, όσο και των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του Covid-19 (ο αριθμός αυτός είχε ξεπεράσει τις 2500 κλίνες την περίοδο της πανδημίας). Αξιοποιούμε τις δυνατότητες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ως σημείο πρώτης επαφής για τον πολίτη με συμπτώματα από τον ιό Covid-19. Όπως το κάναμε την περίοδο της πανδημίας”.

Το εμβόλιο

Για το εμβόλιο, αλλά και για δημοσιεύματα περί δήθεν απόκρυψης κρουσμάτων, ο υφυπουργός Υγείας είπε: ‘Όπως έχουμε ήδη πει, η ΕΕ διαπραγματεύεται για λογαριασμό όλων των κρατών μελών την προμήθεια εμβολίων. Η χώρα μας συμμετέχει στην κοινή ευρωπαϊκή προμήθεια που μας εξασφαλίζει χρηματοδότηση του κόστους και έγκαιρη πρόσβαση στα διαθέσιμα εμβόλια. Όπως ήδη γνωρίζετε, η ΕΕ την περασμένη εβδομάδα ήρθε σε συμφωνία με τη φαρμακευτική εταιρεία (η οποία θα παράξει το εμβόλιο της Οξφόρδης) για την αγορά εμβολίου κατά του κορωνοϊού. Αν όλα πάνε καλά οι πρώτες δόσεις θα είναι διαθέσιμες στα τέλη του 2020. Πριν κλείσω θα ήθελα να απαντήσω σε διάφορα δημοσιεύματα που ψευδώς αναγράφουν ότι αποκρύπτουμε κρούσματα. Θέλω να είμαι σαφής, όπως όλοι είμαστε σαφής. Είμαι σαφής. Καθημερινά, ο ΕΟΔΥ, ως αρμόδιος φορέας, ανακοινώνει όλα τα κρούσματα της χώρας, καθώς και την αντίστοιχη επιδημιολογική έκθεση, η οποία περιέχει πληθώρα στοιχείων που συλλέγονται από όλα τα εργαστήρια της χώρας που πραγματοποιούν εξετάσεις για τον κορωνοϊό, τόσο ιδιωτικά όσο και δημόσια. Κανείς δεν μπορεί ούτε να κάνει εικασίες, ούτε να διαστρεβλώσει την πραγματική εικόνα, ούτε να αποκρύψει στοιχεία. Αυτά που γράφονται περί εξυπηρέτησης συμφερόντων, τα θεωρώ ανάξια σχολιασμού. Μέχρι σήμερα τα καταφέραμε γιατί μεταξύ άλλων παρείχαμε από την πρώτη κιόλας μέρα πλήρη, υπεύθυνη και έγκυρη ενημέρωση. Δεν κρύψαμε ποτέ τίποτα, ούτε πρόκειται να το κάνουμε. Η σχέση ειλικρίνειας που έχουμε χτίσει με τους πολίτες δεν θα επιτρέψουμε να διαρραγεί”.

 

Σχολιάστε