ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Επισκέψιμος το καλοκαίρι του 2022 ο τύμβος της Αμφίπολης

Αυτοψία στις εργασίες που πραγματοποιούνται στον Τύμβο Καστά, στην Αμφίπολη των Σερρών, πραγματοποίησε την Παρασκευή 25 Ιουνίου, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.

Η Υπουργός ενημερώθηκε για τις εν εξελίξει χωματουργικές εργασίες για την αποκατάσταση της μορφής και του σχήματος του Τύμβου -ενός εξαιρετικά σημαντικού τεχνικού έργου της αρχαιότητας- οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν το Σεπτέμβριο.

Αμέσως θα ξεκινήσουν οι γεωτεχνικές εργασίες, που προβλέπουν την κατασκευή μεταλλικών κιβωτίων με ελαφροβαρή υλικά, προκειμένου να δημιουργηθούν τοίχοι αντιστήριξης.

Το έργο εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το Νοέμβριο, ώστε να αρχίσει η στερέωση και αποκατάσταση του ταφικού μνημείου.

Η κα Μενδώνη ζήτησε αναλυτικό χρονοδιάγραμμα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού για το πρόγραμμα εργασιών μέχρι το καλοκαίρι του 2022, οπότε το μνημείο θα μπορεί να είναι επισκέψιμο για ειδικές ομάδες κοινού.

Στο χρονοδιάγραμμα ζητήθηκε να περιλαμβάνεται και η αρχαιολογική έρευνα του τετράπλευρου οικοδομήματος στην κορυφή του Τύμβου, που πλέον είναι τεκμηριωμένο ότι αποτελεί τη βάση ενός μεγάλων διαστάσεων και βάρους σήματος.

Σχολιάστε