Uncategorized

Μακρύς ο δρόμος για τον πολιτιστικό τουρισμό

Καθολικό στρατηγικό σχεδιασμό που «να σπάει αντιλήψεις» ζητεί ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ώστε να γίνει το …προφανές στην Ελλάδα να διασυνδεθεί ο πολιτισμός με τον τουρισμό, εξέλιξη η οποία θα συμβάλλει στην άμβλυνση της εποχικότητας του ελληνικού τουρισμού.

Οι μικρές ή μεγάλες… επαναστάσεις όπως τις απαρίθμησε –ενδεικτικά- ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Ρέτσος την περασμένη Παρασκευή, στην ημερίδα για τον πολιτιστικό τουρισμό με τη συμμετοχή και της υπουργού Τουρισμού κ. Ελενας Κουντουρά έχουν να κάνουν με  την ανάγκη για νέα διευρυμένα ωράρια στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, σύγχρονους τρόπους φύλαξής τους, πωλητήρια με μεγάλη γκάμα προϊόντων, αναψυκτήρια που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες εστίασης.

Ζητήματα, τα οποία φαίνονται απλά και αυνόητα δεν είναι ωστόσο, όπως αποδεικνύεται τελικά, για τα ελληνικά δεδομένα. «Η διασύνδεση του πολιτισμού με τον τουρισμό, δεν εξαγγέλλεται απλά, αλλά υλοποιείται μόνο μέσω ενός αποφασιστικού σχεδίου», τόνισε ο κ. Ρέτσος. «Από μόνη της η περίφημη διασύνδεση μπορεί να ακούγεται προφανής αλλά έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά της. Δεν εξαντλείται – προφανώς – στην επισκεψιμότητα των τουριστών σε κάποιους, λίγους για τον πλούτο της χώρας, αρχαιολογικούς χώρους ή μουσεία.  Διασύνδεση τουρισμού και πολιτισμού, σημαίνει ένα καθολικό στρατηγικό σχέδιο, μια εμπνευσμένη στρατηγική, που θα σπάει κατεστημένες αντιλήψεις δεκαετιών. Που θα περιλαμβάνει το κράτος, τους ιδιώτες, την κοινωνία ολόκληρη. Που θα ταρακουνάει πολύ κόσμο που έχει βολευτεί σε ένα στατικό μοντέλο, που βλέπει τον τουρισμό σαν το δέντρο που γεννάει διαρκώς εύκολα χρήματα».

Από την πλευρά της, η υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε στις κινήσεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα  και πραγματοποιούνται για πρώτη φορά για την προώθηση του πολιτιστικού τουρισμού , «ο οποίος πρωταγωνιστεί στην διεθνή προώθηση και προβολή της Ελλάδας ως κορυφαίου παγκόσμιου προορισμού 365 ημέρες το χρόνο».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ίδια:

– Με πρωτοβουλία του Υπουργείου Τουρισμού και με τη συνεργασία και χορηγία του ΕΟΤ, ξεκίνησε ο υπερτιτλισμός στην αγγλική γλώσσα των παραστάσεων στο Εθνικό Θέατρο και στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Οι ξένοι τουρίστες απέκτησαν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τον ελληνικό σύγχρονο πολιτισμό, και να παρακολουθήσουν θεατρικές παραστάσεις από Παρασκευή έως Κυριακή καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
– Η προώθηση του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού εντάσσεται στο διαφημιστικό πρόγραμμα του ΕΟΤ για το 2018 στο εξωτερικό, και οι εκδηλώσεις των κέντρων πολιτισμού θα προβληθούν με στοχευμένες ενέργειες στις διεθνείς αγορές.
– Το Υπουργείο Τουρισμού σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου συνέδραμε ώστε τα προγράμματα των παραστάσεων να παρουσιαστούν έγκαιρα για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, και κατ’ επέκταση να ξεκινήσει άμεσα η προπώληση εισιτηρίων για το 2018 που ενισχύει την προσέλκυση ξένων επισκεπτών.
– Το Υπουργείο Τουρισμού συνεργάστηκε και στήριξε την επιτυχημένη δράση της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών- Αττικής & Αργοσαρωνικού, «Οι Πέτρες Μιλούν», που έδωσε την ευκαιρία στους τουρίστες να απολαύσουν υπαίθριες θεατρικές παραστάσεις κλασικών κειμένων της αρχαίας ελληνικής γραμματείας σε τρεις γλώσσες, και σχεδιάζει την περαιτέρω υποστήριξη και επέκταση του προγράμματος και σε άλλους προορισμούς.
– Το Υπουργείο Τουρισμού ενίσχυσε τη συνεργασία του με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού όπως επίσης και με τον ΟΟΣΑ και στο πλαίσιο αυτό αναδεικνύεται η παράδοση και ο ελληνικός πολιτισμός. Η Ελλάδα ανέλαβε τη διοργάνωση διεθνών δράσεων του ΠΟΤ για τον Δρόμο του Μεταξιού (την ημερίδα στη Αλεξανδρούπολη για το Δυτικό Δρόμο του Μεταξιού τον Απρίλιο του 2017 και το διεθνές φόρουμ για τον Τουρισμό στο Δρόμο του Μεταξιού, στη Θεσσαλονίκη το 2018).

Σχολιάστε