ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Οργασμός ξενοδοχειακών επενδύσεων στην Αθήνα – Νέες κλίνες κάθε χρόνο

Περισσότερα από 400 νέα ξενοδοχειακά δωμάτια βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό κατασκευή στην Αθήνα ενώ έχουν ανακοινωθεί επενδύσεις για άλλα 400 επιπλέον, καθώς η τουριστική ζήτηση στην πρωτεύουσα έχει εκτιναχθεί. Αυτό σημειώνει μεταξύ άλλων η τελευταία μελέτη της GBR Consulting για τις επιδόσεις της ελληνικής ξενοδοχειακής βιομηχανίας το δεύτερο τρίμηνο του 2018, η οποία καταγράφει αύξηση των διεθνών αφίξεων στην Αθήνα της τάξης του 21,8% (σε σίγκριση με το β’ τρίμηνο του 2017).

Η μελέτη σημειώνει ότι τα τελευταία 2,5 χρόνια, λειτούργησαν στην Αθήνα περίπου 1000 νέα ξενοδοχειακά δωμάτια, μεταξύ αυτών το 5άστερο Electra Metropolis και το 4άστερο Athens Avenue το 2016, το 4άστερο Athenaeum Grand Hotel το 2017 και πρόσφατα το 4άστερο Athenaeum Palace & Luxury suites, το Wyndham Grand Residences & Suites και το 4άστερο Breeze Boutique Hotel.

Επιπλέον, κατά την περίοδο αυτή, ξαναλειτούργησαν περίπου 750 ξενοδοχειακά δωμάτια τα οποία είχαν κλείσει κατά τη διάρκεια της κρίσης, όπως το 4άστερο Athens Tiare, το 5άστερο Wyndham Grand και το 5άστερο Athens Hyatt Regency (το οποίο θα ανοίξει τον Αύγουστο).

Τα νέα επενδυτικά πλάνα

Άλλα 400 νέα ξενοδοχειακά δωμάτια αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό κατασκευή στην Αθήνα, όπως τα 5 αστέρων Academia of Athens (Autograph), Coco Mat Acropolis και η ιδιοκτησία της πρώην Αγροτικής Τράπεζας (Λάμψα Α.Ε.), το οποίο μάλλον θα εισάγει στην Αθηναϊκή αγορά το brand MGallery της Accor.

Επιπλέον, έχουν ήδη ανακοινωθεί ή σχεδιάζονται άλλα 400 νέα ξενοδοχειακά δωμάτια, όπως υποστηρίζει η μελέτη της GBR. Άλλωστε αυτή τη στιγμή περίπου 720 ξενοδοχειακά δωμάτια παραμένουν κλειστά, όπως το Acropol Hotel, το La Mirage και το Esperia Palace. Ειδικά για το τελευταίο, ο ιδιοκτήτης ΕΦΚΑ βρίσκεται σε διαδικασία ενοικίασής του για 30 χρόνια, με δικαίωμα επέκτασης για άλλη μια δεκαετία, σε επενδυτή ο οποίος είναι πρόθυμος να επενδύσει τουλάχιστον 10,5 εκατ. ευρώ στο ξενοδοχείο του κέντρου.

Σε ό,τι αφορά τον κλάδο των ενοικιαζόμενων δωματίων στην Αθήνα, η αύξηση που έχει καταγραφεί στις ιδιοκτησίες τα τελευταία 3 χρόνια αγγίζει το 239% (αύξηση 157% σε δωμάτια). Περίπου το 72% των μονάδων που λειτουργούν σήμερα ανήκουν στην κατηγορία των 4 κλειδιών αλλά πολλά από αυτά πλασάρονται ως ξενοδοχεία πολυτελείας.

Τέλος, η έρευνα ασχολείται και με τις πλατφόρμες ενοικίασης σπιτιών, στις οποίες οι ιδιοκτησίες στην Αθήνα σημειώνουν τεράστια άνοδο. Μάλιστα σημειώνει την κίνηση της ΑΑΔΕ για δημιουργία σχετικού μητρώου ιδιοκτητών.

Να σημειωθεί ότι στην ανάλυση της GBR Consulting δεν έχουν συμπεριληφθεί ξενοδοχειακές μονάδες και επενδυτικά σχέδια στον Πειραιά, στην Αθηναϊκή Ριβιέρα και στην Ανατολική Αττική.

Σχολιάστε