ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

Ποια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα σκέφτεται να αλλάξει επίσημη γλώσσα και γιατί

Εξαιτίας της δυσκολίας των δύο επίσημων γλωσσών που έχει, η δημοτική αρχή της πόλης εξετάζει το ενδεχόμενο να αυτοανακηρυχθεί αγγλόφωνη για να προσελκύσει ξένους εργαζόμενους.

Ο λόγος για το Ελσίνκι την πρωτεύουσα της Φιλανδίας. Ο δήμαρχος της πόλης πρότεινε να αυτοανακηρυχθεί αγγλόφωνη πόλη υποστηρίζοντας ότι πολλοί διεθνείς εργαζόμενοι αποφεύγουν την φινλανδική πρωτεύουσα, γεγονός που κατά ένα ποσοστό οφείλεται στη δυσκολία της φιλανδικής γλώσσας.

Οι δύο επίσημες γλώσσες της χώρας είναι η φινλανδική, που θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολη για τους ξένους, και η σουηδική. Πολλές εταιρείες απαιτούν από τους Φινλανδούς και από τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα να γνωρίζουν και τις δύο.

Από την άλλη πλευρά ολοένα η σοβαρή έλλειψη τεχνολογίας και άλλων επαγγελματιών, συνεχώς αυξανόμενη, ώθησε πέρυσι τη χώρα να προσπαθήσει να προσφέρει στους ξένους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους την ευκαιρία να μετεγκατασταθούν στη Φινλανδία για 90 ημέρες για να διαπιστώσουν εάν θέλουν να κάνουν τη μετακόμισή τους μόνιμη.

Την ίδια ώρα, ποσοστό άνω από το 36% των ξένων φοιτητών στη Φινλανδία αποχωρούν μέσα σε ένα χρόνο από την αποφοίτησή τους, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, με τους περισσότερους από αυτούς να αναφέρουν τη γραφειοκρατία της μετανάστευσης, την υψηλή φορολογία και τις γλωσσικές δυσκολίες ως τους κύριους λόγους, που τους οδηγούν εκτός χώρας. Μάλιστα η εφημερίδα Helsingin Sanomat έγραψε πρόσφατα για τέσσερις ξένους μεταπτυχιακούς φοιτητές σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη και οι τηλεπικοινωνίες, που έφυγαν από τη χώρα λέγοντας ότι η φινλανδική γλώσσα ήταν πολύ δύσκολη, οι μισθοί ήταν χαμηλοί και οι Φινλανδοί απόμακροι.

Ελσίνκι

Στην ίδια εφημερίδα ο δήμαρχος της πόλης Juhana Vartiainen, είπε: “Το Ελσίνκι θα μπορούσε να αυτοανακηρυχθεί αγγλόφωνη πόλη, όπου οι άνθρωποι που μιλούν αγγλικά δεν θα χρειάζεται να μιλούν φινλανδικά ή σουηδικά” και ότι οι προσπάθειες της πόλης και της χώρας για να προσελκύσουν και να κρατήσουν ξένους επαγγελματίες αποδείχθηκε “μια φοβερή αποτυχία“, προσθέτοντας ότι έγινε πολύ αργά αντιληπτό στην “πολιτική συνείδηση ​​ότι χρειαζόμαστε μετανάστευση που βασίζεται στην απασχόληση“.

Για να προσελκύσει πιο εξειδικευμένους ξένους επαγγελματίες, ο δήμαρχος πρότεινε επίσης το Ελσίνκι να επεκτείνει επίσης την εκπαίδευση στην αγγλική γλώσσα σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία και συνέχισε: “Αλλά αυτά είναι θέματα που αποφασίζονται σε εθνικό επίπεδο και τα οποία δεν μπορεί να επηρεάσει το Ελσίνκι”. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η κλιματική κρίση θα μπορούσε να λειτουργήσει υπέρ της Φινλανδίας καθιστώντας τη “μικρή, ασφαλή, προσανατολισμένη στη φύση Φινλανδία” ένα πιο ελκυστικό μέρος για τους ξένους.

Η Φινλανδία, έχει έναν από τους υψηλότερους παγκοσμίως αριθμούς ψηφιακών νεοσύστατων επιχειρήσεων, αλλά οι ειδικοί λένε ότι η ανάπτυξη παρεμποδίζεται σοβαρά λόγω προβλημάτων στην προσφορά εργασίας.

Σχολιάστε