ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

Δυσκολεύουν τα ταξίδια των Ρώσων στην Ευρώπη – Τι αποφάσισαν οι υπουργοί Εξωτερικών

H ΕΕ δεν θα απαγορεύσει εξολοκλήρου τα ταξίδια των Ρώσων τουριστών στα κράτη-μέλη της, όμως αποφάσισε να δυσκολέψει την απόκτηση βίζας Σένγκεν από τους Ρώσους πολίτες.

Σε συνάντηση που πραγματοποίησαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ στις 31 Αυγούστου στην Πράγα, αποφασίστηκε να ανασταλεί τη συμφωνία διευκόλυνσης visa στη Ρωσία, η οποία είχε επιτευχθεί το 2007.

Η απόφαση επιβεβαιώθηκε από τον Υψηλό Αντιπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell.

Η απόφαση αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των νέων visa που εκδίδονται από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, επισήμανε ο κ. Borrell. Θα γίνει δύσκολη η απόκτησή τους από τους Ρώσους και θα είναι μια διαδικασία που θα γίνει χρονοβόρα, τόνισε. Σημείωσε δε ότι η απόφαση αυτή ήταν αναγκαία λόγω της αύξησης των ταξιδιωτών από τη Ρωσία στις χώρες της ΕΕ για λόγους αναψυχής και αγορών «σαν να μην ήταν σε εξέλιξη ο πόλεμος στην Ουκρανία».

Ως αποτέλεσμα της απόφασης, οι Ρώσοι πολίτες, χωρίς εξαιρέσεις, θα χρειάζεται πλέον να καταβάλλουν χρεώσεις έκδοσης visa της τάξης των 80 ευρώ, αντί 35 ευρώ που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Επιπλέον, θα συναντούν αυστηρότερα κριτήρια για την απόκτηση visa, θα απαιτούνται περισσότερα έγγραφα και οι αιτούντες θα χρειάζεται να περιμένουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για το ραντεβού και την απάντηση στις αιτήσεις τους.

Σχολιάστε