ΠΡΟΣΩΠΑ

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της TEZ TOUR Eλλάδoς, Δημήτρης Χαριτίδης στο holidaynews.gr

Σε μία δύσκολη τουριστική χρονιά λόγω της πανδημίας, ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της TEZ TOUR Greece, Δημήτρης Χαριτίδης μίλησε στο holidaynews.gr για όλα όσα προβληματίζουν τον τουριστικό κλάδο αλλά και την υποψηφιότητα του στον ΣΕΤΕ.

Τι νεότερα έχουμε από την Ρωσία και τις υπόλοιπες ανατολικές αγορές για τις φετινές αφίξεις;

Προς το παρόν δεν έχουμε νεότερα, διότι περιμένουμε την Ρωσία και την Ελλάδα. Για την Ελλάδα οι αποφάσεις θα παρθούν από την κομισιόν, στις 25 Ιουνίου έως 1 Ιουλίου θα αποφασιστεί για το άνοιγμα των τρίτων χωρών. Η Ρωσία λόγω της δύσκολης κατάστασης που βρίσκεται δεν γνωρίζω αν θα έχουμε αποφάσεις αυτή την εβδομάδα. Πιστεύω ότι την Ουκρανία θα την επιτρέψουν από 15 Ιουλίου και την Ρωσία από Αύγουστο. Ήδη η Ουκρανία ανακοίνωσε πτήσεις προς Τουρκία, Αίγυπτο. Ενώ, για την Ελλάδα ισχυρίζονται ότι ανά πάσα στιγμή μπορούν να πετάξουν προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σίγουρα τα προγράμματα θα είναι μειωμένα με λιγότερους προορισμούς.

Η κυβέρνηση δεν έχει τακτοποιήσει το θέμα των επιταγών που οι πράκτορες έδωσαν στους ξενοδόχους την αρχή της χρονιάς. Τι θα συμβεί τελικά;

Η κυβέρνηση όντως δεν έχει τακτοποιήσει, δεν θέλει να πάρει θέση, διότι είναι λεπτό το ζήτημα. Γνωρίζω ότι πιέζουν οι άλλοι κλάδοι για την είσπραξη των επιταγών και αρκετός κόσμος είναι δυσαρεστημένος με τα μέτρα της κυβέρνησης. Όταν δόθηκε το μέτρο της παράτασης των επιταγών ήταν πολλοί που τους έριξε αυτό το μέτρο. Όμως υπάρχουν και οι προκαταβολές, που έχουν δοθεί με επιταγές. Ο ίδιος έχω κάνει κάποιες συναντήσεις με Υπουργούς και ζητάμε για αυτές τις επιταγές που αφορούν τις προκαταβολές να μεταφερθούν για του χρόνου στις αντίστοιχες ημερομηνίες. Δεν είναι η καλύτερη ιδέα αλλά είναι τουλάχιστον λύση. Αν δεν δοθεί αυτό θα σφραγιστούν ή θα γίνουν δικαστικές διαμάχες.

Θα υπάρξουν Tour Operators στην Ελλάδα που δεν θα αντέξουν την κρίση;

Γενικά σε όλο τον τουριστικό κλάδο θα υπάρξουν απώλειες. Αυτό είναι δεδομένο και μαθηματικά σίγουρο. Ακόμα και υγιής εταιρίες θα έχουν πρόβλημα και για αυτό η πολιτεία πρέπει να παρέμβει.

Ποια είναι η θέση της TEZ TOUR και πως αντιμετωπίζει Στην κρίση αυτή;

Κανείς δεν ήταν προετοιμασμένος για αυτό που συνέβη. Όλοι περίμεναν μία πολύ καλή φετινή χρονιά. Οπότε σαν TEZ TOUR Ελλάδος έχουμε καλή θέση στην αγορά, δεν χρωστάμε σε κανέναν. Αντίθετα, μας χρωστάνε, διότι έχουμε δώσει πολλές προκαταβολές σε συνεργάτες. Θα κάνουμε τις προετοιμασίες, πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε με το προσωπικό μας γιατί δεν θέλουμε να υπάρξουν απολύσεις και θα το ξεπεράσουμε μαζί.

Αν τα πράγματα πάνε καλά του χρόνου, το 2021 μπορεί να καλυφθεί η ζημιά με την προϋπόθεση ότι θα έχουμε εμβόλιο;

Για κανέναν λόγο. Για να γυρίσουμε στα επίπεδα και του 2018 θα μας πάρει αρκετό χρόνο, διότι ο κόσμος φοβάται. Ενώ, έχουν ανοίξει οι πωλήσεις, ο περισσότερος κόσμος προβληματίζεται για το αν θα ταξιδέψει ή όχι. Πολλά ξενοδοχεία έχουν καθυστερήσει και άλλο το άνοιγμα τους, οι κρατήσεις που υπάρχουν τώρα είναι ουσιαστικά παλιές, όπου ο κόσμος δεν ταξίδεψε τον Μάϊο και τον Ιούνιο και για να μην χάσει τα λεφτά του κλείνει για μετά. Καινούριες κρατήσεις δεν έρχονται. Επίσης, δεν θα ρισκάρουν και οι Tour Operator να βάλουν πολλές πτήσεις. Πρώτα πρέπει να δουν την ζήτηση.

Κλείνοντας, τις προηγούμενες μέρες γνωστοποιήσατε την υποψηφιότητα σας για το ΔΣ του ΣΕΤΕ. Σε μία δύσκολη στιγμή για όλους τι θα σηματοδοτήσει μία εκλογή σας στις 24 Ιουνίου;

Ήταν λίγο ξαφνικό. Δέχτηκα κάποιες κλήσεις από ανθρώπους του τουρισμού που μου το πρότειναν. Ειλικρινά δεν το σκεφτόμουν καθόλου, δεν ήξερα αν είχα πιθανότητες, διότι στον ΣΕΤΕ είναι άνθρωποι που ασχολούνται χρόνια. Από την άλλη βλέποντας τις τελευταίες εξελίξεις γενικά στην Ελλάδα διαστρεβλώνεται η εικόνα των ανατολικών χωρών, αποφάσισα να το δοκιμάσω και να μπω στο ΔΣ. Ουσιαστικά να έχω τον ρόλο της σωστής επικοινωνίας στην ανατολική Ευρώπη και την Ρωσία, αλλά και το θέμα του Tour Operating και των τουριστικών γραφείων. Πρέπει να ακούγονται όλες οι φωνές από όλους τους κλάδους του τουρισμού.

Σχολιάστε