Uncategorized

ΕΕ: Να μην υποβάλλονται ταξιδιωτικοί περιορισμοί σε όσους έχουν το πιστοποιητικό Covid 19

Ολοκληρώθηκε σήμερα η νομοθετική διαδικασία για τα διαβατήρια κορωνοϊού της ΕΕ, έπειτα από την υπογραφή της ρύθμισης από τους προέδρους των τριών βασικών Ευρωπαϊκών θεσμών, του Ευρωκοινοβουλίου, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Κατά τη διάρκειας της επίσημης τελετής κατά την οποία υπεγράφη η ρύθμιση, οι πρόεδροι David Sassoli και Ursula von der Leyen καθώς και ο Πορτογάλος Πρωθυπουργός António Costa ο οποίος είναι πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εξέφρασαν τη στήριξή τους στο έγγραφο, αναφέροντας ότι είναι σύμβολο της υπόστασης της Ευρώπης.

Οι πρόεδροι δήλωσαν: Η Ένωσή μας, έδειξε για άλλη μια φορά ότι δουλεύουμε καλύτερα όταν συνεργαζόμαστε. Το ψηφιακό πιστοποιητικό της ΕΕ συμφωνήθηκε μεταξύ των θεσμών μας στο χρόνο-ρεκόρ των 62 ημερών. Ενώ εργαστήκαμε για τη νομική διαδικασία, κτίσαμε επίσης την τεχνική ραχοκοκκαλιά του συστήματος, την πύλη της ΕΕ, η οποία «τρέχει» ζωντανά από την 1η Ιουνίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε πρώτη στα μέσα Μαρτίου την καθιέρωση ενός εγγράφου που θα καθιστούσε εφικτή την αποκατάσταση της ελευθερίας μετακινήσεων στην Ευρώπη. Έπειτα από διαδικασίες της ΕΕ, η ρύθμιση εγκρίθηκε και 13 κράτη-μέλη έχουν ήδη συνδεθεί με την Ευρωπαϊκή πύλη και ξεκινούν να εκδίδουν διαβατήρια κορωνοϊού για τους πολίτες τους.

Η Ελλάδα, η Τσεχία, η Δανία, η Γερμανία, η Κροατία και η Πολωνία ξεκίνησαν να εκδίδουν τα πρώτα διαβατήρια την 1η Ιουνίου ενώ άλλες έξι χώρες, η Αυστρία, η Εσθονία, η Λεττονία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο και η Ισπανία, θα τα εκδόσουν τις επόμενες ημέρες. Η υπόλοιπη ΕΕ και οι χώρες της περιοχής Σένγκεν, εκτός από την Ουγγαρία και τη Φινλανδία που βρίσκονται σε δοκιμαστική φάση, είναι τεχνικά έτοιμες να συνδεθούν με την πύλη EUDCC.

Το πιστοποιητικό εκδίδεται σε ταξιδιώτες που έχουν εμβολιαστεί με ένα από τα εγκεκριμένα εμβόλια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, σε όσους έχουν πρόσφατα αναρρώσει από COVID-19, καθώς και σε όσους έχουν αρνητικό τεστ COVID-19.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση, συνιστάται στα κράτη μέλη να μην επιβάλλουν επιπλέον ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε όσους κατέχουν το έγγραφο, εκτός εάν απαιτούνται επιπρόσθετα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Η ρύθμιση θα παραμείνει σε ισχύ έως τις 31 Ιουνίου 2022.

Σχολιάστε