ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΦΟΡΕΙΣ

Κορωνοϊός: Τι πρέπει να προσέχουμε στα ταξίδια – Οδηγίες από τον Π.Ο.Υ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε οδηγίες που αφορούν μεταξύ άλλων τα μέτρα προστασίας κατά το ταξίδι, τι είδους μάσκα απαιτείται και ποιοι δεν πρέπει να ταξιδέψουν.

Ο κορωνοϊός Covid-19 μοιάζει ασταμάτητος και έχει δημιουργήσει προβλήματα σε κάθε τομέα της ζωής μας, συμπεριλαμβανομένων των ταξιδιών. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε προσφάτως οδηγίες για την ασφάλεια στα ταξίδια.

Σε αυτές εξηγεί μεταξύ άλλοι ποιοι δεν πρέπει να ταξιδεύουν και τι είδους μάσκα πρέπει να φορούν οι ταξιδιώτες. Εξηγεί επίσης τι πρέπει να κάνει όποιος αναπτύξει στη διάρκεια του ταξιδιού συμπτώματα ύποπτα για τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

Οι οδηγίες ισχύουν για τα ταξίδια με όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως πλοία, αεροπλάνα και τραίνα.

Τι μέτρα προστασίας πρέπει να λαμβάνω όταν ταξιδεύω;

Στη διάρκεια του ταξιδιού πρέπει να τηρούνται από όλους ορισμένα βασικά μέτρα ασφαλείας:

  • Να καθαρίζετε συχνά τα χέρια σας
  • Να διατηρείτε απόσταση τουλάχιστον 1 μέτρου από άλλα άτομα
  • Να βήχετε στο μανίκι σας ή σε χαρτομάντιλο μιας χρήσεως
  • Να ακολουθείτε τις οδηγίες των ταξιδιωτικών Αρχών, όσον αφορά τις πολιτικές που ισχύουν κατά το ταξίδι σας

Ποιοι δεν πρέπει να ταξιδεύουν;

Ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες πρέπει να αποφεύγουν τα ταξίδια. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται:

  • Όσοι έχουν διαγνωσθεί με τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα έως ότου αναρρώσουν
  • Όσοι έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός. Και αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να μείνουν σε καραντίνα έως ότου περάσει το απαιτούμενο χρονικό διάστημα
  • Όσοι έχουν ηλικία 60 ετών και άνω και όσοι πάσχουν από χρόνιες παθήσεις, πρέπει να καθυστερούν τα ταξίδια. Αν είναι απαραίτητα, πρέπει να φορούν διαρκώς προστατευτική μάσκα προσώπου.

Νιώθω καλά, αλλά ανήκω σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Μπορώ να ταξιδέψω;

Οι ομάδες υψηλού κινδύνου είναι τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, καθώς και όσοι πάσχουν από σοβαρά χρόνια νοσήματα. Στους ανθρώπους αυτούς συνιστάται, όπως προαναφέρθηκε, να καθυστερούν ή να αναβάλλουν τα ταξίδια, ιδίως σε περιοχές με μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού.

Αν παρ’ όλα αυτά πρέπει να ταξιδέψετε, πρέπει να φοράτε συνεχώς ιατρική μάσκα προσώπου. Ωστόσο η μάσκα δεν εγγυάται απόλυτη προστασία έναντι του κορωνοϊού. Να τηρείτε απαρέγκλιτα και τα άλλα μέτρα προστασίας (απολύμανση των χεριών, απόσταση ασφαλείας, υγιεινή βήχα).

Μας λένε να φοράμε μάσκα στα ταξίδια. Για τί είδους μάσκα μιλάμε;

Εάν δεν διευκρινίζεται το είδος της μάσκας που πρέπει να φορέσετε στο ταξίδι, τότε:

  • Τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω και όσοι πάσχουν από χρόνια προβλήματα υγείας πρέπει να φορούν ιατρική μάσκα προσώπου κατά τα ταξίδια. Η μάσκα αυτή παρέχει μεγαλύτερη προστασία έναντι του κορωνοϊού.
  • Οι νεότεροι, υγιείς άνθρωποι, χωρίς συμπτώματα, μπορούν να φορούν υφασμάτινη μάσκα

Μην ξεχνάτε ότι η μάσκα δεν παρέχει απόλυτη προστασία έναντι του κορωνοϊού. Πρέπει πάντοτε να συνδυάζεται με τα άλλα μέτρα προστασίας που προαναφέρθηκαν.

Μήπως θα ήταν καλύτερα να κάνω ένα τεστ για τον κορωνοϊό;

Η μοριακή εξέταση για τον κορωνοϊό (PCR) αμέσως πριν την αναχώρηση ή μετά την άφιξη μπορεί να παράσχει πολύτιμες πληροφορίες για τους ταξιδιώτες. Ωστόσο τα αποτελέσματα του τεστ πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή. Υπάρχει περίπτωση ψευδώς θετικού ή ψευδώς αρνητικού αποτελέσματος. Παραδείγματος χάριν μπορεί ένας άνθρωπος να είναι αρνητικός, διότι δεν έχει ακόμα επωαστεί ο κορωνοϊός. Επομένως, αν γίνει τεστ, πρέπει να συνοδεύεται από επαρκή παρακολούθηση, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμά του.

Τι να κάνω αν αρρωστήσω στη διάρκεια του ταξιδιού;

Εάν αρρωστήσετε στη διάρκεια του ταξιδιού, ενημερώστε αμέσως το προσωπικό του αεροπλάνου, πλοίου, τραίνου κ.λπ. Μπορεί να σας μεταφέρουν σε θέση/καμπίνα μακριά από τους άλλους επιβάτες.

Έως ότου φθάσετε στον προορισμό σας, όπου θα σας βοηθήσουν οι τοπικές Αρχές, να φοράτε διαρκώς μάσκα και να τηρείτε όλους τους κανόνες προστασίας. Να ξέρετε πως αν διαπιστωθεί ότι έχετε τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, θα σας ζητηθεί να μπείτε σε καραντίνα έως 14 ημέρες.

Αν δεν παρουσιάσω συμπτώματα στο ταξίδι, πρέπει να λάβω μέτρα όταν φτάσω στον προορισμό μου;

Όλοι οι ταξιδιώτες πρέπει να προσέχουν επί 14 ημέρες μετά την άφιξή τους σε οποιονδήποτε προορισμό, μη τυχόν και εμφανίσουν συμπτώματα. Αν εκδηλώσετε οποιαδήποτε στιγμή συμπτώματα, ενημερώστε αμέσως τις Αρχές. Μην παραλείψετε να δηλώσετε το ταξιδιωτικό ιστορικό σας και τους ανθρώπους με τους οποίους έχετε έρθει σε στενή επαφή.

Σχολιάστε