Uncategorized

ΙΑΤΑ: Η ανάκαμψη θα έρθει μόνο με αυξημένη διαθεσιμότητα εμβολίων και τεστ

Mε αύξηση των δυνατοτήτων τεστ και τη διανομή εμβολίων θα καταφέρει να επιστρέψει η οικονομική δραστηριότητα διεθνώς, στην οποία περιλαμβάνεται και ο τουρισμός, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΙΑΤΑ.

Η Παγκόσμια Ένωση Αερομεταφορών αναφέρει ότι απαιτούνται επειγόντως παγκόσμια πρότυπα για την ασφαλή καταγραφή δεδομένων τεστ και εμβολιασμού σε μορφές που θα αναγνωρίζονται διεθνώς. Σύντομα θα λανσαριστεί το IATA Travel Pass για να βοηθήσει τους ταξιδιώτες και τις κυβερνήσεις να διαχειριστούν τα ψηφιακά διαπιστευτήρια υγείας. Ωστόσο, οι κυβερνήσεις πρέπει να συμφωνήσουν επάνω στα πρότυπα πληροφοριών που απαιτούνται για την πλήρη υλοποίηση του IATA Travel Pass.

Όπως υπογραμμίζει ο γενικός διευθυντής και διευθύνων σύμβουλος της ΙΑΤΑ, Alexandre de Juniac, είναι κρίσιμης σημασίας οι κυβερνήσεις να δημιουργήσουν και να παρουσιάσουν τα σχέδια ανάκαμψης σε συνδυασμό με ορόσημα που θα τις καθοδηγούν. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στην τουριστική βιομηχανία να προετοιμαστεί για να ενισχύσει την ανάκαμψη χωρίς περιττές καθυστερήσεις, τόνισε.

Ο κ. de Juniac επισήμανε ότι το 2021 ξεκίνησε χειρότερα από το κλείσιμο του 2020 και αυτό λέει πολλά. Ακόμα και αν τα προγράμματα εμβολιασμών μπουν σε ρυθμό, οι νέες μεταλλάξεις οδηγούν σε αυξημένους περιορισμούς. Η αβεβαιότητα για τη διάρκειά τους θα έχει αντίκτυπο στα μελλοντικά ταξίδια και οι προκρατήσεις τον Φεβρουάριο του 2021 για την καλοκαιρινή σεχόν στο βόρειο Ημισφαίριο παρουσιάζουν μείωση 78% έναντι των επιπέδων του Φεβρουαρίου του 2019.

Η συνολική ζήτηση τον Ιανουάριο του 2021 (έσοδα ανά επιβάτη, ανά χιλιόμετρο) παρουσίασε μείωση 72% έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2019.

Η συνολική ζήτηση για πτήσεις εσωτερικού παρουσιάζει μείωση 47,4% σε σύγκριση με τα επίπεδα προ κρίσης του Ιανουαρίου του 2019. Το Δεκέμβριο του 2020, είχε μείωση 42,9%. Αυτές οι μειώσεις οφείλονται στους αυστηρότερους περιορισμούς στα εσωτερικά ταξίδια στην Κίνα κατά την περίοδο διακοπών του Κινεζικού Νέου Έτους.

Η διεθνής ζήτηση επιβατών τον Ιανουάριο του 2021 παρουσίασε μείωση 85,6% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2019, περαιτέρω της ετήσιας μείωσης 85,3% που καταγράφηκε το Δεκέμβριο.

Η ΙΑΤΑ περιμένει απώλειες 75-95 δισ. δολαρίων αυτή τη χρονιά, παρά θετικές επιδόσεις κατά το τέταρτο τρίμηνο, όπως προέβλεπαν οι αρχικοί υπολογισμοί. Η βιομηχανία δεν θα μπορέσει να αντέξει τέτοιες απώλειες χωρίς μέτρα ελάφρυνσης.

Σχολιάστε