Οι έκτακτες συνθήκες αντιμετώπισης του νέου κορωνοϊού αναμένεται να επηρεάσουν αρνητικά τις οικονομικές επιδόσεις της Κίνας.
Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ περί του 5% κατά το 1ο τρίμηνο 2020, έναντι 6,4% κατά το 1ο τρίμηνο 2019. Ο στόχος της Κυβέρνησης για το 2020 παραμένει στο 6% αλλά πολλά θα εξαρτηθούν από το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί για να επανέλθει η χώρα σε κανονικές συνθήκες οικονομικής δραστηριότητας. Το μεγαλύτερο πλήγμα έχει υποστεί ο τριτογενής τομέας, κυρίως οι κλάδοι του τουρισμού, μεταφορών, εφοδιασμού και λιανικού εμπορίου. Καθώς ο τριτογενής τομέας αντιστοιχεί σε άνω του 50% της οικονομίας, η κυβέρνηση λαμβάνει έκτακτα μέτρα για την ενίσχυσή του, που συνίστανται κυρίως σε φοροαπαλλαγές και φορολογικές «διευκολύνσεις» ούτως ώστε να περιοριστούν οι δυνητικές απώλειες.
Σημαντική συμβολή προς αυτή την κατεύθυνση κατέγραψε η άνθηση της οικονομίας του διαδικτύου, πρωτίστως το ηλεκτρονικό εμπόριο και οι εφαρμογές εξ’ αποστάσεως μάθησης, τηλεδιάσκεψης, διαδικτυακού γραφείου κ.α. Υπολογίζεται ότι έως και 200 εκατ. Κινέζοι ( το 20% περίπου του εργατικού δυναμικού) συνεχίζουν να εργάζονται αυτή την περίοδο από το σπίτι, αλλά μεγάλος αριθμός παραγωγικών μονάδων εξακολουθεί να παραμένει εκτός λειτουργίας.
Η κατανάλωση που αποτελεί βασικό μοχλό ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας έχει σημειώσει κατακόρυφη πτήση δεδομένου ότι τα περισσότερα καταστήματα παραμένουν κλειστά, ενώ ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε τον Ιανουάριο, κατά 5,2% σε ετήσια βάση, ως αποτέλεσμα και των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν στην εφοδιαστική αλυσίδα (πληθωρισμός έτους 2019: 2,9%).
Τα κυβερνητικά μέτρα αναμένεται να εστιάσουν εφεξής στην υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ιδίως των εξαγωγικών, την προσαρμογή της φορολογικής πολιτικής και την ευρύτερη ενίσχυση των τομέων μεταποίησης και υπηρεσιών, ενώ οικονομικοί κύκλοι επισημαίνουν τον αρνητικό αντίκτυπο που αναμένεται να έχει στις επιχειρήσεις διεθνώς η προσωρινή αναστολή λειτουργίας των Κινέζων προμηθευτών τους.