ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ - ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ - ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

Παράθυρο στο παρελθόν

Μια τελευταία φωτογραφία πριν το ολοκληρωτικό καταστροφικό έργο του διαλυτή.

Ένας παλιός μας γνώριμος που για χρόνια πολλά ταξίδευε από το λιμάνι του Ηρακλείου κάνοντας ημερήσιες κρουαζιέρες στην Σαντορίνη.

Ο λόγος για το κρουαζιερόπλοιο GOLDEN PRINCE.

Στη συνέχεια της θαλασσινής ζωής του, ο πρίγκιπας έμεινε παροπλισμένος από τα προβλήματα των ιδιοκτητών του, στην ανατολική λεκάνη του λιμανιού να γερνά και να σκουριάζει.

Δεν τον ήθελε κανείς. Γερνούσε βλέπεις όπως γέρασε και η ιδέα της ημερήσιας κρουαζιέρας από τα λιμάνια της Κρήτης στην δημοφιλή Σαντορίνη.

Τα πλοία εξελίχθηκαν και οι πράκτορες που φτιάχνουν και πουλούν αυτό το προϊόν έβαλαν άλλες προτεραιότητες και στόχους. Κι εκεί ακόμα κι αν είσαι “Πρίγκιπας” με τα όλα σου θα μείνεις στα αζήτητα.

Έτσι κάπως συνέβη μ’ ένα πλοίο που υπήρξε “ακούραστος εργάτης” παρέχοντας υψηλές υπηρεσίες Εν πλω.

Πολλές φορές αποτέλεσε πρόβλημα για τον ΟΛΗ αλλά και το Κ.Λ.Ηρακλείου και δικαίως. Τα πλοία είναι φτιαγμένα να ταξιδεύουν στις θάλασσες και όχι για να σαπίζουν στις προβλήτες των λιμανιών.

Πριν λίγες μέρες σάλπαρε από το Ηράκλειο για το τελευταίο του ταξίδι. Στον πιο άσχημο και σκληρό προορισμό. Τα διαλυτήρια Aliaga στην Τουρκία. Ένα από τα πλέον γνωστά νεκροταφεία πλοίων στο κόσμο.

Κι εδώ…μια φωτογραφία χίλιες λέξεις…Τα συνεργεία έπιασαν δουλειά.

Η διάλυση, ο θάνατος των πλοίων που ταξίδεψαν σ ολόκληρη τη ζωή τους, έρχεται όπως στην ολοκλήρωση του κύκλου κάθε ζωντανού οργανισμού…

Γιατί για μας τους καραβολάτρες όλα τα πλοία του κόσμου, έχουν ψυχή…

Ο Πρίγκιπας μας, ακόμα κι εκεί στα σκληρά χέρια αυτών που θα τον κόψουν και θα τον μετατρέψουν σε παλιοσίδερα για ένα κομμάτι ψωμί, στέκεται περήφανος, όρθιος και δυνατός όπως τόσα χρόνια που πάλεψε και κέρδισε τα κύματα, αλλά δεν κατάφερε να σταθεί τυχερός στο τέλος κάνοντας ένα φινάλε αντάξιο της προηγούμενης ιστορίας του.

Πρωτοταξίδεψα μαζί του πριν από αρκετά χρόνια. Ήταν στις δόξες του στην λάμψη και στη χλιδή του. Υπήρξε ένα σκαρί θαλασσινό με πολυτέλεια και ανέσεις στο εσωτερικό του. Φιλόξενα πληρώματα τον ταξίδευαν με επιτυχία.

Πέρασε ένα φεγγάρι κι από τα χέρια των ΜΙΝΩΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ μέσω μιας θυγατρικής τους εταιρίας την Minoan Cruises.Τον πλοιάρχησαν άξιοι καπετάνιοι και τον υπηρέτησαν εξαιρετικοί μηχανικοί.

Στα σαλόνια και στα καταστρώματα του έγιναν πολλά party στο τελείωμα κάθε ημερήσιας κρουαζιέρας αναχωρώντας από τη Σαντορίνη για το Ηράκλειο. Χαμογελαστά πρόσωπα ξένων κυρίως επισκεπτών που ταξίδεψαν μαζί του,τον θυμούνται ακόμα και σήμερα.

Ο Πρίγκιπας είτε ως Minoan Prince είτε ως Golden Prince ήταν μάλλον το καλύτερο ημερόπλοιο που υπηρέτησε την γραμμή της Κρήτης γι αυτό το σκοπό.

Τον αποχαιρετώ με θαυμασμό και με καλές αναμνήσεις.
Θα τον θυμάμαι πάντα και ‘γω, ως ένας γνήσιος και ρομαντικός καραβολάτρης.

Κώστας Γ. Συλιγάρδος
Δημοσιογράφος

Σχολιάστε