ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ο Σκορπιός -προσεχώς- ξενοδοχείο για λίγους

Με το νέο έτος αναμένεται να ξεκινήσουν τελικά οι πρώτες εργασίες της μεγάλης επένδυσης στο Σκορπιό από το Ρώσο κροίσο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, αφού ύστερα από τρεις μήνες καθυστέρησης η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων υπέγραψε τον φάκελο του project των 120 εκατομμυρίων ευρώ.

Παρόλο που τα έργα έπρεπε να ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα η καθυστέρηση αυτή μεταθέτει την έναρξη των εργασιών για το νέο έτος. Μέσα στο Δεκέμβριο αναμένεται να ανοίξουν οι φάκελοι των προσφορών από τις εταιρείες που έχουν ήδη προσεγγίσει την πλευρά του Ρώσου κροίσου για το επενδυτικό του σχέδιο.

Ο κ. Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, σύμφωνα με το protothema.gr,  είχε εκφράσει τη δυσαρέσκεια αλλά και την απογοήτευσή του για το γεγονός πως ενώ οι συνεργάτες του, ήδη από τον περασμένο Ιούλιο, είχαν καταθέσει τον φάκελο με όλα τα στοιχεία που απαιτούνταν προκειμένου να ξεκινήσουν τα έργα κατασκευής και αναπαλαίωσης των κατοικιών στο Σκορπιό, η υπόθεση είχε «κωλύσει» για ανεξήγητο λόγο στο γραφείο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στην Κέρκυρα.

Μπροστά στο ενδεχόμενο να ματαιωθεί η μεγάλη επένδυση, ο κ. Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ εξέτασε μάλιστα την πιθανότητα να κινηθεί νομικά και να επιλέξει το δρόμο της Δικαιοσύνης προκειμένου να δοθεί λύση, τη στιγμή μάλιστα που η κυβέρνηση ήταν θετική στη συγκεκριμένη επένδυση.

Τελικά, μόλις πριν από λίγα 24ωρα υπογράφτηκε από τον αντιπεριφερειάχη κ. Χαλικιά ο φάκελος και αποφεύχθηκε η αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου από την πλευρά του Ρώσου μεγιστάνα. «Ευχαριστούμε για την βοήθεια τις τοπικές αρχές της Λευκάδας και ιδιαίτερα τον αντιπεριφερειάρχη κ. Χαλικιά που επιτέλους πήραμε την υπογραφή από την Κέρκυρα. Είναι βέβαια κάπως καθυστερημένα αλλά θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας έτσι ώστε να πάρουμε την τελική έγκριση όσο δυνατόν πιο γρήγορα. Εύχομαι ότι με την στήριξη των αρχών και της κοινωνίας της Λευκάδας θα μπορέσουμε να ξεκινήσουμε την προετοιμασία για το project στο Σκορπιό πολύ γρήγορα. Θα θέλαμε επίσης να ευχαριστήσουμε το γραφείο της Περιφέρειας στη Κέρκυρα που μας άφησε να προχωρήσουμε την επένδυσή μας στην περιοχή», είπε στο protothema.gr ο σύμβουλος και εκπρόσωπος της οικογένειας Ριμπολόβλεφ κ. Σεργκέι Τσερνίτσιν.

Η επένδυση των 120 εκατ. ευρώ

Όπως είχε γράψει το protothema.gr τον περασμένο Σεπτέμβριο, το σχέδιο του Ρώσου κροίσου, το οποίο με σεβασμό στο περιβάλλον και φροντίδα επεξεργάστηκαν διακεκριμένοι αρχιτέκτονες, περιλαμβάνει την ανέγερση 20 έως 22 πολυτελών μονοκατοικιών εμβαδού από 500 έως 1.200 τ.μ. έκαστη. Μαζί με άλλες συνοδευτικές εγκαταστάσεις, όπως σπα, προπονητικό κέντρο ιππασίας, μαρίνα και εστιατόρια, το project υπολογίζεται να φτάσει σε προϋπολογισμό τα 120 εκατ. ευρώ.

Σκοπός του Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ και της κόρης του Κάτια είναι να δημιουργήσουν ένα μοναδικό ξενοδοχειακό συγκρότημα που θα αποτελέσει το πρώτο σε ιδιωτικό νησί στην Ελλάδα και ένα από τα λίγα σε ολόκληρο τον κόσμο. Άξιο αναφοράς είναι το ότι για την επένδυση είναι πλήρως ενημερωμένη τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι αρμόδιοι υπουργοί, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι στηρίζουν την αναγέννηση του Σκορπιού.

Φυσικά, κανείς τους δεν περίμενε πως ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Θεόδωρος Γαλιατσάτος που είχε κερδίσει τις εκλογές με τις ευλογίες του ΣΥΡΙΖΑ θα στεκόταν εμπόδιο σε αυτή την επένδυση.

Εκτός από τη δομημένη από τον Αριστοτέλη Ωνάση επιφάνεια στο νησί, η οικογένεια Ριμπολόφλεβ σκοπεύει να εκμεταλλευτεί επιπλέον 16.000 τ.μ. από τα συνολικά 20.000 τ.μ. που επιτρέπουν οι όροι δόμησης. Σήμερα, οι στεγασμένες επιφάνειες καταλαμβάνουν επιφάνεια 4.000 τ.μ.. Ο Σκορπιός εμπίπτει σε ειδικό καθεστώς προστασίας, αφού ολόκληρη η ζώνη στην οποία ανήκει έχει χαρακτηριστεί Natura. Αυτό σημαίνει, με βάση τους πολεοδομικούς κανονισμούς, ότι δεν μπορεί να χτιστεί πάνω από το 5% του νησιού, γι’ αυτό και η ανάπτυξή του γίνεται με πολύ προσεκτικά βήματα και, όπως έχει δηλώσει ο νέος του ιδιοκτήτης, σε πλήρη αρμονία με το περιβάλλον.

Εννοείται πως η περιοχή όπου βρίσκονται οι τάφοι της οικογένειας Ωνάση και το μικρό εκκλησάκι όπου τελέστηκε ο γάμος του Αριστοτέλη Ωνάση με την Τζάκι θα μείνει ανέγγιχτη όπως άλλωστε ορίζει και το ιδιωτικό συμφωνητικό που έχει υπογραφτεί με την Αθηνά Ωνάση.

Σχολιάστε