ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΦΟΡΕΙΣ

“Η Τήνος είναι δημιουργία”

Σε ένα μεγάλο “άνοιγμα” προς την ανάδειξη της γαστρονομίας, αλλά και των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, που μπορεί να υποστηρίξει το νησί, προχωρούν από κοινού ο Δήμος Τήνου, μαζί με τους τουριστικούς επιχειρηματίες του νησιού.

Το τελευταίο διάστημα, η Τήνος μονοπώλησε το ενδιαφέρον των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης εθνικής εμβέλειας, με τις διαδοχικές παρουσιάσεις της Τηνιακής γαστρονομίας, τόσο σε μεγάλο εκπτωτικό χωριό στα Σπάτα Αττικής, όσο και σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές. Παράλληλα, ο Δήμος έχει ήδη προχωρήσει σε ανάδειξη και προβολή των περιπατητικών και αναρριχητικών διαδρομών του νησιού, αλλά και σε προβολή όλων των εναλλακτικών δραστηριοτήτων, για τις οποίες μπορεί κανείς να επισκεφτεί την Τήνο.

Στην “Κοινή Γνώμη” μίλησε η αρμόδια Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Τήνου, κ. Αναστασία Δεληγιάννη, για τις κοινές δράσεις των επιχειρηματιών του νησιού, τις ενέργειες του Δήμου και το όρμα, για την τουριστική ανάπτυξή του.

“Δε δημιουργούμε πολιτισμό, τον διαθέτουμε”

Σε ό,τι αφορά στον τομέα της γαστρονομίας και της τεράστιας απήχησης του Tinos Food Paths, η κ. Δεληγιάννη σημείωσε, πως “δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση ο Δήμος να καπηλευτεί το έργο των παιδιών. Ο Δήμος Τήνου τους παρακολουθεί με ευλάβεια και υπερηφάνεια”, υπενθυμίζοντας, ότι πρόκειται για ένα εγχείρημα το οποίο έχει ξεκινήσει και προωθείται από τον Σύλλογο Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Τήνου.

Όπως ανέφερε, “το πρώτο Food Paths ξεκίνησε για τους ίδιους τους επιχειρηματίες, προκειμένου να “γνωριστούν” οι επαγγελματίες με τους ανθρώπους του πρωτογενή τομέα του νησιού, προκειμένου να δημιουργηθούν διάφορες συνέργειες. Στη συνέχεια, το 2ο Tinos Food Paths είχε να κάνει με τις συνεργασίες των επαγγελματιών μεταξύ τους. Παράτησαν τις ποδιές, τις κουζίνες τους κι έγιναν όλοι ένα. Το τρίτο Food Paths προγραμματίζεται για το διάστημα από 8 – 10 Μαΐου και το πρόγραμμά του, που μέχρι στιγμής είναι “έκπληξη”, θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων ημερών”. Παράλληλα, όμως θα αξιοποιήσει και τη μεγάλη δυναμική, την οποία απέκτησε, μέσα από δράσεις και διακρίσεις, όπως η παρουσίαση του Τηνιακού πρωινού στη HORECA, η παρουσίαση της Τηνιακής Γαστρονομίας σε μεγάλο εκπτωτικό χωριό στα Σπάτα, αλλά και τα βραβεία των Τηνιακών επιχειρήσεων στα Tourism Awards, που επιβράβευσαν τους κόπους και τις προσπάθειες των τοπικών επιχειρηματιών.

Ωστόσο, τα βήματα, αν και δυναμικά γίνονται αργά και προσεκτικά, καθώς όπως εξήγησε η κ. Δεληγιάννη “τα παιδιά που ξεκίνησαν το Tinos Food Paths, είχαν καταστήσει σαφές εξαρχής, ότι ήθελαν να προχωρήσουμε με αργά και σταθερά βήματα, διότι τους ενδιέφερε να ‘χτίσουν’ πρώτα τους εαυτούς τους και μετά να ‘χτίσουν’ την περιρρέουσα κατάσταση”.

“Εκείνοι που γνωρίζουν καλά το επικοινωνιακό κομμάτι, λένε ότι το 70% των επισκεπτών επιλέγει έναν τόπο και για τη γαστρονομία του. Και για την Τήνο είναι κάτι που το έχει, δεν χρειάζεται να το δημιουργήσει. Η γαστρονομική μας παράδοση είναι παλιά, αλλά και παρούσα ακόμη και σήμερα. Δεν δημιουργούμε πολιτισμό, τον διαθέτουμε και τον αξιοποιούμε, με σεβασμό στο παρελθόν και ατενίζοντας το μέλλον”, τονίζει η Αντιδήμαρχος.

Πληθώρα εναλλακτικών επιλογών

Ταυτόχρονα, ο Δήμος βρίσκεται στη διαδικασία ανάδειξης των έτερων εναλλακτικών δραστηριοτήτων, που λειτουργούν ως πόλος έλξης, ακόμη και των πιο απαιτητικών επισκεπτών.

“Αυτή τη στιγμή είμαστε στη φάση, όπου έχει υπογραφεί η σύμβαση για ανάθεση σε σύμβουλο της ολοκλήρωσης του δικτύου των μονοπατιών του νησιού, τη μελέτη σηματοδότησης και τη σηματοδότηση, καθώς επίσης και το επικοινωνιακό κομμάτι, με την δημιουργία κάποιας ιστοσελίδας και ό,τι άλλο απαιτηθεί, κατόπιν γνωμοδότησης του συμβούλου”, σημειώνει η κ. Δεληγιάννη, συμπληρώνοντας, πως “αυτό είναι ένα δυνατό χαρτί του νησιού. Ο εναλλακτικός τουρισμός, που δεν περιλαμβάνει μόνο τα μονοπάτια, αλλά και την αναρρίχιση – δεν είμαστε Κάλυμνος, αλλά είμαστε μέσα στους αναρριχητικούς προορισμούς της Ευρώπης και με το μοναδικό πεδίο bouldering στο Βωλάξ – το σέρφινγκ, τις καταδύσεις, την ιππασία και πολλά άλλα. Όλα αυτά, έρχονται και δένουν και με τη γαστρονομία, αλλά και με την τέχνη και τον πολιτισμό, που διαθέτει το νησί, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η Τήνος αποτελεί την πατρίδα και το χώρο δραστηριοποίησης κάποιων από τους μεγαλύτερους Έλληνες καλλιτέχνες, όπως ο Γιαννούλης Χαλεπάς, ο Νικηφόρος Λύτρας, ο Νικόλαος Γύζης, οι αδελφοί Μαλακατέ”.

“Η Τήνος είναι δημιουργία. Είτε μιλάμε για τέχνη, μάρμαρο που το δουλεύει κανείς, είτε γαστρονομία, είτε οτιδήποτε. Αυτό που θα προσπαθήσουμε να κάνουμε εμείς, είναι να συνδέσουμε όλα αυτά τα κομμάτια και τις πτυχές του νησιού, για να δημιουργήσουμε την ολοκληρωμένη διάστασή του”, τονίζει.

“Όλοι μαζί ενωμένοι προβάλλοντας Τήνο”

Ωστόσο, για την Αντιδήμαρχο, το κυριότερο κατόρθωμα των ανθρώπων του νησιού από κάθε μετερίζι, αποτελεί, όχι η τουριστική ανάπτυξη που γνωρίζει τελευταία η Τήνος, αλλά το γεγονός της ομοθυμίας, ομοψυχίας, κοινής δράσης και κοινών στόχων, που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα σε όλες τις επαγγελματικές ομάδες και τους αιρετούς του νησιού.

Πιο συγκεκριμένα, όπως επεσήμανε, “εξαιρετικά σημαντικό για εμάς είναι το γεγονός, ότι έχουμε καταφέρει – κι αυτό έγινε μετά από πολλή προσπάθεια των επαγγελματιών και των φορέων του νησιού – να είναι ενωμένοι όλοι οι Σύλλογοι της Τήνου. Ακόμη και στην πιο πρόσφατη εκδήλωση γαστρονομίας που κάναμε, υπήρχαν εκπρόσωποι και του Εμποροεπαγγελματικού & Βιοτεχνικού Συλλόγου και του Συλλόγου Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος και του Συλλόγου Ξενοδόχων και του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων. Όλοι μαζί ενωμένοι προβάλλοντας Τήνο. Χωρίς ταμπέλες ή οτιδήποτε άλλο, πάντα υπό την αιγίδα του Δήμου Τήνου. Σε αυτό πάμε μπροστά. Εμείς, αυτό το έχουμε καταφέρει, το λέω απερίφραστα, το πετύχαμε και πιστεύω είναι κάτι που μας κάνει όλους υπερήφανους”.

“Για μας λοιπόν, το πολύ σημαντικό και το πολύ ελπιδοφόρο, είναι ότι καταφέραμε να είμαστε ενωμένοι. Στη συνέχεια θα έρθουν και τα υπόλοιπα. Ωστόσο, το γεγονός, ότι οι τέσσερις μεγαλύτεροι Σύλλογοι του νησιού κατάφεραν και είναι ενωμένοι και προχωρούν σε δράσεις από κοινού, με την αιγίδα του Δήμου Τήνου, είναι το σημαντικότερο όλων” υπογραμμίζει.

“Εμείς τα έχουμε όλα”

Δεδομένης της προσπάθειας που γίνεται από το σύνολο σχεδόν των νησιών, προκειμένου να διεκδικήσουν έστω ένα κομμάτι της “πίτας” που λέγεται εναλλακτικός τουρισμός και επισκεψιμότητα, η Τήνος καλείται να συναγωνιστεί με “γείτονες” οι οποίοι είτε προβάλλουν δυναμικά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, είτε έχουν ξεκινήσει τις προσπάθειες προώθησης αρκετά νωρίτερα, με αποτέλεσμα να έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν “όνομα” στην αγορά.

“Το κομμάτι της επικοινωνίας είναι κάτι το οποίο ακόμη προσπαθούμε να εξελίξουμε περισσότερο. Στο κομμάτι της γαστρονομίας, θεωρώ, ότι η Τήνος είναι από τους top προορισμούς των Κυκλάδων. Όπως προείπα, δε χρειάζεται να δημιουργήσουμε κάτι, το διαθέτουμε, απλά το προβάλλουμε, το καλλιεργούμε. Επίσης και στο κομμάτι του εναλλακτικού τουρισμού, πιστεύω, ότι δεν υπάρχουν πολλά νησιά που να συγκεντρώνουν όλες αυτές τις ιδιαιτερότητες. Η Τήνος δεν είναι μόνο ήλιος και θάλασσα, είναι μία μείξη τέχνης και πολιτισμού, εναλλακτικών δραστηριοτήτων και γαστρονομίας. Μπορεί άλλα νησιά να έχουν ένα χαρακτηριστικό από αυτά, ή κάποια από αυτά. Εμείς τα έχουμε όλα και θεωρώ ότι αυτό είναι το βασικό στοιχείο, που μας κάνει να είμαστε σε τόσο καλό επίπεδο ανταγωνιστικότητας”, σημειώνει η κ. Δεληγιάννη.

Κλείνοντας, ωστόσο, επισημαίνει, ότι “πάντα η διάθεσή μας είναι να προχωράμε με αργά και σταθερά βήματα. Δεν θέλουμε ούτε να αλλοτριωθούμε, ούτε και να αλλοτριώσουμε τον τόπο μας. Η Τήνος είναι για τους Τηνιακούς πρωτίστως και θέλουμε οι επισκέπτες μας να είναι τόσοι, όσοι υπάρχει η δυνατότητα να εξυπηρετηθούν ποιοτικά, προκειμένου να περνούν καλά και να συστήσουν το νησί μας και σε φίλους και γνωστούς τους”.

Πηγή: koinignomi.gr

Σχολιάστε