ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Εταιρεία ισραηλινών συμφερόντων μετατρέπει σε ξενοδοχείο τρία κτήρια στην παλιά πόλη των Χανίων

Ισραηλινών συμφερόντων εταιρεία σχεδιάζει τη μετατροπή σε ξενοδοχείο των τριών ιστορικών κτηρίων «Μεραρχίας Κρητών» – Rosa Nera, «Τουρκικών Φυλακών» και «Στρατώνων» (φωτογραφία), συνολικού εμβαδού 3.303 τ.μ. που βρίσκονται στο λόφο Καστέλι πάνω από το λιμάνι της παλιάς πόλης των Χανίων, τα οποία νοίκιασε το 2017 στο πλαίσιο διαγωνισμού του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις η εκκένωση του ιστορικού κτηρίου Rosa Nera (φωτογραφία), στο λόφο Καστέλι, απέναντι από τα γραφεία της Πρυτανείας του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Το κτήριο κατασκευάστηκε κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας 1870 – 1880. Μετά την επανάσταση του 1897 – 1898 και την απελευθέρωση της Κρήτης από τους Τούρκους, το κτήριο πέρασε στον Πρίγκιπα Γεώργιο, ο οποίος είχε οριστεί ως ύπατος αρμοστής έως και το 1905. Κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής το κτήριο αξιοποιήθηκε από τους Ναζί, καθώς εγκαταστάθηκε η κομαντατούρ της Γκεστάπο.

Το 1985 το κτήριο περνάει από το Υπουργείο Άμυνας στο Υπουργείο Παιδείας, όπου στη συνέχεια δίνεται στο νεοσύστατο Πολυτεχνείο Κρήτης για να στεγάσει τις εκπαιδευτικές του δραστηριότητες. Το κτήριο παρέμενε αναξιοποίητο για περισσότερα από 14 χρόνια, έως τη στιγμή της κατάληψής του από φορείς, συλλογικότητες και αντεξουσιαστές τον Ιούνιο του 2004.

Το Μάρτιο του 2014, η Σύγκλητος του Ιδρύματος, αποφάσισε να προχωρήσει στην παραχώρηση του κτηρίου της Rosa Nera και κάποιων ακόμη κτηρίων που ανήκουν στο Πολυτεχνείο Κρήτης, στην Εταιρία Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του Πολυτεχνείου Κρήτης, εταιρεία μονομετοχική που ελέγχεται από το Πολυτεχνείο και πρόεδρος είναι ο εκάστοτε πρύτανης. Νικήτρια της διαγωνιστικής διαδικασίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του Πολυτεχνείου, στις 31 Μαΐου 2017, αναδείχθηκε η ισραηλινών συμφερόντων εταιρεία Belvedere («Belvedere Μονοπρόσωπη ΕΠΕ, Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις»).

Σύμφωνα με τον τότε πρύτανη και σημερινό Υφυπουργό Παιδείας Βασίλη Διγαλάκη, «το αποτέλεσμα της διαγωνιστικής διαδικασίας μας δικαιώνει: το σύνολο των μισθωμάτων που θα λάβει το Πολυτεχνείο Κρήτης για την 25ετία, ανέρχεται στα 8,9 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που θα ανακουφίσει τον ελλειμματικό προϋπολογισμό του Ιδρύματος και θα επιτρέψει στο Πολυτεχνείο να παραμείνει ανταγωνιστικό και αυτόνομο».

Η εταιρεία, σύμφωνα με τον πρώην πρύτανη, υπόσχεται να κάνει επένδυση 18.000.000 ευρώ.

Σχολιάστε