ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Παρουσία Ρώσων κοσμοναυτών εγκαινιάστηκε το Πάρκο «Γιούρι Γκαγκάριν» στο Ηράκλειο

 

                     

Πλήθος κόσμου στον Καράβολα, στα εγκαίνια του «Πάρκου Γιούρι Γκαγκάριν»​, που πραγματοποιήθηκαν παρουσία της υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά. Παρόντες στην εκδήλωση ο επικεφαλής της ρωσικής αποστολής, ο ελληνικής καταγωγής κοσμοναύτης Θεόδωρος Γιουρτσίχιν (Γραμματικόπουλος) και άλλοι τρεις εν ενεργεία Ρώσοι κοσμοναύτες, οι Αντόν Σκάπλεροφ, Ολέγκ Αρτέμιεφ και Σεργκέι Προκόπιεφ, οι οποίοι, μετά από τις διαστημικές πτήσεις τους, πραγματοποίησαν πρόγραμμα αποκατάστασης στην Κρήτη. Μαζί τους και ο Δρ. Μιχαήλ Ποτάποφ, βετεράνος κοσμοναύτης και ειδικός ιατρός στα προγράμματα αποκατάστασης.

Σε ειδική τελετή η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά εγκαινίασε το πάρκο «Γιούρι Γκαγκάριν» στο Ηράκλειο της Κρήτης από κοινού με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, τον δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό και τον Πρόεδρο της TEZ TOUR Hellas, Δημήτρη Χαριτίδη, που συνδιοργανώνει την εκδήλωση με τον δήμο. Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον καθερωμένο αγιασμό, τον οποίο τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος.

Η κ. Κουντουρά εξήρε κι εκείνη με την σειρά της την ιδέα για την δημιουργία προτομής και Πάρκου «Γκαγκάριν» στο Ηράκλειο και συμπλήρωσε ότι η προβολή της Ελλάδος και της Κρήτης στο εξωτερικό, εξαιτίας αυτής της πρωτοβουλίας είναι πολύ σημαντική. Για αυτό και το Υπουργείο Εξωτερικών την στήριξε από την πρώτη στιγμή. Εκ μέρους των κοσμοναυτών μίλησε στα ελληνικά ο Θεόδωρος Γιουρτσίχιν (Γραμματικόπουλος), ο οποίος ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Ηρακλείου ως οικοδεσπότη και εξέφρασε την χαρά του και την ονοματοθεσία του πάρκου «Γκαγκάριν».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ηρακλείου, κ. Βασίλης Λαμπρινός μεταξύ άλλων τόνισε: «Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Γκαγκάριν σε αυτό τον χώρο, τον Σεπτέμβριο του 2016, ήταν η απαρχή για να φτάσουμε στο σημερινό γεγονός των εγκαινίων του Πάρκου που αφιερώνεται στον σπουδαίο κοσμοναύτη. Διευρύνοντας εφεξής εκείνη την κίνηση εξωστρέφειας του Δήμου μας, το Πάρκο “Γιούρι Γκαγκάριν” θα αποτελέσει ένα σταθερό σημείο τουριστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος για τους χιλιάδες Ρώσους επισκέπτες που επιλέγουν τον τόπο μας για τις διακοπές τους. Είναι άλλωστε γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, μέσω των τομέων του Πολιτισμού και του Τουρισμού, η προσέγγιση Ελλάδος και Ρωσίας είναι ολοένα και πιο γόνιμη. Στη σημερινή τελετή, μας τιμά, συνάμα, η παρουσία των εν ενεργεία Ρώσων κοσμοναυτών, οι οποίοι, σε μια συμβολική κίνηση, θα φυτέψουν στον χώρο αυτό μιαν ελιά. Θέλω να απευθύνω ένα θερμό ευχαριστώ σε όσους συνέβαλαν στην ολοκλήρωση των εργασιών στον χώρο αυτό. Επίσης ευχαριστώ και τον συνδιοργανωτή της εκδήλωσης, τον τουριστικό οργανισμό ΤΕΖ ΤOUR Hellas».

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, στον χαιρετισμό του, αφού συνεχάρη τον Δήμο Ηρακλείου και την TEZ TOU Hellas για την πρωτοβουλία, αναφέρθηκε στην σημασία της ύπαρξης του πάρκου «Γιουριν Γκαγκάριν» ως συμβόλου ειρήνης, διεθνούς συνεργασίας και συνύπαρξης των δύο λαών. Η Περιφέρεια. όπως είπε ο κ Αρναουτάκης επικροτεί και ενισχύει κάθε πρωτοβουλία και δράση που αναδεικνύει και προβάλλει την Κρήτη και την χώρα μας γενικότερα στο εξωτερικό.

Με δυναμικό ρόλο επί του ογρανωτικού στην εκδήλωση ο Διεθνής Τουριστικός Οργανισμός ΤΕΖ TOUR που για την Ελλάδα εδρεύει στο Ηράκλειο. Η ΤΕΖ ΤOUR με επιτυχία και σοβαρότητα επένδυσε στην προσπάθεια αυτή και οραματίστηκε αυτό που σήμερα εξελίσεται. Ο πρόεδρος της ΤΕΖ k.Δημήτρης Χαριτίδης κατά την διάρκεια της ομιλίας του αλλά και σε δηλώσεις του στο Flashnews.gr τόνισε:  « Είχε μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο, είχα ένα άγχος αν θα υπάρχει ανταπόκριση και είμαι πολύ χαρούμενος που αγκαλιάστηκε από την τοπική κοινωνία. Πιστεύω ότι αποτελεί πόλο έλξης από όλο τον κόσμο και πιστεύω να έχει και μία συνέχεια, διότι ξεκινήσαμε από την προτομή, στην συνέχεια με την νομοθεσία και την ονοματοδοσία στο πάρκο και θα συνεχίσουμε τον Οκτώμβριο όπου θα έρθουν Αμερικάνοι αστροναύτες» .

Ο εντεταλμένος σύμβουλος της Περιφέρειας σε θέματα τουρισμού, κ. Μιχάλης Βαμιεδάκης τόνισε ότι « Ήταν μία εξαίρετη πρωτοβουλία, η οποία πραγματικά πιστεύω αναβαθμίζει τον χώρο και είναι βασικό να υπάρχουν ιστορικά μνημεία, τα οποία να δείχνουν αφενός τα επιτεύγματα της ανθρωπότητας και αφετέρου σημεία ένωσης των δύο λαών . Είναι κάτι το οποίο σίγουρα θα βοηθήσει στην τουριστική προβολή αλλά έτσι ώστε οι επόμενες γενεές να αναγνωρίζουν ποιός κατάφερε να πετύχει πράγματα, για τα οποία είμαστε όλοι υπερήφανοι».

Ο επικεφαλής της ΑEGEO SPAS, κ. Ζαχαρίας Χνάρης δήλωσε ότι « Πραγματικά το σύμφωνο συνεργασίας επισημοποιείται και είναι πολύ σημαντικό ελληνικό επίτευγμα και  νιώθουμε και εμείς πολύ καλά γιατί η ΑEGEO SPAS υπογράφει ένα σύμφωνο συνεργασίας για τα επόμενα χρόνια στην αποκατάσταση των Ρώσων κοσμοναυτών και έτσι θα έρχονται σε όλα τα ξενοδοχεία του AEGEO SPAS στην Ελλάδα για το πρόγραμμα αποκατάστασης τους.»

Ο Διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΑLDEMAR RESORTS, κ. Αλέξανδρος Αγγελόπουλος όπως δήλωσε « Η Ελλάδα έχει ανάγκη να δείξει ότι δεν υπάρχουν σύνορα μεταξύ των χωρών, κυρίως πολιτισμικά, σε επίπεδο ανθρώπινης διασύνδεσης . Η σημερινή κίνηση απλά είναι σημαντική, αφενός γιατί οι τέσσερις εν ενεργεία αστροναύτες βρέθηκαν στο Ηράκλειο, κάτι που είναι σπάνιο, αφετέρου ότι είμαστε η περιοχή της επιλογής των κοσμοναυτών για την αποκατάστασης του, που σημαίνει ότι έχουμε τον πολιτισμό, την διατροφή, τα θαλάσσια  ύδατα, όπου είναι αναγνωρισμένα ως τα καλύτερα στην Μεσόγειο».

Το «Πάρκο Γιούρι Γκαγκάριν» στο Ηράκλειο θεωρείται έργο διεθνούς εμβέλειας αλλά και σύμβολο ειρήνης και συνεργασίας. Τα επίσημα εγκαίνια του προσέλαβαν ιδιαίτερη σημασία, καθώς με τον τρόπο αυτό επισφραγίζεται μια σημαντική συνεργασία, στο πλαίσιο της οποίας Ρώσοι κοσμοναύτες θα επισκέπτονται μετά τις αποστολές τους την Κρήτη, προκειμένου να ολοκληρώσουν το στάδιο της αναγκαίας αποκατάστασής τους. Μετά την τελετή των εγκαινίων, η υπουργός Τουρισμού και ο Θεόδωρος Γιουρτσίχιν φύτεψαν στον χώρο του πάρκου, μια ελιά, συμβολίζοντας με τον τρόπο αυτό την εδραίωση της φιλίας και της συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσική Γεωγραφική Εταιρεία. 

Μάλιστα όταν ολοκληρώθηκε το τελετουργικό, οι κοσμοναύτες παρέμειναν στον χώρο προκειμένου να φωτογραφηθούν με τους θαυμαστές τους και να μοιράσουν αυτόγραφα.

 

Σχολιάστε