ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ναρκοθετούν τη μεγάλη τουριστική επένδυση , καταγγέλλει ο Α.Μεταξάς

Σε περιπέτειες η μεγάλη επένδυση που σχεδιάζει ο κρητικός όμιλος- συμπαιγνία του Δήμου και του υπεύθυνου της πολεοδομίας με στόχο να παραμείνει «παγωμένη» η επένδυση.

Οι μεγάλες επενδύσεις που σχεδίαζε  στη Σαντορίνη ο κρητικών συμφερόντων ξενοδοχειακός όμιλος Μεταξά φαίνεται ότι σκοντάφτει στην ελληνική γραφειοκρατία και όχι μόνον! Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ανδρέας Μεταξάς  αποκαλύπτει στο euro2day.gr τα εμπόδια που συναντά στην προσπάθειά του να αξιοποιήσει άδεια που έχει εξασφαλίσει από το 2009 η οποία αφορά επένδυση 11 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας 67 δωματίων στην περιοχή Βλυχάδα της νότιας Σαντορίνης.

Η επέκταση στη Σαντορίνη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη καθώς ο όμιλος λειτουργεί, ήδη, από τον Απρίλιο του 2016 το νεόδμητο ξενοδοχείο πέντε αστέρων Santo Maris Oia Luxury Suites & Spa, 50 δωματίων, στην Οία. Το ξενοδοχείο έγινε το πρώτο στην Ελλάδα που πιστοποιήθηκε από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΞΕΕ) ως «boutique hotel».

Ήταν η πρώτη φορά που ο όμιλος Μεταξά αποκτούσε παρουσία σε τουριστικό προορισμό εκτός Κρήτης. Εκεί όπου διατηρεί επί χρόνια ηγετική θέση στον ευρύτερο τουριστικό πόλο της Χερσονήσου (Ηράκλειο).

Ο όμιλος είχε αποκτήσει ιδιόκτητες εκτάσεις στη Σαντορίνη από το 1987 και το 2009 εξασφάλισε την οικοδομική άδεια 173/2009 για την κατασκευή ξενοδοχείου στην περιοχή Βλυχάδα, σε έκταση 30 στρεμμάτων.

Σύμφωνα με τον Α. Μεταξά,  τα προβλήματα άρχισαν όταν το 2015 ο όμιλος αποφάσισε να υλοποιήσει την επένδυση στη Βλυχάδα με όσα προέβλεπε η άδεια (173/2009) που είχε εξασφαλίσει έξι χρόνια νωρίτερα.

Τα έργα, ωστόσο, ποτέ δεν ξεκίνησαν καθώς κάθε φορά  που εμφανίζονταν οι μπουλντόζεςανακαλούνταν η άδεια από την τοπική πολεοδομία και η υπόθεση οδηγούνταν στα δικαστήρια και στο αρμόδιο Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α).

Ο  Α. Μεταξάς, κάνει λόγο για συμπαιγνία του Δήμου Θήρας και του υπεύθυνου της πολεοδομίας με στόχο να παραμείνει «παγωμένη» η επένδυση.

Η έναρξη των έργων υλοποίησης της επένδυσης σταμάτησε τέσσερις φορές μέχρι σήμερα μέσω διαδοχικών ανακλήσεων της αρχικής άδειας με την επίκληση περιβαλλοντικών λόγων. Παρά το γεγονός, όπως αναφέρει ο Α. Μεταξάς, πως ο όμιλος δικαιώθηκε νομικά σε όλες τις περιπτώσεις και το αρμόδιο Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων έκρινε αβάσιμες τις ανακλήσεις και επέβαλλε την επανέκδοση της άδειας.

Η Σαντορίνη βιώνει την τελευταία εξαετία μια εκρηκτική ανάπτυξη της τουριστικής κίνησης προς το νησί η οποία έχει πυροδοτήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον. Μιλώντας πριν λίγες μέρες σε ημερίδα του Δήμου Αθηναίων ο Δήμαρχος Θήρας Αναστάσιος Νικόλαος Ζώρζος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι αλλάξει η φυσιογνωμία του νησιού από συνεχή επέκταση της δόμησης. Ανέφερε, μάλιστα, πως ο Δήμος επεξεργάζεται σχέδιο χωρικής ανάπτυξης προκειμένου να υπάρξει ένα ισοζύγιο δομημένης και αδόμητης γης το οποίο δεν θα αλλοιώνει τη φυσιογνωμία και τη μοναδικότητα του νησιού.

Ο επικεφαλής του ομίλου Μεταξά προσυπέγραψε την αναγκαιότητα να προστατευθεί η φυσιογνωμία του νησιού, μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους. Ταυτόχρονα, ωστόσο, έκανε λόγο γιαανεξήγητη επιλεκτική στάση Δήμου και Πολεοδομίας απέναντι στη συγκεκριμένη επένδυση. Επεσήμανε χαρακτηριστικά πως η επένδυση του ομίλου στη Βλυχάδα παραμένει μπλοκαρισμένη αναίτια, παρά τις αποφάσεις του ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α που δικαιώνουν πανηγυρικά τον όμιλο.

Την ίδια στιγμή, σημειώνει, που η επένδυσή μας παραμένει μπλοκαρισμένη, πέφτουν μπετά, αυτή τη στιγμή, για την κατασκευή δύο νέων ξενοδοχείων στην Περίσσα (κοντά στη Βλυχάδα) και  το Καμάρι.

Η αντιπαράθεση του ομίλου Μεταξά με τις τοπικές αρχές κλιμακώθηκε περαιτέρω όταν ο όμιλος προχώρησε στην κατάθεση μηνυτήριων αναφορών για την ανάκληση της άδειας.

Σύμφωνα με τον δ/ντα σύμβουλο του ομίλου, η Εισαγγελία Κυκλάδων άσκησε δύο φορές ποινική δίωξη κατά του Δημάρχου Σαντορίνης και του υπεύθυνου της Πολεοδομίας για τον παράνομο τρόπο που ανακλήθηκε η οικοδομική άδεια του ομίλου. Όπως υποστήριξε, μάλιστα, στο πλαίσιο της ποινικής δίωξης «εκδόθηκαν δύο φορές εντάλματα σύλληψης με τη διαδικασία του αυτόφωρου τα οποία δεν εκτελέστηκαν ποτέ».

Ο Α. Μεταξάς, ταυτόχρονα, επεσήμανε την κωλυσιεργία εκ μέρους της Πολεοδομίας κατά τη διαδικασία εξέτασης, για μια ακόμα φορά,  της υπόθεσης από το ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α. Όπως εξήγησε, μετά την τελευταία (τέταρτη) ανάκληση της οικοδομικής άδειας από την τοπική Πολεοδομία ο όμιλος υπέβαλε ένσταση. Αυτό έγινε τον Σεπτέμβριο του 2017 και, όπως εξήγησε, βάσει όσων προβλέπουν οι σχετικές διατάξεις η Πολεοδομία όφειλε να καταθέσει τις απόψεις της εντός 20 ημερών. «Το έκανε μετά από έναν χρόνο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το τελευταίο επεισόδιο του σίριαλ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη καθώς μόλις προχθές δικαιώθηκε για μια ακόμα φορά ο όμιλος από το ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α με αφορμή την τέταρτη ανάκληση της άδειας από την Πολεοδομία. Όπως ανέφεραν οι υπεύθυνοι του ομίλου, αναμένεται η επανέκδοση της άδειας για μια ακόμα φορά ενώ παραμένει αδιευκρίνιστη η στάση που θα ακολουθήσουν στη συνέχει Δήμος Θήρας και η τοπική Πολεοδομία.

Ο όμιλος

Ο όμιλος έχει συνδέσει από το 1975 το όνομά του με την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού και ο ιδρυτής του, Νίκος Μεταξάς, θεωρείται μια από τις εμβληματικές προσωπικότητες του ξενοδοχειακού κλάδου στην Ελλάδα. Μέχρι πρόσφατα δραστηριοποιούνταν αποκλειστικά στην Κρήτη όπου διαχειριζόταν αρχικά τέσσερα ξενοδοχεία. Στο χαρτοφυλάκιό του σήμερα ανήκουν τα ξενοδοχεία Creta Maris Hotel και TUI Magic Life Candia Maris καθώς και το συνεδριακό κέντρο Creta. Ο όμιλος απασχολεί 600 εργαζόμενους και τη χρονιά που διανύουμε φιλοξένησε 168.543 επισκέπτες.

Από το 2015 ο όμιλος έχει εισέλθει σε έναν κύκλο επέκτασης των δραστηριοτήτων του στην ανατολική Κρήτη και τη Σαντορίνη στο πλαίσιο ενός στρατηγικού σχεδιασμού ο οποίος προβλέπει την υλοποίηση επενδύσεων ύψους 250 εκατ. Ευρώ σε ορίζοντα 15ετίας.

Ανατολική Κρήτη και Σαντορίνη συνιστούν στρατηγικής σημασίας περιοχές για τον Όμιλο Μεταξά καθώς σχεδιάζεται να αποτελέσουν τους δύο πυλώνες ανάπτυξής του τα επόμενα χρόνια.

Στην ανατολική Κρήτη σχεδιάζεται να υλοποιηθεί  επένδυση ύψους 150 εκατ. ευρώ σε έκταση 1.200 στρ. στην περιοχή Καβούσι Ιεράπετρας, στον κόλπο του Μιραμπέλο (Λασίθι). Σύμφωνα με τον δ/ντα σύμβουλο του ομίλου, το επενδυτικό σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία 2 ξενοδοχείων, δυναμικότητας 300 κλινών το καθένα, καθώς και τουριστικό χωριό με 208 σπίτια.  Για τη συγκεκριμένη επένδυση έχει κατατεθεί από τον όμιλο αίτηση υπαγωγής της σε διαδικασίες fast track.

Σχολιάστε