ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ - ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Η Κρητική Μπύρα CANDIA κατακτά την αγορά

Δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι να φτιάξεις Μπύρα και μάλιστα ακόμα περισσότερο μια καλή μπύρα.

Δεν γνωρίζω καν τα μυστικά της παραγωγής.
Αυτήν την περιέργεια ικανοποίησα με το αίτημα μου να επισκεφτώ τις εγκαταστάσεις παραγωγής της CANDIA.
Αν με ρωτήσετε θα σας πω, ότι η μπύρα είναι ένα ποτό που συμπαθώ ιδιαίτερα ειδικά το καλοκαίρι, και που αγάπησα ακόμα περισσότερο όταν μετά από δίκη μου επιθυμία θέλησα να γνωρίσω από κοντά το πως ένα όραμα με πολλές δυσκολίες γίνεται πραγματικότητα.
Τα τελευταία χρόνια πολλοί μικροί ζυθοποιοί στην Κρήτη έχουν καταβάλει φιλότιμες προσπάθειες να παράξουν τον δικό τους «υγρό άρτο»
Και η αλήθεια είναι ότι δεν έχουν πάει άσχημα.
Έχουμε αρκετές και πρέπει να τις προτιμούμε όλες.
Μάλιστα ο φίλος ξενοδόχος Φώτης Κοκοτος, στηρίζει με διάφορους τρόπους την προσπάθεια και ορθά.
Ζυθοποιία όμως αυτή που παράγει την Μπύρα CANDIA δεν υπάρχει δεύτερη, και νομίζω δεν θα είναι εύκολο να υπάρξει ούτε στο άμεσο μέλλον.
Ο λόγος ένας.
Ο Βασίλης Ζηδιανακης, άξιος συνεχιστής της παλιάς οικογενειακής επιχείρησης των αναψυκτικών «ΦΗΜΗ» θέλοντας να διατηρήσει την οικογενειακή παράδοση και φήμη, έβαλε τον πήχη πολύ ψηλά στο πρώτο του κιόλας εγχείρημα για την παραγωγή μπύρας στην Κρήτη που ξεκίνησε πριν αρκετά χρόνια από το μηδέν.
Στην Ελιά, σε μικρή απόσταση δηλαδή από την βιομηχανική περιοχή και την πόλη του Ηρακλείου, η οικογένεια Ζηδιανάκη, και κυρίως ο Βασίλης, τολμά, ονειρεύεται, παλεύει,
και βάζει το προσωπικό του στοίχημα το οποίο δείχνει να έχει κιόλας κερδίσει.
Μια τεράστια επένδυση που σε χαλεπούς καιρούς ξεπέρασε κατά πολύ τα δέκα εκατομμύρια ευρώ,είναι το στολίδι της Κρητικής ζυθοποιίας και μάλιστα με το παραπάνω απ ότι κανείς μπορεί να φανταστεί.
Το νησί μας άλλωστε δεν έχει να επιδείξει και πολλές επενδύσεις αυτού του τύπου, ούτε έχει παράδοση στην παραγωγή Μπύρας όπως άλλωστε ξέρουμε όλοι.
Και μας κάνει περήφανους βλέποντας ότι υπάρχουν ακόμα και σήμερα άνθρωποι που πιστεύουν και επενδύουν στην βιομηχανία και γενικότερα στην παραγωγή, σε αντίθεση με το γενικό ρεύμα της αγοράς όπου επένδυση θεωρείται χωρίς να είναι με αναπτυξιακό χαρακτήρα η καντίνα καφέ και το συνοικιακό εστιατόριο (χωρίς να θέλω να μειώσω ούτε το ένα ούτε το άλλο)
Απλά η ανάπτυξη δεν θα έρθει ποτέ με καφέ take away και πίτσα delivery!
Ο Επικεφαλής του εγχειρήματος και μοναδικός επενδυτής της μονάδας πρότυπο, με υποδέχτηκε πριν λίγες μέρες για να με ξεναγήσει σε ημέρα παραγωγής.
Μια βιομηχανική μονάδα κόσμημα όπως προδίδουν και οι φωτογραφίες, με ένα ζυθοποιό που ξέρει και αγαπά με το παραπάνω την δουλειά του, έχοντας σημαντική εμπειρία και γνώσεις, και ένα σύγχρονο χώρο, υπόδειγμα καθαριότητας, ευταξίας, καινοτoμίας, και παραγωγικότητας χάριν των ανθρώπων που πλαισιώνουν το εξαιρετικά ανταγωνιστικό εγχείρημα.
Από τον πολιτικό μηχανικό που έχει την βαριά ευθύνη των άρτιων υποδομών, τον εξαιρετικό Μιχάλη Δελάκη (μέλος της οικογένειας) ως τον άνθρωπο που φεύγει τελευταίος μετά από μια ακόμη παραγωγική μέρα για την ζυθοποιία και την μπύρα Candia.
Ο Βασίλης Ζηδιανάκης είναι για όσους τον ξέρουν καλά, όπως τυχαίνει και με μένα προσωπικά, ένας άνθρωπος σεμνός χωρίς διάθεση καμίας επίδειξης των κατορθωμάτων του, προσηλωμένος στο έργο του, και μάλιστα ως «πολυεργαλείο» σε όλες τις φάσεις της δουλειάς, ρομαντικός και χωρίς να ξεχνά τον πατέρα του και εμπνευστή του, οραματιστής μα και ακούραστος μαχητής.
Ανθρώπινος και φιλικός με όλο τον κόσμο διδάσκει χωρίς να το ξέρει πως πρέπει να είναι ένας πετυχημένος επιχειρηματίας στην σκληρή περιφέρεια σήμερα.
Με ξεναγεί σε κάθε σημείο και μου εξηγεί με κάθε λεπτομέρεια πως ξεκίνησε το έργο, ποιες αντιξοότητες συνάντησε μέχρι σήμερα αλλά συνάμα και τις προοπτικές που δίνουν τα άριστα μηχανήματα που βρίσκονται επί το έργο,χωρίς να παραλείπει τον ρόλο των συνεργατών του και των εργαζομένων και βέβαια την ιερή στήριξη όλης της οικογένειας.
Καταλήξαμε αφού περάσαμε από όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας που ήταν ομολογουμένως εντυπωσιακά, να απολαμβάνουμε μπύρες που οι συνεργάτες του είχαν φροντίσει να συνοδέψουν με εκλεκτούς μεζέδες.
Ένας ζεστός χώρος που δημιουργήθηκε για αυτόν τον σκοπό, ήταν το τελευταίο στάδιο της ξενάγησης και φιλοξενίας μας στις εγκαταστάσεις της Μπύρας Candia.
Δεν την δοκίμαζα για πρώτη φορά.
Υπήρχε μια καλή εμπειρία για μένα, αφού η αλήθεια είναι ότι το προϊόν προσωπικά με ικανοποιεί και το απολαμβάνω και στο μεγάλο και έξυπνο μπουκάλι (τύπου σαμπάνιας) αλλά και στο μικρό ή το κλασικό κουτάκι από την αρχή της κυκλοφορίας του.
Είναι άλλωστε γνωστό, και είναι ο δεύτερος λόγος, ότι αγαπώ να στηρίζω τα προϊόντα του τόπου μας και να νιώθω περήφανος που και σε αυτό το κομμάτι η Κρήτη είναι σημαντική.
Όμως η Μπύρα της οικογένειας Ζηδιανάκη,η μπυρα Candia δεν αξίζει μόνο ως γεύση.
Είναι ένα εξαιρετικό success story για το οποίο έχουμε την υποχρέωση όλοι μας να το στηρίξουμε ως δημοσιογράφοι, μικροί ή μεγάλοι καταναλωτές (όπως ξενοδοχεία, εστιατόρια, μπαρ  κοκ)
Δεν είναι άλλωστε καθόλου τυχαίο ότι ήδη από τα πρώτα βήματα στην αγορά οι κριτικές είναι εξαιρετικές, πολλά υποσχόμενες και η κατανομή των περιοχών που ήδη έχει κερδίσει το προϊόν στην Ελληνική επικράτεια αρκετές.
Η εκτός Κρήτης άλλωστε αποδοχή δίνει ακόμα μεγαλύτερη εμπορική αξία, πέραν του ότι το όνομα της διαφημίζει τον τόπο μας όπου κι αν ταξιδεύει.
Αγαπητέ Βασίλη και εις ανώτερα.
Υγ:
Ευχαριστώ για την ανταπόκριση στην επιθυμία μου για την φιλοξενία.
Ότι περιγράφω είναι από «καρδιάς».
Ρεπορτάζ : Κώστας Συλιγάρδος

Σχολιάστε