ΕΡΕΥΝΕΣ - ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

ΕΚΤ: O τουρισμός θα μειώσει ταχύτητες τους επόμενους μήνες – Προβλέψεις για επιβράδυνση της ανάκαμψης στην ευρυζώνη

Επιβράδυνση προβλέπει στην τουριστική ανάκαμψη στην ευρωζώνη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο τουρισμός κατέγραψε αξιοσημείωτη ανάκαμψη την Άνοιξη και το Καλοκαίρι του 2022, όμως η τάση αυτή φαίνεται πως τους επόμενους μήνες θα εξασθενήσει.

Οι ερευνητές της ΕΚΤ προβλέπουν ότι η επιβράδυνση στην αύξηση της ταξιδιωτικής ζήτησης, η μείωση των πραγματικών εισοδημάτων, η αύξηση της αβεβαιότητας και οι υψηλότερες τιμές μπορεί να μειώσουν τη ζήτηση στον τουρισμό και την αναψυχή τους επόμενους μήνες. Πιστεύουν δε ότι τα δεδομένα δείχνουν υψηλές αλλά σταδιακά σταθεροποιούμενες πιέσεις τιμών στον κλάδο του τουρισμού και της αναψυχής.

Σύμφωνα με έκθεση που παρουσίασε η ΕΚΤ, η ενέργεια είναι ένας από τους παράγοντες που διαμορφώνουν τις τιμές εισροών στον τουρισμό. Οι τιμές εισαγωγής ενέργειας θεωρούνται επίσης σημαντικός παράγοντας της αύξησης των τιμών.

Οι τιμές παραγωγων στον τουρισμό κορυφώθηκαν νωρίτερα μέσα στο 2022. Ενώ η δυναμική των καταναλωτικών τιμών για τις υπηρεσίες διαμονής είναι ακόμα ισχυρή, ενδέχεται να αρχίσει να επιβραδύνεται. Ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) στις υπηρεσίες διαμονής τείνει να υστερεί των αυξήσεων των τιμών στον τουρισμό και την αναψυχή. Σύμφωνα με την ΕΚΤ, και οι δύο μετρήσεις δείχνουν ότι οι πιέσεις στις τιμές ενδέχεται να έχουν κορυφωθεί.

Ο ΕνΔΤΚ αναπτύχθηκε στην ΕΕ για να συγκρίνει τις μεταβολές των τιμών διεθνώς και να τις συναθροίζει σε ένα συνολικό ποσοστό πληθωρισμού για την Ευρώπη και την Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση.

Σχολιάστε