ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΦΟΡΕΙΣ

Η Αντιδήμαρχος Τουρισμού Ρόδου στο forum της TEZ TOUR

Συμμετοχή της αντιδημάρχου Τουρισμού κας Μαρίζας Χαζτηλαζάρου στο 2ο τουριστικό forum που διοργάνωσε ο Διεθνής Τουριστικός Οργανισμός  TEZ TOUR  στη Ρόδο

«Ο ρόλος του Δήμου Ρόδου στην ανάπτυξη του τουρισμού από Ρωσία και άλλες ανατολικές αγορές – Πρωτοβουλίες και ενέργειες για την προώθηση της Ρόδου στις  ανατολικές αγορές τη διετία 2017-2018», ήταν το αντικείμενο της ομιλίας της αντιδημάρχου Τουρισμού, Διεθνούς Προβολής και Αποδήμων Ροδίων κας Μαρίζας Χατζηλαζάρου, στο 2ο τουριστικό forum που διοργάνωσε ο Διεθνής Τουριστικός Οργανισμός TEZ TOUR το περασμένο Σάββατο (6-5-2017), στο ξενοδοχείο Aldemar Amilia  Mare στην Καλλιθέα, με αφορμή και τα δέκα χρόνια παρουσίας της εταιρίας στη Ρόδο.

Στο 2ο τουριστικό forum του TEZ TOUR που είχε ως θέμα: «Οι ανατολικές αγορές – Μύθοι & πραγματικότητα – Προοπτικές για την διετία 2017 – 2018» το παρών έδωσαν παράγοντες του τουριστικού κλάδου και της αυτοδιοίκησης, φορείς του Ελληνικού τουρισμού, δημοσιογράφοι- εκπρόσωποι ΜΜΕ της Ελλάδας και της Ρωσίας.

Εκτός του προέδρου και διευθύνοντος  του TEZ TOUR στην Ελλάδα   κου Δημήτρη Χαριτίδη και της αντιδημάρχου Τουρισμού Μαρίζας Χατζηλαζάρου, παρόντες ήσαν ο υφυπουργός Νησιωτικής πολιτικής κος Νεκτάριος Σαντορινιός, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Μαριέττα Παπαβασιλείου, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου Αντώνης Καμποράκης, ο κος Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, εις εκ των ιδιοκτητών του Aldemar Amilia  Mare, ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου κος Γιώργος Ματσίγκος και άλλοι τουριστικοί φορείς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο  Διεθνής Τουριστικός Οργανισμός TEZ TOUR  ιδρύθηκε το 1994, κατέχει ηγετική θέση στον τουρισμό από τις χώρες της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ. και την ανατολική Ευρώπη, λειτουργεί σήμερα σε 27 χώρες και έχει 73 γραφεία, ενώ εξυπηρετεί περισσότερους από ένα εκατομμύριο πεντακόσιες χιλιάδες τουρίστες. Η TEZ TOUR ταξιδεύει στην Ρόδο από την πρώτη χρονιά λειτουργίας της στην Ελλάδα το 2008 και φέρνει τουρίστες από Ρωσία, Λευκορωσία, Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία, φέτος και από την Μολδαβία.

Η αντιδήμαρχος κα Χατζηλαζάρου, στην ομιλία της, ανέλυσε  διεξοδικά τις  πρωτοβουλίες και ενέργειες του Δήμου Ρόδου που στοχεύουν στην  επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στο νησί, καθώς και τις παράλληλες δράσεις της δημοτικής αρχής προς τις ελπιδοφόρες ανατολικές αγορές, αναφέροντας μεταξύ άλλων:

«Ως γνωστόν, η Ρωσία αποτελεί  πλέον μια πολύ δυναμική και διαρκώς ανερχόμενη αγορά, που η χώρα και ο Δήμος μας καλούνται να αξιοποιήσουν στο έπακρο, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστική μας θέση στον τουριστικό κλάδο

Οι φιλικές σχέσεις των χωρών, που υπάρχουν από παλιά, κάνουν τους Ρώσους επισκέπτες να νοιώθουν στην Ελλάδα ότι βρίσκονται σε οικείο και ζεστό περιβάλλον.

Εξάλλου, η Ελλάδα θεωρείται από τους Ρώσους – και είναι –  ασφαλής τόπος διακοπών, συγκριτικά με άλλες χώρες της περιοχής, με ξεχωριστό κλίμα και φυσική ομορφιά, αλλά και πλούσια και μακραίωνη πολιτιστική παράδοση. Σημαντικό κριτήριο επίσης για τον επισκέπτη της χώρας μας είναι το πνεύμα φιλοξενίας που τη διέπει από άκρη σε άκρη.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το τουριστικό ρεύμα από τη Ρωσία για τη φετινή χρονιά θα είναι αυξημένο κατά 20% σε σχέση με το 2016 και αναμένεται  ότι ένα μεγάλο κομμάτι αυτού του ρεύματος θα κατευθυνθεί προς τη Ρόδο. Βάσει των στοιχείων του αεροδρομίου Διαγόρας το 2015 ήλθαν στη Ρόδο για διακοπές 114.101 Ρώσοι τουρίστες και το 2016 έφτασαν στους 150.954, παρουσιάζοντας αύξηση  32%.

Για φέτος, όπως επιβεβαίωσαν οι εκπρόσωποι του TEZ TOUR,   προβλέπεται ακόμα περαιτέρω αύξηση στις αφίξεις τουριστών από τη Ρωσία στη Ρόδο, σε  ποσοστό 10-15 %.

Μέσα στους στόχους του Δήμου της Ρόδου είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, κάτι που ενδιαφέρει και τους Ρώσους επισκέπτες, καθώς θα μπορούν να πραγματοποιούν ταξίδια όχι μόνο το καλοκαίρι αλλά και τις υπόλοιπες εποχές του έτους.

Κίνητρο για την επιτυχία αυτού του στόχου είναι η ποικιλία εναλλακτικών μορφών τουρισμού που προσφέρει το νησί μας, όπως είναι ο συνεδριακός, ο θρησκευτικός-προσκυνηματικός, ο θαλάσσιος, αθλητικός, ιατρικός τουρισμός και άλλοι.

Ειδικότερα για τη ρωσική αγορά η δημοτική αρχή σε συνεργασία και με άλλους φορείς, στο πλαίσιο του έτους ελληνορωσικής φιλίας που ήταν το 2016, αλλά και με τουριστικούς παράγοντες της Ρωσίας γενικότερα, έχει υλοποιήσει δράσεις όπως:

·       PressTrip για τον τηλεοπτικό σταθμόRussia 1 (2015)

Στο πλαίσιο του επικοινωνιακού σχεδιασμού του Δήμου Ρόδου για την προβολή του νησιού στη Ρωσία και σε συνεργασία με τον ΕΟΤ Ρωσίας πραγματοποιήθηκε  σειρά γυρισμάτων από τον τηλεοπτικό σταθμό Russia 1 στη Ρόδο το 2015, για την εκπομπή Good Morning Russia.

Επισημαίνουμε ότι το τηλεοπτικό κανάλι Russia 1 και την πρωινή του εκπομπή Good Morning Russia το βλέπουν μέσω του εθνικού δικτύου της  Ρωσικής τηλεόρασης αλλά και από καλωδιακή τηλεόραση περίπου 60 εκατομμύρια οικογένειες. Για τη Ρόδο πραγματοποίησαν  5 ρεπορτάζ τα οποία προβάλλονταν ανά 3 λεπτά καθημερινά με 5 επαναλήψεις. Παρουσίαζαν την όμορφη εικόνα του νησιού, το περιβάλλον, τις παραδόσεις , την γαστρονομία και την μεσογειακή διατροφή αλλά και τον τρόπο ζωής του νησιού.

Ο Δήμος Ρόδου φιλοξένησε επίσης και άλλους Ρώσους δημοσιογράφους οι οποίοι δημοσίευσαν εκτενή αφιερώματα για τη Ρόδο, σε εφημερίδες και περιοδικά μεγάλης κυκλοφορίας.

·       Ο Δήμος Ρόδου συμμετείχε στην έκθεση MITT  2017, που πραγματοποιήθηκε από τις 14-16 Μαρτίου 2017, στον μεγάλο εκθεσιακό χώρο Expocentre Fairgrounds Krasnaya Presnya, στη Μόσχα. Εκεί μάλιστα είχαμε την τιμή να βραβευθούμε από τον  TEZTOUR ως ένας εκ των καλυτέρων συνεργατών του οργανισμού για το 2016.

·       Regatta 1 – Regatta 2  το 2016

Στη Ρόδο τον Μάϊο και τον Ιούνιο του 2016 πραγματοποιήθηκε ένα σημαντικό γεγονός για τη Ρόδο και τον θαλάσσιο τουρισμό που αφορούσε στη  διεξαγωγή των αγώνων «Russian Volvo Regatta-1 και 2» για πρώτη φορά στο νησί μας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ερασιτεχνική ρεγκάτα Ρώσων στο εξωτερικό με χορηγό την αυτοκινητοβιομηχανία Volvo.

·       Βραδιές  ρωσικού κινηματογράφου

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο νησί μας  το 5ο Φεστιβάλ Ρώσικου Κινηματογράφου στην Ελλάδα από τις 29 Σεπτεμβρίου έως τις 3 Οκτωβρίου 2015 στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου. Το Φεστιβάλ, διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ρωσίας στην Ελλάδα και του Γενικού Προξενείου της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη, με τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας και του Δήμου Ρόδου.

·       Διεθνές φεστιβάλ τέχνης στη Ρόδο -Art Festival Rhodes

Με επίκεντρο το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, στην ιστορική Μεσαιωνική Πόλη, η οποία έχει χαρακτηρισθεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την Unesco, πραγματοποιήθηκε το Διεθνές φεστιβάλ τέχνης -Art Festival Rhodes, από τις 6 έως 12 Σεπτεμβρίου,  υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού,   της Ελληνικής  Εθνικής  Επιτροπής της Ουνέσκο και του Ρωσικού Πολιτιστικού και Επιστημονικού Κέντρου στην Αθήνα.

Για φέτος και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του αφιερωματικού έτους Ελλάδα-Ρωσία, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Ωδείο Corelli, με την υποστήριξη του Δήμου Ρόδου και με τη συνεργασία της Συμφωνικής Ορχήστρας της Αγίας Πετρούπολης, παρουσιάζουν το έργο  «ΘΕΟΦΑΝΗΣ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ», του θεμελιωτού της Ρωσικής Αγιογραφίας,  πρωτότυπη σύνθεση του  Σάββα Καρατζιά.  Ένα μουσικό οδοιπορικό που ακολουθεί και αποτυπώνει σε ήχους, την ζωή του θεμελιωτή της Ρωσικής αγιογραφίας Θεοφάνη και δασκάλου του σημαντικότερου Ρώσου αγιογράφου (Αγίου) Αντρέι Ρουμπλιώφ.

Θα πραγματοποιηθεί στις 3 Ιουνίου, στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, στη Μεσαιωνική Πόλη, Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Κλείνοντας, καλούμεθα όλοι οι εμπλεκόμενοι με τον τουρισμό φορείς, ο καθένας από τη δική του ξεχωριστή θέση, να αναπτύξουμε τους προβληματισμούς μας και να εμβαθύνουμε στο θέμα: προοπτικές  ανατολικών αγορών για την επόμενη διετία με κυρίαρχο αυτό τη ρωσικής αγοράς. Εμείς, ως Δήμος Ρόδου, είμαστε έτοιμοι να ανταλλάξουμε απόψεις και προτάσεις σχετικά με το τι ζητούν οι Ρώσοι τουρίστες από εμάς και να σταθούμε αρωγοί.

Το θέμα της ημερίδας είναι πρόκληση για όλους. Πιστεύω ότι η πρωτοβουλία του TezTour για την υλοποίηση μιας τόσο σημαντικής ημερίδας, είναι καίρια και ουσιαστική και ο Δήμος της Ρόδου είναι πάντα πρόθυμος να συνεργαστεί σε θέματα που προάγουν τον τουρισμό στο νησί και βελτιώνουν τις συνθήκες διαβίωσης όλων των πολιτών.

Εκ μέρους του Δημάρχου και της δημοτικής αρχής σας καλωσορίζω και πάλι στη Ρόδο και εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες της ημερίδας».

Σχολιάστε