ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Δράσεις προστασίας περιοχών ΝΑΤURA σε Νάξο, Σύρο και Τήνο

Δράσεις προστασίας και ανάδειξης περιοχών NATURA θα πραγματοποιηθούν με την υλοποίηση σχετικού έργου, κύριος του οποίου θα είναι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Το προτεινόμενο έργο καλύπτει μια σειρά από ανάγκες των περιοχών NATURA 2000 στα τρία νησιά του Αιγαίου.

Πιο συγκεκριμένα:

Σύρος

Μεγάλο τμήμα της Βόρειας πλευράς της Σύρου είναι χαρακτηρισμένο ως NATURA 2000. Ο σχολικός τουρισμός δείχνει μια αύξηση στην Σύρο τα τελευταία χρόνια και Δήμος Σύρου Ερμούπολης ενδιαφέρεται να μπορεί να προσφέρει σχολικές ξεναγήσεις στους μαθητές που επιλέγουν τη Σύρο ως προορισμό της σχολικής τους εκδρομής. Στα πλαίσια αυτά προτείνεται να δημιουργηθούν δύο διαδρομές περιβαλλοντικού, γεωλογικού και ιστορικού/αρχαιολογικού ενδιαφέροντος κατάλληλες να απευθυνθούν κυρίως σε μαθητές γυμνασίου-λυκείου κατά την διάρκεια των σχολικών επισκέψεων στο νησί της Σύρου, αλλά και σε επισκέπτες του νησιού.

Νάξος

Μεγάλο τμήμα της Νάξου είναι χαρακτηρισμένο ως NATURA 2000. Ιδιαίτερα το σύστημα των τριών λιμνών στην περιοχή Αγίου Προκοπίου έχει τεράστια περιβαλλοντική, τουριστική και οικονομική αξία και ο Δήμος Νάξου επιθυμεί την περαιτέρω αξιοποίησή του. Ο βαθμός διατήρησης του οικοτόπου αυτού έχει χαρακτηριστεί ως «άγνωστος» Επίσης η παρακολούθηση συγκεκριμένων χαρακτηριστικών του συστήματος (όγκος νερού, ρύπανση από μικροπλαστικά κτλ) αυτού είναι σημαντική και ο δήμος δε διαθέτει την τεχνογνωσία να προβεί σε τέτοιου τύπου δράσεις.

Στα πλαίσια αυτά προτείνεται να γίνει παρακολούθηση των χαρακτηριστικών του συστήματος αυτού, να γίνουν διαχειριστικές προτάσεις, να γίνει εκτίμηση εκπαιδευτικής διαδρομής περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος κατάλληλη για μαθητές αλλά και τουρίστες στον υγρότοπο.

Ο σχολικός τουρισμός δείχνει μια αύξηση στην Νάξο και προτείνεται να δημιουργηθούν δύο εκπαιδευτικές διαδρομές μεσα στην περιοχή NATURA.

 

Τήνος

Η Τήνος έχει περιοχές NATURA 2000 και η υπό μελέτη περιοχή που είναι πάρα πολύ σημαντική για το δήμο, ενώ ο βαθμός διατήρησης του οικοτόπου έχει χαρακτηριστεί ως «άγνωστος». Γενικά στην Τήνο δεν έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια παρόμοιες δράσεις και η πληροφόρηση σχετικά με τις προστατευόμενες περιοχές είναι ελλείπεις. Ο Δήμος επιθυμεί να ξεκινήσει μέσω του έργου αυτού μια πρώτη εκπαίδευση και ενασχόληση των εργαζομένων του δήμου, αλλά και των πολιτών με τα θέματα των προστατευόμενων περιοχών και να παραχθούν οι πρώτες διαχειριστικές προτάσεις.

 

 

Σχολιάστε