ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

Ευρωπαϊκές χώρες περιορίζουν τον αριθμό των Ρώσων ταξιδιωτών

Τέσσερις χώρες στην Ευρώπη ανακοίνωσαν ότι θα περιορίσουν τον αριθμό των Ρώσων που επιτρέπεται να εισέρχονται στη ζώνη χωρίς ευρωπαϊκή βίζα μέσω ξηράς λόγω πιθανών ανησυχιών για θέματα ασφάλειας.

Σύμφωνα με το Associated Press, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία και η Πολωνία κατέληξαν σε συμφωνία για την εφαρμογή μιας κοινής περιφερειακής προσέγγισης με «πολιτική βούληση και σταθερή πρόθεση να εισαγάγουν εθνικά προσωρινά μέτρα για τους Ρώσους πολίτες που διαθέτουν βίζα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Οι νέοι κανόνες θα τεθούν σε ισχύ έως τις 19 Σεπτεμβρίου και στις τέσσερις χώρες.

«Πιστεύουμε ότι αυτό γίνεται μια σοβαρή απειλή για τη δημόσια ασφάλειά μας και για το γενικό κοινό χώρο Σένγκεν», δήλωσε η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλλας. «Υπάρχουν άνθρωποι που έρχονται με στόχο να υπονομεύσουν την ασφάλεια των χωρών μας».

«Τονίζουμε ότι δεν πρόκειται για άμεση απαγόρευση εισόδου και θα παραμείνουν κοινά συμφωνημένες νόμιμες εξαιρέσεις», συνέχισε η Kάλλας. «Το ταξίδι στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι προνόμιο, όχι ανθρώπινο δικαίωμα. Είναι απαράδεκτο οι πολίτες του επιτιθέμενου κράτους να μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα στην ΕΕ, ενώ την ίδια στιγμή άνθρωποι στην Ουκρανία βασανίζονται και δολοφονούνται».

Η πολωνική κυβέρνηση είπε επίσης ότι ο στόχος του περιορισμού της άφιξης των Ρώσων μέσω ξηράς ήταν «να αποτραπούν οι άμεσες απειλές για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια». Τον περασμένο μήνα, η ΕΕ εξέτασε μια ευρεία απαγόρευση βίζας για τους Ρώσους πολίτες, αλλά υπήρχαν ανησυχίες σχετικά με την τιμωρία των απλών ανθρώπων που ενδέχεται να μην υποστηρίζουν τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Αυτό που είδαμε τις τελευταίες δύο εβδομάδες και μήνες είναι ότι ο αριθμός των συνοριακών διελεύσεων από Ρώσους πολίτες που κατέχουν βίζα Σένγκεν έχει αυξηθεί δραματικά», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας Έντγκαρς Ρίνκεβιτς.

Σχολιάστε