ΑΡΘΡΑ-ΓΝΩΜΕΣ

Πικρή δικαίωση για όσους εκτιμούσαν το πρόβλημα της Ρωσικής αγοράς – Τι λένε Δ.Χαριτίδης και Δ.Κουμπαράκης στο holidaynews.gr

Του Κώστα Συλιγάρδου

Για εξαιρετικά άσχημη κατάσταση εξ αιτίας των ακυρώσεων από την Ρωσία κάνουν λόγο οι καλά γνωρίζοντες τα δεδομένα.
Η κατάσταση επισημαίνουν ίσως γίνει και χειρότερη μετά τα διπλωματικά ζητήματα που έχουν προκύψει από την Αθήνα και την Ελληνική κυβέρνηση μιας και φαίνεται πως οι Ελληνο-Ρωσικές σχέσεις μπαίνουν σε νέα φάση και άλλο φεγγάρι.
Ο πρόεδρος της ΤΕΖ TOUR ΕΛΛΑΔΟΣ κ. Δημήτρης Χαριτίδης
Ο πρόεδρος της ΤΕΖ TOUR ΕΛΛΑΔΟΣ κ. Δημήτρης Χαριτίδης
Την θέση του για το θέμα και τις εκτιμήσεις του κατέθεσε στο site μας ο Πρόεδρος της ΤΕΖ TOUR ΕΛΛΑΔΟΣ κ. Δημήτρης Χαριτίδης που ξέρει εξαιρετικά την αγορά εδώ και πολλά χρόνια.
Άλλωστε ο ίδιος ήταν από τους λίγους που εδώ και καιρό έχοντας εντοπίσει το πρόβλημα και τις απώλειες που θα μπορούσε να καταγράψει η συγκεκριμένη αγορά θα πρέπει να νιώθει δικαιωμένος έστω κι αν αυτή η δικαίωση δεν έχει γλυκιά γεύση.
“Δυστυχώς αν και κατηγορήθηκα ότι είμαι ο μοναδικός που είχα επισημάνει νωρίς το πρόβλημα φέτος με την Ρωσία.
Η Ρόδος σήμερα έχει πολύ οξύτερο πρόβλημα απ΄ οτι το Ηράκλειο που είναι στο -3%  για το ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ Ν.Καζαντζακης. 
Ο μοναδικός προορισμός με άνοδο είναι η Κέρκυρα με 34% αλλά με μικρά νούμερα,ενώ η Ρόδος γενικά είναι πτωτικη αν και εμείς είμαστε ανοδικοί στη κίνηση.
Τα κύρια αίτια είναι,και πολιτικά – διπλωματικά, ωστόσο όλο το θέμα έχει να κάνει με το Άγιο όρος και ίσως το Σκοπιανό.
Οι δηλώσεις Λαβρόφ – Κοτζιά έχουν ρίξει λάδι στην φωτιά και τα ΜΜΕ στην Μόσχα γενικά δεν παρουσιάζουν ως ορατή μια καλή εξέλιξη.
Οι Ρώσοι έχουν οικονομικά ζητήματα ενώ ταυτόχρονα και άλλοι παράγοντες όπβς το ΜΟΥΝΤΙΑΛ επηρέασαν το τελικό αποτέλεσμα.
Κρίνω ότι και η συνέχεια θα είναι δύσκολη.”
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Δ/ντων Ξενοδοχείων Κρήτης κ.Δημήτρης Κουμπαράκης
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Δ/ντων Ξενοδοχείων Κρήτης κ.Δημήτρης Κουμπαράκης
Μιλώντας σήμερα στο holidaynews.gr και  o πρόεδρος του Συλλόγου Δ/ντων Ξενοδοχείων Δημήτρης Κουμπαράκης παραδέχτηκε το πρόβλημα εξηγώντας ότι όσο περνάει ο καιρός το πρόβλημα διογκώνεται και εκτίμησε ότι αν ακυρώθηκαν πτήσεις είναι αδύνατον να ανακτηθεί το πλάνο των μεταφορών.
“Οι ξενοδόχοι έχουν αλλιώς υπολογίσει τα πράγματα και τώρα πολλοί από αυτούς βρίσκονται προ εκπλήξεων.
Τα κενά δωμάτια δύσκολα θα πωληθούν και όσα πωλούνται πωλούνται με ζημιά.
Επίσης ανέφερε ότι το stop sales από τους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων που έγινε νωρίς μπέρδεψε τις αεροπορικές εταιρίες οι οποίες εκτιμώντας ότι δεν υπάρχουν δωμάτια άλλαξαν στρατηγική αφού σκέφτηκαν απλά “Τι να πουλήσουμε σε μια αγορά που είναι over; ” 
Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΡΩΣΙΚΑ ΚΑΝΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΡΑΤΟΣ ΑΝ…
 
Σύμφωνα με τις δικές μας εκτιμήσεις, αλλά και όσων γνωρίζουν σε βάθος τα ζητήματα των οικονομικών του τουρισμού,εάν οι Ρώσοι tour operator δεν πουλήσουν με επιτυχία τα πακέτα τους για το Φθινόπωρο του 2018 στις αγορές της Αιγύπτου,της Τουρκίας και ίσως και της Τυνησίας, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να ακούσουμε Ρωσικά κανόνια στην αγορά που θα σκάσουν στο τέλος ή προς το τέλος της σαιζόν με ότι αυτό συνεπάγεται.
Κι αυτό γιατί η επιτυχής πώληση σε αυτές τις περιοχές θα φέρουν ζεστό χρήμα στα ταμεία τους που θα αποτρέψουν την δυστοκία πληρωμών για την παθητική φέτος αγορά της Ελλάδος που θα καταγράψει μεγάλη μάλλον ζημιά.
Αν όμως δεν συμβεί αυτό,τότε τα πράγματα θα φέρουν δυσάρεστες και πικρές συνέπειες για τον κλάδο και για πολλούς που επιχειρούν και κυρίως όσους έχουν “βάλει όλα τα λεφτά” στο ρωσικό τουρισμό,κάτι που φυσικά απευχόμαστε έχοντας φτάσει πλέον στο σημείο να παρακαλάμε να πουλήσουν καλά ανταγωνιστικές αγορές.
    

Σχολιάστε